Kako negovati zimske bebe

Kako negovati zimske bebe

Kako negovati zimske bebe? Zdrave životne navike,pravilna ishrana, izbegavanje prekomernog dobijanja u težini, fizička aktivnost prilagođena starosti trudnoće doprineće zdravlju zimskih beba.

Kako negovati zimske bebe?

Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja, kada se preporučuje temperatura do 25°C. Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti.

Kako negovati zimske bebe

Predmeti u bebinom krevetu nisu dobrodošli?

Podsećamo vas da jorgani, ćebad, jastuci i svi drugi predmeti u bebinom krevetiću nisu u skladu sa preporukama za bezbedno spavanje. Najbezbednije je da dete spava u vreći za spavanje; ukoliko se koristi prekrivač, njegove ivice treba da budu ugurane između strana kreveta i ivice dušeka i treba da dopire samo do bebinih grudi, da bi se izbeglo da u nekom trenutku bebino lice bude prekriveno.

Tokom zime koža je sklona isušivanju. Smatra se da je za decu u prvoj godini života, naročito tokom zimskog perioda, dovoljno kupanje 2-3 puta nedeljno. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

Ukućanima i gostima pušenje je dozvoljeno samo na terasi ili u dvorištu!

Šetnja bebe po zimi – Bebama treba čist vazduh!

Ne mislite o zimskom vremenu kao o lošem vremenu, već radije kao o period godine kada je i roditeljima i deci veoma potreban svež vazduh i fizička aktivnost! Bebe do mesec dana ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada je jako hladno (temperature ispod nule). Odojče od mesec dana može napolje, dobro obučeno, i kada su temperature u minusu, posebno ako je vreme mirno, bez vetra. Dužina šetnje zavisi od toga kako se i roditelji i beba osećaju, obično pola do jednog sata. Bebi povremeno opipajte ručice ili nos da proverite da nisu previše hladni.

O čemu voditi računa kod oblačenja zimske bebe za šetnju?  

Bebu obucite slojevito; po hladnom vremenu važi pravilo da beba treba da ima jedan sloj odeće više nego odrasli. Spoljni sloj garderobe (skafander ili pantalonice i jakna) treba da budu od toplog, nepromočivog materijala; rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zlogova. Potrebni su kapa I rukavice. Ukoliko beba sedi u kolicima ili na sankama, postavite ih toplim ćebetom, jer se beba ne kreće I ne proizvodi dodatnu energiju, za razliku od osoba koje se kreću.

Kada bebu u kompletnoj zimskoj opremi postavljate u auto sedište, vodite računa o bezbednosnim prepoprukama, da se sigurnosni pojas ne pričvršćuje preko kaputića, ćebadi i drugih pokrivača u koje je beba umotana. U slučaju nesreće, prostor koji postoji između pojasa I tela deteta može uzrokovati da dete isklizne iz sedišta.

Zaštita kože zimske bebe

Suv, hladan vazduh isušuje nežnu bebinu kožu koja može da postane crvena, suva i ispucala. Pre izlaska na hladan vazduh bebino lice obilno namažite zaštitnom kremom. Vodite računa i o zaštiti od sunca. Iako je hladno, UV indeks može biti visok, naročito na planini i na snegu.

Zdravlje bebe zimi

Hladno vreme ne prouzrokuje prehladeniti grip. Ali su zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip češći  tokom zime. Pranje ruku smanjuje rizik od prenošenja infekcije! Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenju infekcije. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života. U tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…