Razvoj hoda – Kada će beba prohodati?

Razvoj hoda

Sadržaj

Razvoj hoda ima svoje faze. Rast i razvoj  bebe se odvija svojim redosledom, po utvrđenim šemama. Na nama je da ga ničime ne ometamo. Pogotovo ne stavljanjem bebe u prinudne položaje. Da sedi ili stoji kad bebi  za to još nije vreme, kada beba još uvek nije spremna.

Individualne razlike i razvoj hoda

Odstupanja postoje, jer svako je dete individualno i ima svoj ritam sazrevanja.  Samo ne treba žuriti! Dajte im vreme koje je potrebno da savladaju zadatke koji su pred njima. Kada je u pitanju hod, kao način kretanja, njegov razvoj, kao i sedenje ili puzanje, teče paralelno. Svakim danom iz meseca u mesec. A  proističe iz razvoja kretanja bebe sa položaja na boku.

Razvoj hoda

Šta možemo učiniti da beba lakše prohoda?

Važno je omogućiti bebi nesmetano kretanje u svim položajima (leđa, stomak, bok). Hodanju prethodi puzanje, zatim prelazak u sedeći položaj iz četvoronožnog i obrnuto. Podizanje na kolena i iz klečećeg uz pridržavanje beba pravi iskorak jednom nogom, da bi zauzela uspravan položaj. Tek kad se ovo dobro savlada, beba je spremna da hoda.

Kako se razvija hod kod bebe?

Ukoliko posmatramo bebu od rođenja i testiramo (testove koje rade lekari ili fizioterapeuti pri tretmanu) videćemo da dete «sigurno stoji» Imaće pozitivnu potpornu reakciju, a videće se i «automatski hod». Zatim se pri kraju četvrtog meseca, ako uspravno držimo dete, pri kontaktu sa čvrstom podlogom noge koje su prethodno bile savijene, nakratko opružaju. Posmatranjem dok je beba na boku zapažamo elemente  «hodanja» u ležećem stavu. Jedna noga je opružena, u hodu bi bila ona na kojoj stojimo, a drugom nogom pravi pokrete kao da korača. U početku su ti pokreti manjeg obima, vremenom i uvežbavanjem pokretljivost je veća. U petom mesecu se uvežbava bočno pomeranje karlice što nogama daje mogućnost većih kretnji.

Razvoj hoda

Dok su u četvrtom mesecu samo elementi, u šestom mesecu pri okretanju sa leđa na stomak se već uočava obrazac hoda posmatrajući dete koje je na boku. Pojavljuje se automatizam pokreta gornje i donje noge. Sa sedam meseci se podjednako dobro okreće na obe strane. Tako stičemo utisak da dete «hoda» pri okretanju oko sredine tela na drugu stranu. Sledeći mesec karakteriše veća pokretljivost rame-karlica okretanjem sa stomaka na leđa. Što će uticati na naizmenično korišćenje ruke-noge u obrascu hoda.

Sa devet i deset meseci su već dobro uvežbane sve faze kretanja. Mišići su ojačali u ležećem položaju pa je kretanje raznovrsno, može da puzi. Može da podigne jednu nogu ili da pređe iz kosog sedećeg u klečeći položaj, povlačeći se rukama. Sve do uspravljanja u stojeći položaj, držeći se za predmete, nameštaj (deseti i jedanaesti mesec).

Beba uvežbava ravnotežu

Pridržavanje za nameštaj i hodanje u stranu je sledeća faza samostalnog hoda. Sa dvanaest meseci počinje da stoji samo. Pri čemu se uvežbavaju reakcije ravnoteže u stojećem položaju. Ovo je razlog zašto nije dobro voditi dete za obe ruke da hoda. Usporavamo mu mogućnost razvoja reakcija ravnožete i zaštitnih reakcija, Pa  tako, pri padovima neće znati da ispruži ruke da se sam zaštiti.

Razvoj hoda

Kada će beba da prohoda?

Iako neka deca prohodaju samostalno već u dvanaestom mesecu  neka i pre, veća je verovatnoća da će se to dogoditi u trinaestom mesecu. Za dete se kaže da je prohodalo tek kad samostalno napravi više od 7 iskoraka, na širokoj osnovi, a sa podignutim rukama. Postepeno će smanjivati širinu oslonca. Ruke će spustiti vremenom, a geganje će se izgubiti. I tako će šema hoda će sve više ličiti hodu odrasle osobe.

GDE RODITELJI NAJČEŠĆE GREŠE KOD PROHODAVANJA BEBE POGLEDAJTE OVDE

Kada se kupuju prve cipelice –  Da ili ne dubak i druga pomagala?

Prve cipelice se kupuju sa prvim samostalnim hodom bebe? DA, tek tada je pravo vreme da se detetu kupe prve cipelice. Često se detetova potreba za kretanjem tumači kao želja da hoda. Pa roditelji kupuju dubak ili slična pomagala za hod koja se mogu naći na tržištu, da bi dete što pre prohodalo. A nema potrebe za žurbom! Jer je efekat najčešće suprotan. Detetu se usporava razvoj, ne razvija ravnotežne reakcije, oslonac je nepravilan, na vrhovima prstiju. To kasnije dovodi do deformiteta stopala. Slična situacija je i sa preranim obuvanjem prvih cipelica.

Razvoj hoda

Pravila za  prohodavanje bebe

Prerano podižemo dete na noge i učimo ga da hoda tako što ga mi držimo za ruke. To nije preporučeno. Ne zaboravite da refleksni hod, koji se izaziva oslanjanjem stopala deteta na pod nije isto što i pravilan hod. Hod će se pojaviti kada je dete neurološki sazrelo za to, a mišići dovoljno pripremljeni. I kada su sve faze u ovom dugotrajnom procesu savladane!

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...