Higijena ženskih beba, devojčica

Higijena Ženskih Beba, Devojčica

Higijena ženskih beba/devojčica i higijena muških beba se razlikuje.  Higijena i nega novorođenčeta jako je važna kako bi se sprečile moguće infekcije.

Higijena ženskih beba/devojčica, kako se sprovodi?

Ne brinite zbog:

Izgled intimne regije ženskih beba 

Kod nekih beba, naročto onih rođenih pre termina, velike usne ne pokrivaju male, tako da one „štrče“, što nekada brine mame. Ovo je normalno i prolazno stanje genitalija prevremeno rođenih devojčica, i koristi se kao jedan od kriterijuma za kliničku procenu gestacijske starosti. Kod nekih beba može se primetiti mali „visuljak“ sluzokože u nastavku malih usana prema analnoj regiji, što je takođe fiziološka pojava i u najranijem uzrastu ne zahteva dodatne konsultacije niti intervencije.

Higijena Ženskih Beba, Devojčica

Uticaj hormona  majke, pojačan vaginalni sekret bebe?

Kod devojčica se u prvim danima života može pojaviti pojačan vaginalni sekret, u vidu guste, providne ili bele, rastegljive sluzi. Ovo je fiziološka, prolazna reakcija na hormone majke i savetuje se samo uobičajena higijena intimne regije.

Ređe, ženske bebe mogu da imaju vaginalno krvarenje; majka na peleni primeti oskudnu svežu krv, najčešće pomešanu sa sluzi, jednom ili više puta u toku jednog ili dva dana. To je takođe fiziološka, prolazna reakcija na hormone majke (zapravo prva menstruacije bebe). Obično se dogodi kod kuće, po otpustu iz porodilišta i uplaši roditelje. Ukoliko je krvarenje obilnije ili traje duže od jednog dana savetuje se konsultacija lekara, da bi se isključio neki drugi uzrok krvarenja.

Soli mokraćne kiseline – na pelenama crveni trag?

Na pelenama beba, i devojčica i dečaka, nekada se primeti crveni trag, boje cigle. Ne radi se o krvarenju (što majke prvo pomisle) već o uratima (solima mokraćne kiseline) koji se nalaze u mokraći i natalože na peleni tamo gde je usmeren mlaz mokraće. Pojava urata je normalna i uobičajena pojava; najčešće se viđa prvh dana, kada je mokraća koncentrovana jer beba uzima male količine mleka. Ukoliko je prisutna i kasnije, proveriti da li beba dobro mokri (natopljene pelene, bar 4-5 dnevno), odnosno da li dobro sisa i unosi dovoljnu količinu mleka, a time i tečnosti.

Higijena Ženskih Beba, Devojčica

Nega intimne regije ženskih beba

Nega intimne regije je posebno važna, jer je ta osetljiva regija stalno izložena delovanju mokraće i stolice, dok sa druge strane pelene prave barijeru koja održava vlažnu sredinu i pogoduje razvoju infekcije. Potrebno je oprati genitalije i guzu vodom i sapunomposle svake stolice. Najvažnije pravilo je da se devojčice uvek brišu od napred ka pozadi, znači od otvora mokraćnog kanala ka analnoj regiji.

Bez obzira da li koristite vatu, pokvašenu pelenu ili vlažne maramice, pokret je uvek jedan, ka analnoj regiji, posle čega se koristi novi komadić vate ili čisti deo pelene/maramice.

Šta se nalazi u stolici bebe?

Od prvih dana života, nalazi se veliki broj raznih vrsta bakterija, koje mogu da prouzrokuju infekciju genitalne regije ili mokraćnih puteva ukoliko se higijena ne sprovodi pravilno. Kasnije, kada devojčica počne da se osamostaljuje u korišćenju toaleta i intimnoj nezi, treba je naučiti da to radi pravilno.

Za genitalije se ne peporučuje korišćenje sapuna, već brisanje pokvašenom vatom, dok se koža pelenske regije  pere sapunom i vodom. Sapuni su često alkalni (imaju visok pH) i smanjuju normalnu kiselost genitalne regije, što pogoduje nastanku infekcije. Zato proverite i koristite pH neutralni sapun za vašu bebu (pH 7). Vlažne maramice se ne preporučuju u svakodnevnoj nezi, ali su praktične kada se nalazite van kuće; koristite maramice za bebe, bez alkohola i dodatnih mirisa.

Nakon pranja ostavite bebu golu nekoliko minuta da se koža osuši, a zatim kožu namažite tankim slojem zaštitne kreme; Kremu nemojte nanositi na sluzokožu genitalne regije!

Higijena Ženskih Beba, Devojčica

Obratite pažnju:

IAKO JE ODRŽAVANJE REDOVNE HIGIJENE INTIMNE REGIJE VAŽNO U PREVENCIJI INFEKCIJE, PRETERANO ILI NEPRAVILNO PRANJE GENITALIJA MOŽE ZAPRAVO DA DOPRINESE NASTANKU INFEKCIJE. Normalna (kisela) sredina vaginalne regije pomaže naseljavanje probiotskih bakterija koje štite ovu regiju od iritacije i bakterijske infekcije. Korišćenje neodgovarajućih sapuna ili kupki ili preterano brisanje genitalija uništava zaštni sloj i naše „prijateljske „ bakterije i stvara pogono tlo za nastanak infekcije.

Infekcije genitalne regije ženske bebe

Može se dogoditi da vaša devojčica dobije infekciju genitalne regije, čak i kada je higijena i nega besprekorna. Infekcija se manifestuje crvenilom, svrabom (beba je uznemirena, vrpolji se), pojačanim sekretom, koji može da ima i primese krvi ili neprijatan miris. Obično se radi o bakretijskoj ili gljivičnoj infekciji (kandida). Potrebno je konsultovati pedijatra, koji će na osnovu izleda i rezultata brisa proceniti o kakvoj se infekciji radi i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…