Infekcije oka kod beba i dece – Konjuktivitis i čmičak

Konjuktivitis i čmičak

Sadržaj

Infekcije oka kod beba i dece su česte a najčešće su konjuktivitis i čmičak. Koji su prvi znaci infekcije oka kod dece? Koje su mere prevencije infekcije oka? Za sve infekcije oka najznačajnija je preventiva. Koje mere prevencije sprovoditi. Šta ne raditi.

Konjuktivitis i čmičak – Prvi znaci infekcije oka

Bez obzira da li se infekcija oka kod dece, javlja u sklopu  prehlade i viremije, ili su uzroci drugi, prvi znaci infekcije su crvenilo očiju, otečenost, krmeljivost… Svako treće dete do druge godine bar jednom preleži neku infekciju oka…

Konjuktivitis kod dece i čmičak kod dece

Najčešće infekcije oka kod beba i dece su konjuktivitis i čmičak.

Konjuktivitis i čmičak
Prvi znaci infekcije su crvenilo očiju, otečenost, krmeljivost…

Konjuktivitis kod dece

Konjunktivitis je zapaljenje sluzokože koja oblaže unutrašnju površinu očnih kapaka i vidjivi, beli deo očne jabučice (beonjače). Upala se obično razvija na oba oka, a može da se desi prvo na jednom oku, pa da se kroz dan-dva pojavi i na drugom. Moguće je da upala bude  asimetrična, odnosno da bude vrlo izraženo na jednom, a znatno manje na drugom oku.

Kod konjuktivitisa, razvija se  crvenilo oka, grebuckanje, pečenje i pojačano stvaranje sekreta. Deca nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma neprijatni…

Konjuktivitis i cmicak
Upala se obično razvija na oba oka, a može da se desi prvo na jednom oku.

Kako se leči virusni konjuktivitis kod dece? 

Bolest spontano prolazi za 7 do 14 dana i nije preporučljiva terapija antibiotskim kapima niti mastima. Infekcija  adenovirusima se prenosi sa jednog na drugo oko i na kraju zahvata oba oka. Osnovna terapija je ispiranje očiju fiziološkim rastvorom, ukapavanje veštačkih suza (bez BAK-benzalkonijum hlorida) i hladne obloge.

Alergijski konjuktivitis kod dece

Javlja se sezonski. Kao jedna od najboljih terapija je upotreba lekova sa dvostrukim dejstvom antihistaminika i stabilizatora mastocita u vidu kapi. Upotreba antialergijskih kapi je preporučljiva tri nedelje pre očekivane sezone cvetanja, čime utičemo na ublažavanje kliničke slike alergijskog konjuktivitisa. Terapiju će vam odrediti lekar!

Konjuktivitis i cmicak
Javlja se kod urođene stenoze suznih kanala ( suženi suzni kanali). Unutrašnji ugao oka je otečen, crven i pritiskom na njega dolazi do pojave žućkastog sekreta.

Hronični bakterijski konjunktivitis kod dece

Javlja se kod urođene stenoze suznih kanala ( suženi suzni kanali). Unutrašnji ugao oka je otečen, crven i pritiskom na njega dolazi do pojave žućkastog sekreta. Lečenje je antibiotsko, sa masažom unutrašnjeg ugla oka da bi se uspostavilo normalno oticanje suza.

Idite kod lekara! Konjuktivitis zahteva pravilnu oftalmološku terapiju kako ne bi došlo do komplikacija…

Simtomi čmička (hordeolum)

Čmičak  kod dece se, za razliku od konjuktivitisa javlja samo na jednom oku. Prvi simptomi su oticanje gornjeg ili donjeg kapka, koje je praćeno bolom i crvenilom.

Kako se leči čmičak kod dece?

Čmičak se leči toplim oblogama i higijenom. Pored ove osnovne, uključuje se i kombinacija antibiotika i kortikosteroida slabijeg dejstva. Spontanom drenažom, čmičak se povlači za dva do tri dana.

Veoma je važna higijena  ruku i očiju.  Potrebno je  deci ukazivati na izbegavanje trljanja očiju, naročito kada su na otvorenom. Svako bi trebao da poseduje svoj peškir za brisanje lica!

Konjuktivitis i čmičak
Infekcija adenovirusima se prenosi sa jednog na drugo oko i na kraju zahvata oba oka.

Za sve infekcije oka u dečijem uzrastu je najvažnija preventiva

  • Izbegavanje pipanja i trljanja oka,
  • Često pranje ruku, kao dobra higijenska navika se usvaja upravo u dečijem uzrastu.
  • Korišćenje jednokratnih sterilnih oftalmoloških kompresa (gaze) pre svake aplikacije leka. Kompresom blago očistimo ivice kapaka i uklonimo sve krmelje i sekret. Komprese možemo držati  u frižideru i koristiti kao hladne obloge kod virusnih konjunktivitisa.
  • Vodite računa da vrh bočica sa lekom pri ukapavanju kapi ne dotiče oko ili trepavice!
  • Ne koristite očne kapi sa drugim članovima porodice.
  • I nakon izlečenja problema, radi prevencije, preporučena je higijena rubova kapaka dve nedelje nakon lečenja sterilnim oftalmološkim kompresama.

I na kraju, nepravilnim lečenjem može doći do oštećenja rožnječe, što umnogome može zakomplikovati stvari, zato, obratite se lekaru, nemojte koristiti “babske“ lekove, kamilicu i sl…

avatar
Dugogodišnje isksutvo stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece i odraslih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...