Infekcije očiju novorođenčeta i bebe

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe

Sadržaj

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe nisu retka pojava. Blage iritacije očiju ili krmeljanje, sužen ili zapušen suzni kanal i konjuktivitis, su najčešći problemi i infekcije očiju kod novorodjenčeta i bebe.

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe – Upale sluzokože oka kod novorođenčeta

Upale vežnjače (sluzokože oka),  koje se javljaju tokom prvog meseca života  bebe zovu se Neonatalni konjuktiviti  tj Ophtalmia neonatorum. Konjuktiva (sluzokoža) je providna, glatka i sjajna struktura koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu.

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe
Higijena očiju novorođenčeta spada u deo opšte i obavezne higijene koju sprovodimo od prvog dana.  Za umivanje lica  bebe, koristite vodu koja nije previše hladna ali ni topla – mlaku. Posebnu pažnju posvetite predelu oko očiju.  Pravite pokrete   od spoljašnjeg dela oka ka unutrašnjem delu,  tj ka nosiću  bebe.

Aseptičke upale sluzokože oka novorođenčeta

Aseptičke, najčešće hemijski  uzrokovani reakcijom na lekove koji se u skladu sa zakonima  pojedinih zemljama, u porodilištima preventivno sipaju u oči upravo rodjene bebe. Kao što su Rastvor Srebrnog Nitrata, Eritromicin… Oni se primenjuju da bi se sprečio razvoj septičkih konjuktivita. Nekada se i kod nas koristio srebrni nitrat u prevenciji trachoma. Javljaju se odmah po primljenom leku. Reakcije nisu burne. Crvenilo, otok vežnjače i kapaka kod novorodjenčeta. Uglavnom se leče ispiranjem očiju, veštačkim suzama i prolaze u roku od nekoliko dana.

KONJUKTIVITIS I ČMIČAK KOD BEBA I DECE POGLEDAJTE OVDE

Septičke upale sluzokože oka novorođenčeta

Nastaju infekcijom tokom porodjaja odnosno prolazom ploda kroz porodjani kanal od majke. Mogu biti uzrokovani bakterijama ili virusima. Najčešće su infekcije gonokokom (gonoreja), streptokokom, hlamidijom, virusom herpesa. Obavezno je uraditi bris oka.

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe
Beba trlja oči, oseća nelagodu, odmah proverite da li se pojavio otok na kapcima ili crvenilo, krmeljanje… Treba se obratiti oftamologu!

Simptomi i lečenje upale oka novorođenčeta

Simptomi se javljaju od 5 dana do 2 nedelje nakon rodjenja. To su bolnost, obilna gnojna sekrecija, crvenilo kapaka i vežnjača. Lečenje je neophodno započeti odmah za hlamidiju i sistemsko .

U grupu ovih konjuktivita ne idu na sreću blage iritacije očiju ili krmeljanje koje najčešće dobije novorodjenče a koje zabrinu roditelje. Za njih je dovoljna higijena. Redovna higijena, umivanje,  ispiranje vodom ili fiziološkim rastvorom, čiste ruke onih koji brinu o bebi.

Šta može biti uzrok krmeljanju i suzenju oka?

Sužen ili zapušen suzni kanal može uzrokovati pojačano suzenje i uporno krmeljanje na jednom ili oba oka. Lečenje počnite sa ispiranjem oka bebe i masažom područja suznog kanala. Neophodno je da se javite oftalmologu.

Higijena Očiju Novorođenčeta PROČITAJTE OVDE

Infekcije Očiju

Aktivnosti oko bebe prilagodjavamo prema tome koje je doba dana. Kao i kod odraslih,  posle jutarnjeg budjenja i beba treba da se umije. Za umivanje lica  bebe, koristite vodu koja nije previše hladna ali ni topla, mlaku vodu. Posebnu pažnju posvetite predelu oko očiju.  Pravite pokrete  od spoljašnjeg dela oka ka unutrašnjem delu,  to jest ka nosiću  bebe.

Prilikom svake toalete treba ponoviti prebrisavanje predela oko očiju i samo oko, više  puta, sve dok se kompletan sekret ne otkloni. Veoma je važno da za svaki pokret,  koristite  novi tupfer!

Infekcije očiju novorođenčeta i bebe
Oftamolog će odrediti terapiju na osnovu kliničke slike i brisa oka deteta, koje se treba pridržavati. Čim uočite promene javite se lekaru, ne čekajte da se infekcija razvije!

Ukoliko se pojavi blaga sekrecija, krmelj u očima, umesto mlake vode,  može se koristiti Fizološki rastvor. Natopite tupfer pamučne vate i obrišite  oko bebinih  očiju i oko. Više puta u toku dana. Ako se simptomi otklone, nastavite  još jedan dan da prebrisavate  predeo oko očiju  samo oko. Tri puta dnevno. Zatim se prelazi na uobičajenu jutarnju toaletu i redovno kupanje, u okviru koga se umiva i lice. Ako nema poboljšanja i krmeljivost  ili povećana sekrecija traje vise od tri dana,  konsultujte pedijatra.

avatar
Dugogodišnje isksutvo stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece i odraslih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...