Gore i Dole i Ukrsti i Raširi – Yoga za Mame i Bebe

yoga za mame i bebe, vezba i ukrsti i rasiri

Sadržaj

Lagane vežbe koje vam predstavljamo su kratka serija yoga vežbi za bebe i mame. One će učiniti da se povežete i zabavite sa bebom, da se smejete, uživate i oraspoložite.

Kada raditi vežbe yoge za mame i bebe?

Možete ih raditi ujutru ili pred spavanje ili bilo kad u toku dana, kada Vam je potreban reset i povratak sebi. Uvek radite samo ako beba želi takvu vrstu interakcije, nikada ne forsirajte bebu. Povratne informacije biće Vam dragocene za bolje upoznavanje svoje bebe i njenih potreba.

Kada možete početi sa vežbanjem ovih yoga vežbica?

Vežbe koje Vam predstavljamo  mozete raditi posle šest nedelja od porođaja. Vežbajte sa bebom tako da leži ispred Vas okrenuta licem ka vama. Starija beba može sedeti u vašem krilu.

Pre početka, odvojite par trenutaka da se vi opustite i centrirate. Sedite na jastuk, u udoban položaj, možete se osloniti leđima na ivicu kreveta ili zid. Sklopite dlanove na sredini grudi, zatvorite oči i vratite pažnju na unutra.

Osetite dodir dlanova, osvestite svoj dah, opustite lice i celo telo. Dišite i samo budite prisutne, opuštajući se sa izdahom, osećajuci talase energije kako vas ispunjavaju sa svakim novim udahom.

Pogledajte bebu i pozovite je da se protegne. “Hajde bebo da radimo yogu”

Gore – Dole

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-1

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-2 hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-3

Zatim uhvatite njene ručne zglobove, ne dlanove jer će stisnuti šake, i protegnite ručice gore, onoliko koliko beba dozvoli. Zatim joj protegnite ručice dole. I ponovo gore pa dole. Dok izvodite pokret, gledate u bebu, osmehujete joj se i ponavljate “Gore” “Dole”.

I ukrsti i raširi

“I ukrsti i raširi” je vežbica koja prati prethodnu “Gore Dole”

Držeći bebine rukice,, bilo da je ispred Vas ili u krilu, sa udahom joj raširite ručice i svoja ramena povucite unazad, otvorite grudni koš.

Sa  izdahom prekrstite bebine ruke na grudima.

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-4

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-5

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-6

Ponovo raširite pa ukrstite. Ponovite nekoliko puta, izgovarajući uz adekvatan pokret “I ukrsti, i raširi”.

Yoga za mame i bebe

Ovo su časovi yoge osmišljeni tako da jačaju emotivnu, fizičku i duhovnu vezu izmedju majke i bebe. Interaktivne vežbe, uz puno poljubaca, smeha, dodira idealne su za mame i bebe od šest nedelja do godinu dana. Časovi yoge za mame i bebe pomažu ženi da vrati energiju i snagu koja je trošena tokom trudnoće, neprospavanih noći, dojenja i nošenja bebe. Naglasak časova je na ponovnom jačanju mišića stomaka, ledja, karlice; otklanjanju tenzije u ramenima i vratu; otvaranju grudnog koša. Čas uključuje i različite vežbe za bebe koje podstiču njen motorički razvoj, varenje i koje poboljšavaju spavanje.

Ako Vas  brine kako će Vaša beba da se uklopi, da li će plakati, kako ćete vežbati zajedno sa njom, niste jedini koji imate sumnje u vezi toga, ali dok ne dodjete  jednom i ne probate, nećete saznati koliko su ovi časovi uživanje za Vašu bebu i Vas. Ukoliko u bilo kom trenutku Vaša beba ne želi da vežba jer je  gladna, umorna ili želi samo da je držite, prekidamo vežbanje dok ne zadovoljite bebine potrebe na način na koji to inače radite.

Ovi časovi su za Vas, tako da treba da Vam budu vrhunsko uživanje. Vežbaćete Vi uz i sa svojom bebom, dok će instruktor demonstrirati na lutki. Yoga za mame i bebe prava je magija koja ostaje duboko urezana u sećanje i mama i beba.

avatar
Instruktor sa dugogodišnjim iskustvom. Koautor je međunarodnog bestselera #stayhome.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...