Zimske bebe, kako negovati zimske bebe

zimske bebe

Kako negovati zimske bebe? Dinamika rasta i razvoja zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora. Pravilna nega bebe je veoma važna.

Kako negovati zimske bebe?

Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja, kada se preporučuje temperatura do 25°C. Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti.

 zimske bebe

Predmeti u bebinom krevetu nisu dobrodošli?

Podsećamo vas da jorgani, ćebad, jastuci i svi drugi predmeti u bebinom krevetiću nisu u skladu sa preporukama za bezbedno spavanje. Najbezbednije je da dete spava u vreći za spavanje; ukoliko se koristi prekrivač, njegove ivice treba da budu ugurane između strana kreveta i ivice dušeka i treba da dopire samo do bebinih grudi, da bi se izbeglo da u nekom trenutku bebino lice bude prekriveno.

Tokom zime koža je sklona isušivanju. Smatra se da je za decu u prvoj godini života, naročito tokom zimskog perioda, dovoljno kupanje 2-3 puta nedeljno. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje. Ukućanima i gostima pušenje je dozvoljeno samo na terasi ili u dvorištu!

zimske bebe

Šetnja bebe po zimi – Bebama treba čist vazduh!

Ne mislite o zimskom vremenu kao o lošem vremenu, već radije kao o period godine kada je i roditeljima i deci veoma potreban svež vazduh i fizička aktivnost! Bebe do mesec dana ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada je jako hladno (temperature ispod nule). Odojče od mesec dana može napolje, dobro obučeno, i kada su temperature u minusu, posebno ako je vreme mirno, bez vetra. Dužina šetnje zavisi od toga kako se i roditelji i beba osećaju, obično pola do jednog sata. Bebi povremeno opipajte ručice ili nos da proverite da nisu previše hladni.

zimska beba
Preporuke unosa vitamina K se odnose pre svega na novorođenčad koja su na prirodnoj ishrani , kao i kod novorođenčadi posle teške i/ili kod produžene neonatalne žutice, u slučaju primene antibiotika, kao i uzimanja određenih lekova od strane majke (antibiotici; antipepileptici).

Oblačenje zimske bebe za šetnju?  

Bebu obucite slojevito; po hladnom vremenu važi pravilo da beba treba da ima jedan sloj odeće više nego odrasli. Spoljni sloj garderobe (skafander ili pantalonice i jakna) treba da budu od toplog, nepromočivog materijala; rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zlogova. Potrebni su kapa I rukavice. Ukoliko beba sedi u kolicima ili na sankama, postavite ih toplim ćebetom, jer se beba ne kreće I ne proizvodi dodatnu energiju, za razliku od osoba koje se kreću.

Kada bebu u kompletnoj zimskoj opremi postavljate u auto sedište, vodite računa o bezbednosnim prepoprukama, da se sigurnosni pojas ne pričvršćuje preko kaputića, ćebadi i drugih pokrivača u koje je beba umotana. U slučaju nesreće, prostor koji postoji između pojasa I tela deteta može uzrokovati da dete isklizne iz sedišta.

 zimske bebe

Zaštita kože bebe

Suv, hladan vazduh isušuje nežnu bebinu kožu koja može da postane crvena, suva i ispucala. Pre izlaska na hladan vazduh bebino lice obilno namažite zaštitnom kremom. Vodite računa i o zaštiti od sunca. Iako je hladno, UV indeks može biti visok, naročito na planini i na snegu.

Zdravlje bebe zimi

Hladno vreme ne prouzrokuje prehlade niti grip. Ali su zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip češći  tokom zime. Pranje ruku smanjuje rizik od prenošenja infekcije! Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenju infekcije. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života. U tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…