Razvoj hoda – Kada će beba prohodati?

Razvoj Hoda

Razvoj hoda ima svoje faze, kada će beba prohodati – pitaju roditelji. Rast i razvoj  bebe se odvija svojim redosledom, po utvrđenim šemama, a na nama je da ga ničime ne ometamo. Pogotovo ne stavljanjem bebe  u prinudne položaje. Da sedi ili stoji kad bebi  za to još nije vreme, kada beba još uvek nije spremna.

Razvoj hoda – Kada će beba prohodati?

Odstupanja postoje, jer svako je dete individualno i ima svoj ritam sazrevanja.  Samo ne treba žuriti… dajte im vreme koje je potrebno da savladaju zadatke koji su pred njima. Kada je u pitanju hod, kao način kretanja, njegov razvoj, kao i sedenje ili puzanje, teče paralelno, svakim danom iz meseca u mesec. A  proističe iz razvoja kretanja bebe sa položaja na boku.

Kada će beba prohodati - razvoj hoda

Šta možemo učiniti da beba lakše prohoda?

Važno omogućiti bebi nesmetano kretanje u svim položajima (leđa, stomak, bok). Hodanju prethodi puzanje, zatim prelazak u sedeći položaj iz četvoronožnog i obrnuto, podizanje na kolena i iz klečećeg uz pridržavanje beba pravi iskorak jednom nogom, da bi zauzela uspravan položaj. Tek kad se ovo dobro savlada, beba je spremna da hoda.

Kako se razvija hod kod bebe?

Ukoliko posmatramo bebu od rođenja i testiramo (testove koje rade lekari ili fizioterapeuti pri tretmanu) videćemo da dete «sigurno stoji» – imaće pozitivnu potpornu reakciju, a videće se i «automatski hod». Zatim se pri kraju četvrtog meseca, ako uspravno držimo dete, pri kontaktu sa čvrstom podlogom noge koje su prethodno bile savijene, nakratko opružaju. Posmatranjem dok je beba na boku zapažamo elemente  «hodanja» u ležećem stavu (jedna noga je opružena, u hodu bi bila ona na kojoj stojimo, a drugom nogom pravi pokrete kao da korača, u početku su ti pokreti manjeg obima, vremenom i uvežbavanjem pokretljivost je veća). U petom mesecu se uvežbava bočno pomeranje karlice što nogama daje mogućnost većih kretnji.

Kada će beba prohodati - razvoj hoda

Dok su u četvrtom mesecu samo elementi, u šestom mesecu pri okretanju sa leđa na stomak se već uočava obrazac hoda posmatrajući dete koje je na boku: pojavljuje se automatizam pokreta gornje i donje noge. Sa sedam meseci se podjednako dobro okreće na obe strane, pa stičemo utisak da dete «hoda» pri okretanju oko sredine tela na drugu stranu. Sledeći mesec karakteriše veća pokretljivost rame-karlica okretanjem sa stomaka na leđa što će uticati na naizmenično korišćenje ruke-noge u obrascu hoda.

Sa devet i deset meseci su već dobro uvežbane sve faze kretanja, mišići su ojačali u ležećem položaju pa je kretanje raznovrsno, može da puzi, da podigne jednu nogu ili da pređe iz kosog sedećeg u klečeći položaj, povlačeći se rukama, do uspravljanja u stojeći položaj, držeći se za predmete, nameštaj (deseti i jedanaesti mesec).

Beba uvežbava ravnotežu?

Pridržavanje za nameštaj i hodanje u stranu je sledeća faza samostalnog hoda. Sa dvanaest meseci počinje da stoji samo, pri čemu se uvežbavaju reakcije ravnoteže u stojećem položaju (ovo je razlog zašto nije dobro voditi dete za obe ruke da hoda-usporavamo mu mogućnost razvoja reakcija ravnožete i zaštitnih reakcija, pa pri padovima neće znati da ispruži ruke da se sam zaštiti).

Kada će beba da prohoda?

Iako neka deca prohodaju samostalno već u dvanaestom mesecu  neka i pre , veća je verovatnoća da će se to dogoditi u trinaestom mesecu. Za dete se kaže da je prohodalo tek kad samostalno napravi više od 7 iskoraka, na širokoj osnovi, a sa podignutim rukama. Postepeno će smanjivati širinu oslonca, ruke će spustiti vremenom, a geganje će se izgubiti, i šema hoda će sve više ličiti hodu odrasle osobe.

Kada se kupuju prve cipelice?

Prve cipelice se kupuju sa prvim samostalnim hodom bebe? Tek tada je pravo vreme da se detetu kupe prve cipelice.Često se detetova potreba za kretanjem tumači kao želja da hoda, pa roditelji kupuju dubak ili slična pomagala za hod koja se mogu naći na tržištu, da bi dete što pre prohodalo. A nema potrebe za žurbom! Jer je efekat najčešće suprotan: detetu se usporava razvoj, ne razvija ravnotežne reakcije, oslonac je nepravilan, na vrhovima prstiju, što kasnije dovodi do deformiteta stopala. Slična situacija je i sa preranim obuvanjem prvih cipelica.

razvoj hoda

Pravila za  prohodavanje bebe

Prerano podižemo dete na noge i učimo ga da hoda tako što ga mi držimo za ruke. Ne zaboravite da refleksni hod, koji se izaziva oslanjanjem stopala deteta na pod nije isto što i pravilan hod, koji je nastao kada je dete neurološki sazrelo za to, a mišići dovoljno pripremljeni i sve faze u ovom dugotrajnom procesu savladane!

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…