5 Mera za bolje zdravlje deteta zimi

zdravlje deteta zimi

Sadržaj

5 Mera za bolje zdravlje deteta zimi.  Stigla je zima i pitanja, kako obući dete, da li ga izvoditi napolje, da li negde greše oko nege, ishrane…

Kako dete obući zimi?

Da li će dete tokom zime biti ćešće bolesno? Iako su zime daleko blaže nego što su nekada bile, u našem kutku planete zime su hladne, a leta vrela. Srećom, priroda nas je obdarila sposobnostima da se prilagodimo na različite klimatske uslove! Uz nekoliko saveta za negu dece tokom hladnih meseci, možete sa njima uživati  u ovo doba godine.

Malo dete obucite slojevito; po hladnom vremenu važi pravilo da dete treba da ima jedan sloj odeće više nego odrasli. Spoljni sloj garderobe  treba da budue od toplog, nepromočivog materijala; rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zglobova. Ukoliko dete sedi u kolicima ili na sankama, postavite ih toplim ćebetom. Nemojte preterivati sa garderobom! Ako se dete oznoji, biće mu hladno čim prestane sa kretanjem i aktivnostima.

zdravlje deteta zimi

Kapa štiti glavu, naročito uši od promrzlina. Rukavice je bolje da budu sa jednim prstom, jer se tako spojeni prstići dodatno greju. Nemojte koristiti dugačku traku za rukavice, jer predstavljaju bezbednosni rizik za dete; zakačite rukavice za ivice rukava.

Detetu obujte tople vunene čarape, naročito ako ima gumene čizmice (gumene čizme nisu idealno rešenje, čak ni kada su postavljene). Obuća treba da bude nepromočiva i da se đonovi ne klizaju na snegu i ledu. Treba da bude jedan broj veća, kako biste mogli da obujete detetu dodatni par čarapa; ako je noga stegnuta brže se će rashladiti. Dečja garderoba je skupa, a u ovom uzrastu dete će kvalitetne čizme nositi samo jednu zimu. Rešenje je u pozajmicama, razmeni i nasleđivanju garderobe, što mudri roditelji brzo uvide i praktikuju.

Vožnja kolima zimi – o čemu voditi računa?

Kada dete zimi vozite kolima, vodite računa o bezbednosnim prepoprukama, da se sigurnosni pojas ne pričvršćuje preko jakne ili skafandera. U slučaju nesreće, prostor koji postoji između pojasa I tela deteta može uzrokovati da dete isklizne iz sedišta.

Kada je previše hladno za izlazak napolje?

Mala deca ne umeju da prepoznaju da im je hladno, a zbog svog malog tela sklonija su bržem gubitku toplote. Kritična temperatura na kojoj se ne preporučuje izvođenje dece napolje je -25°C, što je u našem podneblju izuzetno retko! Znači da deca tokom cele zime mogu da provode vreme i napolju; ipak treba  voditi računa i o drugim elementima osim temperature, pre svega o vetru, jer  pri niskim temperaturama vetar doprinosi brzom rashlađivanju organizma.
Dužinu boravka napolju prilagodite vremenskim prilikama. Postarajte se da dete dobije dovoljno tečnosti.

zdravlje deteta zimi

Kako zaštititi kožu deteta zimi?

Suv, hladan vazduh isušuje nežnu dečiju kožu koja može da postane crvena, suva i ispucala. Pre izlaska na hladan vazduh  lice  namažite zaštitnom kremom. Vodite računa I o zaštiti od sunca; iako je hladno, UV indeks može biti visok, naročito na planini I na snegu, čak I po oblačnom  vremenu. Dužinu boravka napolju prilagodite vremenskim prilikama. Postarajte se da dete dobije dovoljno tečnosti.

Promrzline Najčešće su izloženi prsti na šakama  i stopalima, ako dete nema odgovarajuću obuću ili su stopala mokra. Takođe su u riziku izloženi delovi lica, obrazi, nos i uši. Vide se kao bele površine kože, praćene utrnulošću.

Dete treba odmah uvesti unutra, presvući ga u suvu i toplu odeću. Promrzline potopiti u toplu, ne vruću vodu ili, ako su na licu, koristiti obloge sa toplom vodom, dok se ne povrati ružičasta boja kože, obično za nekoliko minuta. Proveriti temperature vode, jer dete ne oseća ako je previše vruća. Dok se krvotok ponovo uspostavlja, dete može da oseća pečenje ili bol. Nakon toga kožu osušiti, dati detetu topao napitak. Ne trljati promrzline!

Zdravlje deteta zimi

Hladno vreme ne prouzrokuje prehlade niti grip, ali su zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip češći  tokom zime. Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenju infekcije. Obolelo dete prenosi viruse na okolinu još pre nego što se ispolje simptomi (kašalj, kijanje, povišena temperature). Rešenje nije da se dete zatvori u kuću, jer izlaganje deteta hladnom ili vlažnom vazduhu ne povećava rizik od razboljevanja.

zdravlje deteta zimi

Šta može doprineti zdravlju deteta tokom zime i sprečiti infekcije:

  • Postarajte se da dete pere ruke. Redovno pranje ruku je najjednostavniji, ali I najefikasniji način da se rešimo virusa koji izazivaju respiratorne infekcije i grip. Pomozite detetu da pravilno pere ruke toplom vodom i sapunom pre jela, posle korišćenja toaleta, čim stigne kući.
  • I vi redovno perite ruke, obavezno pre spremanja hrane, posle detetove toalete ili čišćenja nosa.
  • Pokušajte da naučite dete da ne trlja nos i oči svojim rukama. Učite ga da za to koristi maramicu. Bolje je i rukavom nego prljavim rukama!
  • Učite dete da izduva nos u maramicu
  • Učite dete da kija i kašlje u ugao svog lakta; tako se neće zaštititi od infekcije, ali može da zaštiti druge ako je “uhvatilo” neki virus

Trudite se da dete dobija dovoljno raznovrsne hrane, pre svega voća i povrća bogatog vitaminima. Postarajte se da dovoljno spava svake noći
Fizička aktivnost i boravak napolju imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje deteta i u toku hladnih zimskih dana!

zdravlje deteta zimi

Krvarenje iz nosa zimi su češća zimi?

Neka deca su posebno sklona krvarenju iz nosa tokom zimskog perioda. Ovlaživač vazduha u sobi u kojoj dete spava I korišćenje preparata fiziološkog rastvora ili morske vode, koji ovlažuju sluzokožu nosa, mogu biti od pomoći, Ukoliko je krvarenje učestalo, konsultujte se sa specijalistom za uho, grlo i nos.

Šta je važno u stanu?

Preporučena temperatura u sobi u kojoj dete boravi je 18-22°C. Neke preporuke za temperature prostorija za spavanje su čak 16-18°C. Ovo je često uzrok nesuglasica među roditeljima; mame najčešće “navijaju” za višu temperaturu a tate da bude svežije u stanu. Imajte u vidu da kada malo dete iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh, veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti.

Detetu obucite jedan sloj garderobe, sa dugačkim rukavima i nogavicama. Ako se  igra na podu, prostrite deblju prostirku, jer je u nižim slojevima vazduh hladniji, pogotovu ako vrata i prozori često  ne “dihtuju” dobro. Sedite sa detetom na pod, postavite se u njegovu visinu, tako ćete najbolje proceniti da li je na podu hladno, kao i da li ima nekih rizika za bezbednost deteta, koje ne primećujete iz vaše uobičajene perspektive.

Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša. I kada je napolju hladno prostorije u kojima dete boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je dete izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...