Najčešći Problemi i Infekcije Očiju kod Novorodjenčeta i Bebe

0

Blage iritacije očiju ili krmeljanje, sužen ili zapušen suzni kanal i konjuktivitis, su najčešći problemi i infekcije očiju kod novorodjenčeta i bebe.

Upale vežnjače (sluzokože oka),  koje se javljaju tokom prvog meseca života  bebe zovu se Neonatalni konjuktiviti  tj Ophtalmia neonatorum. Konjuktiva (sluzokoža) je providna, glatka i sjajna struktura koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu.

Dnevni Raspored Aktivnosti Za Bebu i Dete (2)

 

Mogu biti :

Aseptički, najčešće hemijski. Uzrokovani su reakcijom na lekove koji se u skladu sa zakonima  pojedinih zemljama, u porodilištima preventivno sipaju u oči upravo rodjene bebe (Rastvor Srebrnog Nitrata, Eritromicin..), da bi se sprečio razvoj septičkih konjuktivita. Nekada se i kod nas koristio srebrni nitrat u prevenciji trachoma. Javljaju se odmah po primljenom leku. Reakcije nisu burne. Crvenilo, otok vežnjače i kapaka kod novorodjenčeta. Uglavnom se leče ispiranjem očiju, veštačkim suzama i prolaze u roku od nekoliko dana.

Septički nastaju infekcijom tokom porodjaja odnosno prolazom ploda kroz porodjani kanal od majke. Mogu biti uzrokovani bakterijama ili virusima. Najčešće su infekcije gonokokom (gonoreja), streptokokom, hlamidijom, virusom herpesa. Obavezno je uraditi bris oka.

Simptomi se javljaju od 5 dana do 2 nedelje nakon rodjenja. To su bolnost, obilna gnojna sekrecija, crvenilo kapaka i vežnjača.

Najčešći problemi i infekcije očiju kod novorođenčeta i bebe (3)

Lečenje je neophodno započeti odmah za hlamidiju i sistemsko .

U grupu ovih konjuktivita ne idu na sreću blage iritacije očiju ili krmeljanje koje najčešće dobije novorodjenče a koje zabrinu roditelje. Za njih je dovoljna higijena: umivanje,  ispiranje vodom ili fiziološkim rastvorom, čiste ruke onih koji brinu o bebi.

Sužen ili zapušen suzni kanal može uzrokovati pojačano suzenje i uporno krmeljanje na jednom ili oba oka. Lečenje počnite sa ispiranjem oka bebe i masažom područja suznog kanala. Neophodno je da se javite oftalmologu.

Share.

About Author

Comments are closed.