Prva bebina šetnja – Kada beba sme napolje?

Prva bebina šetnja

Sadržaj

Prva bebina šetnja –  večita dilema:“ Da li poslušati tradiciju i ne izvoditi svoj bebu četrdeset  dana napolje ili izaći ipak ranije u prvu šetnju?“ Kakvi su danas stavovi? Ono što svakako treba da znate da ni u jednom slučaju nećete pogrešiti. Boravak na svežem vazduhu će prijati i Vama i bebi.

Prva bebina šetnja, kada beba može u šetnju prvi put?

Vaša beba može napolje već od 15-og dana, ukoliko vremenske prilike to dozvole. Ukoliko je zimski period možete odložiti prvu šetnju za perid kada beba napuni mesec dana.

Prva bebina šetnja
Bitno je da se dobro organizujete, bebu adekvatno obučete u skladu sa spoljašnjom temperaturom. Poželjno je da šetnje sa bebom uklopite u njen dnevni ritam. Tako, da svaki dan izlazite sa njom u šetnju u približno isto vreme.

Kada beba sme napolje – Šetnja u svim godišnjim dobima

U zimskom periodu koristite središnji deo dana kada je temperatura najviša da izađete u šetnju. Ako je spoljna temperatura ispod -10°C, duva vetar ili pada jaka kiša svakako nećete ići u šetnju. Kanije, za mesec, dva, možete izvoditi bebu kada pada blaga kišica ili sneg, sa zaštitom za kolica. Ne zaboravite da joj pokrijete nogice dodatno jer je to najčešći način rashlađivanja bebe.

Kada je leto, ukoliko je temperatura jako visoka šetnja će se obaviti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Garderobu bebe prilagoditi spoljnoj temperaturu. Kapica je neophoda u hladnm danima ili kada je vetrovito vreme. Leti, ne izlažite bebu suncu!

Prva bebina setnja
Boravak na svežem vazduhu pomaže jačanju imuniteta i čisti disajne puteve. U hladnom vazduhu ima sve manje uzročnika bolesti. Bebina koža je osetljiva pa zaštitite kožu lica a na ruke stavite rukavice. Beba ne hoda već leži pa je zimi potrebno da bude dobro utopljena.

Šetnje i dnevni ritam bebe

Od prvih dana važno je uspostavljanje dnevnog ritma. Tako i vreme za šetnju, možete prilagoditi u neko određeno vreme. Kako se to bude ponavljalo, ući će u dnevni ritam bebe. Beba će posle šetnje lepše jesti i lepše spavati.

Najbolje vreme za prve šetnje bebe

Najbolje vreme za šetnju je do 10 sati ujutru, u prvom delu dana. U drugom delu dana, po podne između 18 i 20 časova.

Prvo tromesečje i ritam spavanja bebe

U prvim danima, pa čak i nedeljama, beba nema uspostavljen ritam.  Neprestano se smenjuju epizode budnosti i spavanja. Novorođenče prosečno spava 18 sati, tako da su, osim za vreme presvlačenja i hranjenja, periodi budnosti kratki i retki.  Tako će i u toku prvih šetnji, većinom spavati. Za dečji uzrast, posebno prve mesece života, karekteristične su česte faze tzv. REM spavanja; to su periodi sanjanja, za vreme kojih roditelji primećuju da se beba trza, pravi različite grimase i pokrete očiju, iako su oči zatvorene. Iz meseca u mesec ukupna dnevna dužina spavanja sve manja, mada postoje velike individualne razlike među decom.

Prva bebina šetnja
Leti ne izvodite bebu dok je sunce najjače. Beba se izvodi samo u hladovinu leti, lagano obučena. Do 1. godine nikako ne treba bebu izlagati direktnom suncu. Za početak, 15 minuta šetnje, 30 minuta

Ne brinite!

U  prvim danima kod kuće neka deca stagniraju u težini, dok se mama ne snađe i tim mama-beba ne uhoda. Važno je samo da beba tom periodu ne gubi u težini i da se ne dehidrira! Poruka za mame je da se ne obeshrabre i ne daju mlečne formule u tim prvim danima, pogotovu ne na flašicu.

Prva bebina šetnja
Bebu uvek radije šetajte po parkovima i nekim drugim iole uređenim zonama koje su udaljene od saobraćaja i drugih izvora buke i zagađenja. Ako je park udaljen, poslužiće sporedne uličice sa manjim prometom ljudi i automobila. Ne dozvolite da se poznanici i rodbina unose bebi u lice i ljube je. Ne vodite bebu u tržne centre i prostore sa puno ljudi.

Šetajte sa bebicom kada god vremenske prilike to dozoljavaju!

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...