Zimske bebe, kako negovati bebe rođene zimi

zimske bebe

Sadržaj

Kako negovati zimske bebe? Dinamika rasta i razvoja zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora. Pravilna nega bebe je veoma važna.

Kako negovati zimske bebe?

Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja, kada se preporučuje temperatura do 25°C. Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti.

zimske bebe

Predmeti u bebinom krevetu nisu dobrodošli

Podsećamo vas da jorgani, ćebad, jastuci i svi drugi predmeti u bebinom krevetiću nisu u skladu sa preporukama za bezbedno spavanje. Najbezbednije je da dete spava u vreći za spavanje; ukoliko se koristi prekrivač, njegove ivice treba da budu ugurane između strana kreveta i ivice dušeka i treba da dopire samo do bebinih grudi, da bi se izbeglo da u nekom trenutku bebino lice bude prekriveno.

Tokom zime koža je sklona isušivanju. Smatra se da je za decu u prvoj godini života, naročito tokom zimskog perioda, dovoljno kupanje 2-3 puta nedeljno. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje. Ukućanima i gostima pušenje je dozvoljeno samo na terasi ili u dvorištu!

zimske bebe
Beba kada nema vetra i temperatura nije u minusu treba da ide u šetnju.

Šetnja bebe po zimi – Bebama treba čist vazduh!

Ne mislite o zimskom vremenu kao o lošem vremenu, već radije kao o period godine kada je i roditeljima i deci veoma potreban svež vazduh i fizička aktivnost! Bebe do mesec dana ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada je jako hladno (temperature ispod nule). Odojče od mesec dana može napolje, dobro obučeno, i kada su temperature u minusu, posebno ako je vreme mirno, bez vetra. Dužina šetnje zavisi od toga kako se i roditelji i beba osećaju, obično pola do jednog sata. Bebi povremeno opipajte ručice ili nos da proverite da nisu previše hladni.

zimske bebe
Preporuke unosa vitamina K se odnose pre svega na novorođenčad koja su na prirodnoj ishrani , kao i kod novorođenčadi posle teške i/ili kod produžene neonatalne žutice, u slučaju primene antibiotika, kao i uzimanja određenih lekova od strane majke (antibiotici; antipepileptici).

Kako negovati bebe rođene zimi – Oblačenje zimske bebe za šetnju  

Bebu obucite slojevito; po hladnom vremenu važi pravilo da beba treba da ima jedan sloj odeće više nego odrasli. Spoljni sloj garderobe (skafander ili pantalonice i jakna) treba da budu od toplog, nepromočivog materijala; rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zlogova. Potrebni su kapa I rukavice. Ukoliko beba sedi u kolicima ili na sankama, postavite ih toplim ćebetom, jer se beba ne kreće I ne proizvodi dodatnu energiju, za razliku od osoba koje se kreću.

Kada bebu u kompletnoj zimskoj opremi postavljate u auto sedište, vodite računa o bezbednosnim prepoprukama, da se sigurnosni pojas ne pričvršćuje preko kaputića, ćebadi i drugih pokrivača u koje je beba umotana. U slučaju nesreće, prostor koji postoji između pojasa I tela deteta može uzrokovati da dete isklizne iz sedišta.

zimske bebe

Zaštita kože bebe

Suv, hladan vazduh isušuje nežnu bebinu kožu koja može da postane crvena, suva i ispucala. Pre izlaska na hladan vazduh bebino lice obilno namažite zaštitnom kremom. Vodite računa i o zaštiti od sunca. Iako je hladno, UV indeks može biti visok, naročito na planini i na snegu.

Zdravlje bebe zimi

Hladno vreme ne prouzrokuje prehlade niti grip. Ali su zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip češći  tokom zime. Pranje ruku smanjuje rizik od prenošenja infekcije! Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenju infekcije. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života. U tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...