Zapušen nos kod bebe i malog deteta

zapusen nos

Sadržaj

Zapušen nos  (nazalna kongestija) nije bolest već  simptom. Šta je uzrok i kako pomoći detetu? Zapušen nos kod beba  nije uvek zbog bolesti.

Šta je uzrok zapušenog nosa kod malog deteta?

Šta sve može da izazove zapušenje nosa kod bebe ili malog deteta? Posledica je s jedne strane guste sluzi i sekreta  u nosnim hodnicima. A sa druge otoka upaljenih krnih sudova u sluznici koja oblaže nosne hodnike.

Nije uvek jasno šta je uzrok  zapušenog  nosa. Odojčad i mala deca su često  prehlađena i tek počinju da grade svoj imunitet na  viruse. Ali pored prehlade  postoje  mnogi drugi potencijalni uzroci zapušenog nosa. Vazduh koji udišemo sadrži mnoge nečistoće (prašina, polen, virusi, bakterije). Nos  deluje kao svojevrstan filter. Sve što uđe u nos a naš imuni sistem proceni da mu tu nije mesto, izazva oslobađanje hemiske supstance “histamin”. Histamin dramatično poveća protok krvi u  sluznici nosa, što  za posledicu  ima  otok sluznice nosa  i zapušenje. Otok sluznice  stimuliše proizvodnju velike količine sluzi putem koje organizam pokušava da  izbaci strane čestice.

zapušen nos

U kratkom vremenskom roku zapušen nos ne predstavlja veliki  problem kod dece.  Međutim bebe koje  isključivo dišu na nos, postaju uznemirene ako zapušenost potraje suviše dugo. Otežano disanje  zbog zapušenog nosa utiče i na sposobnost deteta da se pravilno hraniti.  Uz sve to, javlja se  problem sluha i odloženog razvoja govora  kao posledica ponovljenih infekcija uha, koji su često povezani sa dugotrajnim zapušenjem nos (zbog alergije, hronične bolesti ili povećanih adenoida).

Šta izaziva zapušenje nosa kod beba

Zapušen nos kod beba  nije uvek zbog bolesti. Pun nos  može biti uzrokovan  od više različitih poremećaja kao što su suv vazduh, infekcije, alergije, stranog  tela, prekomerne  upotrebe  nekih sprejeva za nos ili kapi , ali i uvećanih adenoida (krajnika).

Suv vazduh 

Novorođeče anatomski  ima sitan nos i veoma uske nosne hodnike koji su osetljivi na suv vazduh. Izlaganje suvom vazduhu  tokom zimskih meseci  isuši nosni sekret novorođenčeta, što dovodi  do otežanog disanja. Ovde se  tehnički  ne radi o zapušenju nosa, već je otežano disanje   posledica male strukture nosa i sušenje nosnog sekreta a ne upale  nosnih hodnika. Pri tome se novorođenče subjektivno  dobro oseća i nema nikakvih  pražnjenja iz nosa.

KAKO PRAVILNO OČISTITI BEBI NOS PROČITAJTE OVDE

zapusen nos

Šta pomaže kod zapušenog nosa malog deteta?

Jedan od najsigurnijih i najefikasnijih načina da se pomogne  bebi u ovakvom stanju jesu slani rastvori  u spreju ili kapima za nos. Ovi proizvodi su dostupni bez recepta. Ako se koristite kapi, stavljaju se po  dve kapi u svaku nozdrvu  više puta u toku dana da ražitke sasušenu sluz a zatim  se pumpicom  povuče i usisava   mešavina sluzi  i slanog rastvora. Ovlaživači vazduha, mogu biti od pomoći u zimskim mesecima kada je vazduh  posebno suv.

Koji iritansi mogu dovesti do zapušenog nosa kod malog deteta?

Različiti iritansi kao što su  prašina, hemijskia isparenja, dim cigareta i mleko mogu da  iritiraju delikatna tkiva u nosnom hodniku  bebe. Ova iritacija dovodi do zapušenja nosa  i pojave  nosnog sekreta.

zapušen nos

Zapušen nos malog deteta zbog prehlade i gripa

Zapušenje nosa i pražnjenje  sekreta su između ostalog  simptomi infekcije gornjeg respiratornog trakta, to jest prehlade ili gripa. Zbog nezrelog imunog sistema, prehlade i grip su veoma česte u najranijem detinjstvu. Beba može imati od  6 do 10 prehlada tokom prve godine života. Prehlade su izazvane različitim virusima, od kojih neki mogu da se prenose sa osobe na osobu kroz vazduh ili direktnim kontaktom. Prehlade su daleko češće od gripa ali ipak  manje  ozbiljne. U najgorem slučaju  prehlada može  dovesti i do sekundarne bakterijske infekcije srednjeg uva ili sinusa  kod beba, koje se onda  moraju  lečiti antibioticima.

zapusen nos

Koji su simptomi gripa?

