Kako Negovati Kožu Bebe

0

Kako negovati bebinu kožu, kada i čime?

Kozmetički proizvodi za negu kože beba se nanose isključivo na zdravu i čistu kožu (nakon kupanja). Međutim, nega kože beba ne podrazumeva svakodnevno nanošenje kozmetičkih proizvoda na celo telo. Treba imati u vidu da nisu svi proizvodi koji se mogu naći na tržištu (losioni – mleka, kreme, masti, ulja, puderi) pogodni za svakodnevnu upotrebu, niti za mazanje celog tela.

Koja sredstva nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu?

Savet: Za razliku od hidrantnih losiona i hidrantnih kremova, ulja, hidrofobni (masni, zaštitni, emolijentni) kremovi i masti nisu pogodni za svakodnevno premazivanje celog tela jer ostavljaju suviše mastan, nepropustan film na koži koji zatvara pore, ometa “disanje” kože i normalne fiziološke procese u koži.

nega bebine kože (2)

Ulja se mogu koristiti s vremena na vreme (npr. za masažu određenih delova tela beba i u tretmanu temenjače), pri čemu prednost treba dati biljnim uljima poput suncokretovog ulja, ulja slatkog badema, ulja klice pšenice, avokadovog ulja.

Hidrofobnim kremovima i mastima istovremeno se neguje i štiti pelenska regija (nanošenje nakon svakog menjanja pelena) i pregibi na koži (svakodnevno nanošenje pri čemu ne treba zaboraviti na predeo iza ušiju, oko vrata, ispod pazuha). Hidrofobne kremove takođe treba u zimskom periodu i u toku hladnih dana nanositi na lice i rukice beba, kako bi se koža zaštitila od hladnoće.

Puderi za bebu

Pudere za bebe  ipak treba izbegavati jer prilikom njihove primene može doći do udisanja sastojaka proizvoda (talka, skorobova) što nakon česte upotrebe može negativno uticati na respiratorni sistem.

nega bebine kože (3)

Kada se pelenska regija ojede ?

Ukoliko je koža pod pelenama ojedena, potrebno je kod svakog menjanja pelene čistu kožu mazati kremom koji sadrži cink oksid. Nije na odmet ni da izabrani proizvod sadrži pantenol ili ekstrakt nevena koji će pokrenuti obnavljanje površinskog sloja kože.

Ako koža bebe nije suva

Ukoliko koža bebe tela nije suva, dovoljno je s vremena na vreme – dva do tri puta nedeljno na telo naneti hidrantni losion (naročito u zimskom periodu kada je koža sklonija isušivanju), najbolje nakon kupanja tokom koga je korišćen neki kozmetički proizvod za kupanje. Lice se može mazati kremom za lice (za bebe)  svakodnevno, u tankom sloju i to posle tuširanja, pre spavanja.  

Ako je koža bebe suva

Sa druge strane, suva koža tela (ovo se ne odnosi na fiziološko ljuštenje kože prvih dana po rođenju) zahteva svakodnevnu negu i sprečavanje dodatnog isušivanja – svakodnevno nanošenje hidrantnih losiona ili kremova (birati proizvode sa pantenolom, alantoinom i ekstraktom kamilice), dok se emolijentni kremovi nanose na ograničene regije gde je koža izrazito suva.

Za negu kože zahvaćene ekcemom treba potražiti savet od pedijatra.

Share.

About Author

Comments are closed.