Zimske Bebe

0

Bebe zapravo nije briga kada će se roditi!  I kada bi se svaka trudnoća mogla planirati, teško je reći koje je godišnje doba najpogodnije i najprijatnije za trudnoću i porođaj. Zdrave životne navike, pravilna ishrana, izbegavanje prekomernog dobijanja u težini, fizička aktivnost prilagođena starosti trudnoće doprineće zdravlju i zimskih beba.

Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja, kada se preporučuje temperatura do 25°C.

Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti.

zimske bebe (1)

Podsećamo vas da jorgani, ćebad, jastuci i svi drugi predmeti u bebinom krevetiću nisu u skladu sa preporukama za bezbedno spavanje. Najbezbednije je da dete spava u vreći za spavanje; ukoliko se koristi prekrivač, njegove ivice treba da budu ugurane između strana kreveta i ivice dušeka i treba da dopire samo do bebinih grudi, da bi se izbeglo da u nekom trenutku bebino lice bude prekriveno.

Tokom zime koža je sklona isušivanju. Smatra se da je za decu u prvoj godini života, naročito tokom zimskog perioda, dovoljno kupanje 2-3 puta nedeljno. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

Ukućanima i gostima pušenje je dozvoljeno samo na terasi ili u dvorištu!

zimske bebe

Ne mislite o zimskom vremenu kao o lošem vremenu, već radije kao o period godine kada je i roditeljima i deci veoma potreban svež vazduh i fizička aktivnost! Bebe do mesec dana ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada je jako hladno (temperature ispod nule). Odojče od mesec dana može napolje, dobro obučeno, i kada su temperature u minusu, posebno ako je vreme mirno, bez vetra. Dužina šetnje zavisi od toga kako se i roditelji i beba osećaju, obično pola do jednog sata. Bebi povremeno opipajte ručice ili nos da proverite da nisu previše hladni.Garderoba za šetnju

Bebu obucite slojevito; po hladnom vremenu važi pravilo da beba treba da ima jedan sloj odeće više nego odrasli. Spoljni sloj garderobe (skafander ili pantalonice i jakna) treba da budu od toplog, nepromočivog materijala; rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zlogova. Potrebni su kapa I rukavice. Ukoliko beba sedi u kolicima ili na sankama, postavite ih toplim ćebetom, jer se beba ne kreće I ne proizvodi dodatnu energiju, za razliku od osoba koje se kreću.

Kada bebu u kompletnoj zimskoj opremi postavljate u auto sedište, vodite računa o bezbednosnim prepoprukama, da se sigurnosni pojas ne pričvršćuje preko kaputića, ćebadi I drugih pokrivača u koje je beba umotana. U slučaju nesreće, prostor koji postoji između pojasa I tela deteta može uzrokovati da dete isklizne iz sedišta.

Zaštita kože: Suv, hladan vazduh isušuje nežnu bebinu kožu koja može da postane crvena, suva i ispucala. Pre izlaska na hladan vazduh bebino lice obilno namažite zaštitnom kremom. Vodite računa I o zaštiti od sunca; iako je hladno, UV indeks može biti visok, naročito na planini I na snegu.

Hladno vreme ne prouzrokuje prehlade niti grip, ali su zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip češći  tokom zime. Pranje ruku smanjuje rizik od prenošenja infekcije! Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenju infekcije. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života; u tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

Share.

About Author

Comments are closed.