Simptomi gripa  obično uključuju glavobolju, groznicu, bolove u mišićima, slab apetit i umor. Grip ponekad  može da se  pogrešno dijagnostikuje kao prehlada, što potencijalno predstavlja opasnost po život zbog komplikacija gripa poput upale pluća. Klinički znaci gripa su groznica, kašalj  i sekret iz nosa koji je prvo svetao, a potom  žut i gust. Starije dete može da se žali  i na glavobolju, bolove u zglobovima, mišićima ili bol u grlu. Beba može da  razvije poteškoće ishrane (u zavisnosti od toga koliko je  zapušen nos ili kako je boli grlo).

Koliko dugo traju simptomi gripa?

Simptomi obično traju  do 2 nedelje. Pedijar postavlja definitivnu dijagnozu  prehlade ili gripa na osnovu krvne slike, leukocita i leukocitarne formule, CRP analize i rezultata brisa guše i nosa. Ako beba/malo dete, u toku bolesti  slabije jede, treba  se potruditi da makar pije dosta tečnosti.

zapušen nos

Zapušenje nosa   je  gore u ležećem položaju, pa se preporučuje da roditelji drže bebu u polu-uspravnom položaju  podizanjem gornjeg kraja dušeka. Cela porodica treba  redovno da  pere ruke kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti  drugim članovima porodice.

Alergije kao uzrok zapušenog nosa

Zapušen nos i pražnjenje sekreta iz nosa  čest  su  simptom alergijske reakcije. Polenska kijavica (alergijski rinitis) je posledica  alergijske reakcije na čestice u vazduhu, kao što je polen koji može  dospeti u nos, grlo i oči.

Alergijski rinitis može da se javi  pored ranog proleća, u bilo koje vreme, kao odgovor na druge iritanse  koje mogu, ali ne moraju biti u vazduhu, kao što su plesni, životinjska dlaka, ujed insekata ili kućna prašina . Zapušen nos ili pražnjenja sekreta može biti i reakcija na “alergene” sadržane u mleku, hrani ili lekovima.

Ako se ne leče simptomi  alergije mogu trajati nedeljama ili  mesecima. Znaci su vodenasti  sekret iz nosa, kijavica, suvi kašalj, šištanje, osip, suzenje očiju. Ako  je alergija  zbog hrane ili mleka, dodatni simptomi mogu uključiti … povraćanje.proliv, vodene stolice. Otkrivanje izvora  alergije  bilo bi najkorisnije kako bi se  izbegli  u budućnosti, ali nažalost nije  uvek  i moguće. Lekovi po tipu anti-histaminika smanjuju alergijsku reakciju organizma, ali  mnogi od ovih lekova nisu pogodni za bebe i  malu decu.

zapusen nos

Adenoidi – Krajnici kod dece

Krajnici i adenoidi su žlezdano tkivo na  ulaza u  disanje puteve. Dok se krajnici lako  mogu videti  golim okom u grlu  deteta dotle se adenoidi nalaze iza i nisu direktno vidljivi. Krajnici  i adenoidi su deo odbrane našeg organizma od infekcija. Oni filtriraju bakterije i viruse koji ulaze kroz nos i grlo i proizvode antitela kako bi pomogli  telu u borbi protiv infekcija.

Ponekad krajnike i adenoide mogu pored virusa, zaraziti i  bakterije i  oni tada postaju bolni i otečeni. Generalno adenoidi rastu  od rođenja do  4 godine starosti a potom  se progresivno smanjuju. Međutim dete može  da se rodi sa velikim adenoidima. Uvećani krajnici mogu izazvati nazalnu opstrukciju a u težim slučajevima, oni mogu potpuno blokirati nazalne kanale. Uvećani adenoidi takođe  izazvaju poremećaj sna a u nekim slučajevima veliki adenoidi su povezani i  sa razvojem tečnosti u srednjem uhu.

Koji su klinički znaci upale krajnika?

Klinički znaci kod deteta su: teško  diše kroz nos, zapravo  dete svo vreme diše  na usta, pa su ona  stalno otvorena. Govor deteta  zvuči nazalno kao da su nozdrve stegnute i ono  hrče dok spava. Jedini tretman za uvećane, ometajuće adenoide je hirurško odstranjivanje. Antibiotici i drugi lekovi nisu od pomoći. Pedijatar koji prati dete  upućuje pacijenta  specijalisti za  uho, grlo i nos  koji donosi konačnu odluku o neophodnosti hiruške intervencije.

avatar
Sa dugogodišnjim iskustvom u državnoj i u privatnoj praksi. Autorka je preko 50 autorskih i koautorskih radova koje je izlagala u zemlji, ali i u inostranstvu. Završila je i edukaciju iz Mentalne higijene razvojnog doba, kao i iz Psihodinamskog i psihoterpaijskog savetovanja dece i omladine pri Institiutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Završila je kurs ultrazvučne dijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...