Povišpena temperatura kod dece

Povišena temperatura kod beba i male dece

Sadržaj

Povišpena temperatura kod dece strah je svakog roditelja.  Odojčad i mala deca često su bolesni, to je period kada dete dolazi u kontakt sa mikroorganizmima i kada se njegov  imunološki sistem razvija i sazreva. Ukoliko je dete dobro uhranjeno, naročito ako je na prirodoj ishrani, dobro negovano i nema anemiju lako će se izboriti sa povremenim, najčešće virusnim, infekcijama praćenim povišenom temperaturom. Povišena temperatura sama po sebi nije opasna. Ona je normalna reakcija organizma na infekciju i pomaže mu da se protiv nje izbori. Zato i ne treba odmah reagovati i davati detetu antipiretike pri svakom skoku temperature, ukoliko ona ne prelazi 38,5º C. U retkim slučajevima febrilnost je znak ozbiljne infekcije, a nekada je i neprijatna za dete.

Povišena temperatura kod deteta uvek zabrine

Ipak, povišena temperatura, naročito kod odojčeta i malog deteta je izvor velike brige i nedoumica za roditelje.

Često se procena ozbiljnosti bolesti deteta od strane roditelja i zdravstvenih radnika značajno razlikuje. Roditelji nekada nemaju dovoljno informacija, a nekada konfuziju stvaraju netačne informacije sa interneta. Simptomi koji su bezopasni i spontano prolaze mogu roditeljima biti izvor najveće brige, kao što je nagli skok temperature. Postalo je uobičjeno da se već pri prvom  skoku temperature dete odmah vodi u dežurnu zdravstvenu ustanovu.

temperatura kod dece

To je često nepotrebno, narušava komfor bolesnog deteta, izlaže ga nepotrebnim dijagnostičkim procedurama a često i nepotrebnoj primeni antibiotika (po čemu, na žalost, prednjačimo u Evropi).

Želja nam je da Vam pomognemo da procenite zdravstveno stanje vašeg febrilnog deteta, da mu pružite odgovarajuću pomoć i negu, da ne propustite da ga odvedete kod lekara ukoliko je potrebno, ali i da izbegnete da sa febrilnim detetom provedete više sati čekanja u dežurnoj zdravstvenoj ustanovi. Glavni prioritet inicijalne procene febrilnog deteta je da se isključi ozbiljna bakterijska infekcija. Nadamo se da će vam naši saveti, naročito SEMAFOR ZA POVIŠENU TEMPERATURU u tome pomoći.

Normalna i povišena temperatura, kako pravilno meriti temperaturu?

Temperaturu uvek treba meriti toplomerom! Procena dodirom nije pouzdana, neka deca mogu imati drhtavicu i hladne ruke i noge uz veoma visoku temperaturu. Najbolje je temperaturu meriti ispod pazuha, čak i kod malih beba. Ukoliko se meri rektalno budite pažljivi da ne povredite bebu i odbijte 0,5ºC jer je za toliko rektalna temperatura viša.

Smatra se da dete ima povišenu temperaturu ako je, izmerena ispod pazuha, preko 37,5ºC.

Bebe su, zbog nerazvijenog sistema za regulaciju temperature, sklone da reaguju povišenom temperaturom ukoliko su pretopljene ili je temperatura u prostoriji previsoka. Raskomotite bebu, provetrite prostoriju i za sat  vremena proverite da li dete zaista ima povišenu temperaturu. Trake za merenje temperature na čelu komforne su za dete, a mogu da im budu i zabavne. Ipak, bar jednom proverite i toplomerom da li se u rezulate merenja možete pozdati.

temperatura

Temperaturu do 38,5ºC ne treba spuštati, ukoliko se dete dobro oseća.

NOVOROĐENČE SE U SLUČAJU POVIŠENE TEMPERATURE OBAVEZNO HOSPITALIZUJE, KAO I DETE KOJE IMA DRUGE OZBILJNE SIMPTOME/ pogledati SEMAFOR ZA POVIŠENU TEMPERATURU

POVIŠENA TEMPERATURA KOD DECE- ŠTA RADITI

 • PRECIZNO IZMERITI TEMPERATURU
 • RASKOMOTITI DETE
 • ČESTO NUDITI DETETU DA PIJE
 • AKO JE TEMPERATURA PREKO 38,5ºC DATI LEK ZA TEMPERATURU
 • AKO JE TEMPERATURA PREKO 39ºC RASHLAĐIVATI DETE
 • REDOVNO PROVETRAVAJTE PROSTRIJU U KOJOJ DETE BORAVI

POVIŠENA TEMPERATURA KO DECE – ŠTA NE RADITI

 • NE PRETOPLJAVATI DETE
 • NE SPREČAVATI DETE DA SPAVA(DO 39ºC)
 • NE UTRLJAVATI ALKOHOL/RAKIJU
 • NE RASHLAĐIVATI DETE HLADNOM VODOM
 • NE DAVATI ANTIBIOTIKE BEZ LEKARA
 • NE DAVATI ASPIRIN/ACETILSAICILNU KISELINU

MERE ZA SNIŽAVANJE POVIŠENE TEMPERATURE

 • RASHLAĐIVATI DETE AKO TEMPERATURA PRELAZI 39ºC ILI BRZO RASTE POSLE DAVANJA LEKA
 • VEĆE DETE TUŠIRATI, ODOJČE KUPATI U KADICI ILI SKINUTI I UVITI U MOKAR PEŠKIR
 • VODA TREBA DA BUDE MLAKA I PRIJATNA DETETU
 • AKO DETE IMA DRHTAVICU I GROZNICU POKRITI GA I SAČEKATI DA TEMPERATURA PORASTE, PA TEK ONDA DATI LEK ILI RASHLAĐIVATI DETE; U FAZI PORASTA TEMPERATURE NI JEDNA MERA NEĆE BITI EFIKASNA A DETETU ĆE BITI NEPRIJATNO.
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...