Gore i Dole i Ukrsti i Raširi – Yoga za Mame i Bebe

yoga za mame i bebe, vezba i ukrsti i rasiri

Lagane vežbe koje vam predstavljamo su kratka serija yoga vežbi za bebe i mame. One će učiniti da se povežete i zabavite sa bebom, da se smejete, uživate i oraspoložite.

Kada raditi vežbe yoge za mame i bebe?

Možete ih raditi ujutru ili pred spavanje ili bilo kad u toku dana, kada Vam je potreban reset i povratak sebi. Uvek radite samo ako beba želi takvu vrstu interakcije, nikada ne forsirajte bebu. Povratne informacije biće Vam dragocene za bolje upoznavanje svoje bebe i njenih potreba.

Kada možete početi sa vežbanjem ovih yoga vežbica?

Vežbe koje Vam predstavljamo  mozete raditi posle šest nedelja od porođaja. Vežbajte sa bebom tako da leži ispred Vas okrenuta licem ka vama. Starija beba može sedeti u vašem krilu.

Pre početka, odvojite par trenutaka da se vi opustite i centrirate. Sedite na jastuk, u udoban položaj, možete se osloniti leđima na ivicu kreveta ili zid. Sklopite dlanove na sredini grudi, zatvorite oči i vratite pažnju na unutra.

Osetite dodir dlanova, osvestite svoj dah, opustite lice i celo telo. Dišite i samo budite prisutne, opuštajući se sa izdahom, osećajuci talase energije kako vas ispunjavaju sa svakim novim udahom.

Pogledajte bebu i pozovite je da se protegne. “Hajde bebo da radimo yogu”

Gore – Dole

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-1

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-2 hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-3

Zatim uhvatite njene ručne zglobove, ne dlanove jer će stisnuti šake, i protegnite ručice gore, onoliko koliko beba dozvoli. Zatim joj protegnite ručice dole. I ponovo gore pa dole. Dok izvodite pokret, gledate u bebu, osmehujete joj se i ponavljate “Gore” “Dole”.

I ukrsti i raširi

“I ukrsti i raširi” je vežbica koja prati prethodnu “Gore Dole”

Držeći bebine rukice,, bilo da je ispred Vas ili u krilu, sa udahom joj raširite ručice i svoja ramena povucite unazad, otvorite grudni koš.

Sa  izdahom prekrstite bebine ruke na grudima.

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-4

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-5

hajde-bebo-da-radimo-yogu-gore-i-dole-i-ukrsti-i-rasiri-clanak-6

Ponovo raširite pa ukrstite. Ponovite nekoliko puta, izgovarajući uz adekvatan pokret “I ukrsti, i raširi”.

Yoga za mame i bebe

Ovo su časovi yoge osmišljeni tako da jačaju emotivnu, fizičku i duhovnu vezu izmedju majke i bebe. Interaktivne vežbe, uz puno poljubaca, smeha, dodira idealne su za mame i bebe od šest nedelja do godinu dana. Časovi yoge za mame i bebe pomažu ženi da vrati energiju i snagu koja je trošena tokom trudnoće, neprospavanih noći, dojenja i nošenja bebe. Naglasak časova je na ponovnom jačanju mišića stomaka, ledja, karlice; otklanjanju tenzije u ramenima i vratu; otvaranju grudnog koša. Čas uključuje i različite vežbe za bebe koje podstiču njen motorički razvoj, varenje i koje poboljšavaju spavanje.

Ako Vas  brine kako će Vaša beba da se uklopi, da li će plakati, kako ćete vežbati zajedno sa njom, niste jedini koji imate sumnje u vezi toga, ali dok ne dodjete  jednom i ne probate, nećete saznati koliko su ovi časovi uživanje za Vašu bebu i Vas. Ukoliko u bilo kom trenutku Vaša beba ne želi da vežba jer je  gladna, umorna ili želi samo da je držite, prekidamo vežbanje dok ne zadovoljite bebine potrebe na način na koji to inače radite.

Ovi časovi su za Vas, tako da treba da Vam budu vrhunsko uživanje. Vežbaćete Vi uz i sa svojom bebom, dok će instruktor demonstrirati na lutki. Yoga za mame i bebe prava je magija koja ostaje duboko urezana u sećanje i mama i beba.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dula i sertifikovani instructor yoge za trudnice mame i bebe. Ako imate problema sa spavanjem, bolovima u leđima, ako želite da se umirite i povežete sa svojom bebom, joga je prava stvar za vas, poručuje Mirjana. Koautor je međunarodnog bestselera #stayhome.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…