Virusne infekcije disajnih puteva kod dece

Virusne infekcije disajnih puteva kod dece

Sadržaj

Virusne infekcije disajnih puteva kod dece su česte. Za virusne infekcije disajnih puteva nema specifičnog leka. Da li sve virusne bolesti počinju slično? Kako se leče?

Mlađe dete izgleda bolesnije? Uz mirovanje, čaj i sirup za snižavanje povišene temperature, roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da strpljivo neguju bolesnika dok  se imunološka odbrana organizma  ne izbori sa infekcijom?

virusne infekcije disajnih puteva kod dece

Sve virusne bolesti kod dece počinju slično?

Da, curenjem nosa, gušoboljom, povišenom temperaturom i kašljem. Iskusan pedijatar na osnovu uzrasta, kliničke slike i trenutne epidemiološke situacije može da zaključi o kakvom je oboljenju reč i da planira  način lečenja. Laboratorijske analize, u prvom redu broj leukocita sa leukocitarnom formulom mogu da pomognu u postavljanju dijagnoze, mada ni ova analiza ne pruža uvek jasan odgovor. Određivanje C-reaktivnog proteina (CRP) takođe je često korišćena analiza, ali ona nije ni blizu tako specifična u razgraničavanju bakterijskih i virusnih infekcija kako se misli! Ako detetu koje ima povišenu temperaturu i kašlje curi nos, u pitanju je sigurno virusna infekcija i antibiotska terapija nije potrebna, ako ne nastupe neke komplikacije.

Kako počinje kijavica?

Kijavica počinje kijanjem, bistrom sekrecijom iz nosa, peckanjem u grlu. Dete ima blago povišenu temperaturu i glavobolju. Suvi kašalj i konjunktivitis se pojavljuju posle nekoliko dana, a krajem prve nedelje sekrecija iz nosa postaje gušća i prebojena (žuta ili zelena); ovo ne znači da se bolest iskomplikovala  bakterijskom infekcijom već samo razvoj druge faze u skreciji iz nosa. Suv  i nadržajni kašalj izazvan je slivanjem  sekreta niz zadnji zid ždrela. Ovo automatski ne znači spuštanje infekcije u donje respiratorne puteve, već je odbrambeni mehanizam organizma koji može potrajati i do dve nedelje nakon završetka infekcije.

virusne infekcije disajnih puteva kod dece

Mlađe dete izgleda bolesnije?

Ni kašalj, ni zamućenje nosnog sekreta ne znače pogoršanje i ne ukazuju na bakterijsku infekciju. To je normalan tok bolesti, koja prolazi za desetak dana bez posledica. Kod odojčeta zapušen nos ometa dojenje, beba slabije jede i spava. Mlađe dete po pravilu izgleda bolesnije i više brine roditelje nego stariji  iz iste porodice.

Lečenje virusnih infekcija kod dece

Isključite dete iz kolektiva kada je bolesno! Dete se leči kod kuće lekovima za povišenu temperaturu i bolove, treba da pije tople tečnosti i sirup za  olakšanje kašlja u zavisnosti od uzrasta i po preporuci pedijatra. Zapušen nos može da bude veliki problem za odojče, pogotovu dok sisa. Bebi često čistiti nosić i primenjivati fiziološki rastvor. Korišćenje kapi za nos nije dozvoljeno kod odojčadi, a kod veće dece moraju se primenjivati oprezno I kratkotrajno, prema uputstvu. Veću decu učiti I “terati” da izduvavaju nos. Komplikacije ovih lakih virusnih infekcija su kod dece retke. Ipak, u slučaju produženog kašlja uz ponovnu pojavu povišene temperature, bolova u uhu ili čujnog, otežanog disanja, dete treba odvesti na kontrolu.

virusne infekcije disajnih puteva kod dece

ŠTA RADITI KADA JE ZAPUŠEN NOS KOD DETETA- PROČITAJTE  OVDE

Bronhitis, često oboljenje u dečjem uzrastu

Bronhitis je koje više brine roditelje nego pedijatre.  Simptomi: prethodi mu curenje nosa, gušobolja, povišena temperatura. Pulmolozi smatraju da bronhitis ne postoji kao samostalna bolest. Svaki od bezbroj virusa koji napadaju sluzokožu nosa i ždrela mogu da se razmnožavaju i u sluzokoži donjih disajnih puteva, u bronhijama. Kašalj je u početku suv, potom sadržajan. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i auskultatornog nalaza na plućima.

Virusne infekcije disajnih puteva kod dece – primena lekova ili ne kod virusnih infekcija dece?

Kod neke dece će se organizam sam izboriti sa nagomilanim sekretom i otokom sluzokože, kod druge će biti neophodna primena lekova u inhalaciji. Vlažne pare slane vode sa lekom koji širi disajne puteve poboljšaće disanje i smanjiti intenzitet kašlja. Maloj deci lekovi za iskašljavanje nisu potrebni već samo dovoljan unos tečnosti I inhalacije. Retko su potrebni antibiotici, mada se oni u praksi često propisuju zbog straha od moguće bakterijske komplikacije. Ukoliko se bronhitis ponavlja, najbolje je nabaviti inhalator za kućnu upotrebu.

virusne infekcije disajnih puteva kod dece

Komplikacije virusnih infekcija

Da li će doći do širenja na donje disajne puteve ili do bakterijske superinfekcije zavisi od imuniteta, uzrasta, vrste virusa i nege bolesnog deteta. Komplikacije nećemo sprečiti čestim odlaskom kod pedijatra i preventivnim uzimanjem antibiotika. Antibiotici su delotvorni samo kod bakterijskih infekcija; oni  neće pomoći u ozdravljenju kod virusnih infekcija, koje su mnogo češće kod dece. Bakterijske infekcije kod kojih je potrebno lečenje antibiotikom su uglavnom upala uha i sinusa i upala grla izazvana streptokokama.

Nepotrebna upotreba antibiotika doprinosi  nastanku sojeva bakterija koje su rezistentne na antibiotike; tako ostajemo bez oružija kada je ono stvarno potrebno u lečenju ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Naša zemlja, na žalost, prednjači po prepisivanju antibiotika maloj deci. Pedijatri su često pod pritiskom roditelja, koji se boje komplikacija i “spuštanja bolesti na pluća”. Nema valjanih dokaza da preventivno davanje antibiotika sprečava bakterijske komplikacije, a izlaže dete nepotrebnim rizicima i  narušava normalnu bakterijsku floru koja je važna za zdravlje deteta.

Šta može ubrzati oporavak deteta?

Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije ipak remete svakodnevni ritam porodice.  Decu ne možemo držati pod staklenim zvono. Ali preventivnim merama možemo sprečiti nastanak infekcije. Isključivanjem svog  deteta iz kolektiva ubrzavate oporavak svog deteta i štitite drugu decu.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...