Gde roditelji greše kada beba prohodava i pri podizanju bebe

beba prohodava

Sadržaj

Velika je radost kada beba prohodava, pa roditelji ne mogu dočekati taj srećni trenutak – da vide bebu kako hoda. Često se iz najbolje namere greši požurivanjem bebe da prohoda. Roditelji stimulišu prohodavanje bebe na razne načine. Greši se i u postupanju sa bebom pri podizanju bebe.

Kada beba prohodava nema mesta nestrpljenju!

Iako ćete često videti kako roditelji uhvate bebu za ruke, podignu im rukice u vazduh a onda tako stimulišu bebu da hoda, ne znači da je to dobro ili čak neophodno. Naprotiv.

beba prohodava
Nemojte ovako “pomagati” bebi.

Takav nametnut hod je često na prstima, beba je nestabilna, krivo gazi, ka spolja ili na unutra, dok stoji, i cela beba je nagnuta unapred. Pri tome, odraslu osobu koja vodi bebu da hoda bole leđa jer se naginje unapred i u neprirodnom je položaju. A nema potrebe.

Kako treba postupati u periodu razvoja kada prohodava?

Usmerite bebu ka tome da prođe sve faze koje su potrebne, da prođe kroz njih, pre nego prohoda, kao što su:

– Samostalno ustajanje iz iskoraka, najbolje bi bilo da nauči i da menja noge, a ne uvek na istu nogu.

-Kada ustane i stoji, da beba stoji pravo, da ne bude nagnuta unapred.

-Bočni hod uz nameštaj, dajte bebi dovoljno vremena, budite strpljivi.

-Tek onda hod unapred.

Čak i tada, ne morate voditi bebu za jednu ruku. Umesto da je usmerite ka sebi, pomozite joj da se fokusira na samu sebe. Da održi ravnotežu, da nađe svoj ritam, korak po korak.

beba prohodava
Nemojte ovako “pomagati” bebi.

Isplati se da se potrudite da usmerite bebu na pravilan način. Jer, tako će biti spretna, naučiće kako da padne, kako da ustane, kada je spremna. Samostalno će krenuti iz čučnja nasred sobe do vas da vam donese igračku! Ne moramo da ponavljamo stare modele, jer su nam tako stariji rođaci ili roditelji rekli i tako postupali sa nama. Dovoljno je samo da se malo edukujemo iz te oblasti i da primenimo proverene savete stručnjaka.

Kako se pogrešno postupa pri podizanju bebe

Takođe se često viđa da bebu odrasli podižu ispod miške, kada je podižu sa podloge u naručje. Opet pogrešno. Takvim postupkom utičemo na to da beba u trenutku kada počinje da ustaje ne zna gde da stane. Jer to je ono čemu je učimo kada je tako podižemo u vazduh, i naravno, propinje se na prstiće i ne zna da se spusti na celo stopalo… Umesto toga, pri podizanju bebe, probajte da držite bebu kod struka da se spusti na celo stopalo. Kada je uzimate u naručje, obuhvatite je ispod kolena i tako zagrljenu podignite. Ne mora ispod miške…

beba prohodava
Nemojte ovako “pomagati” bebi.

Šta još otežava bebi?

Tu može da potpomogne i koriščenje raznih hodalica, guralica, dupka… I savet svakog fizijatra i fizioterapeuta će biti da tu “pomoć” izbegavate, zarad pravilnog razvoja deteta.

Spretna beba

Prva godina jeste temelj bebine pokretljivosti, i s puno vežbe, ljubavi, strpljenja budite tu za njih. Videćete koliko će se to ubrzo pokazati kao odlična ideja. Kako se vaša beba pretvara u spretnu i samostalnu bebu! Zato, pazite, kad pomažete – možda odmažete!

beba prohodava
Beba će prohodati kada za to bude spremna.

Važno – dovoljno prostora za kretanje i bezbednost

Između 12. i 18. meseca deca počinju samostalno da stoje i hodaju Ona dalje razvijaju svoje veštine. Ovu fazu razvoja deteta treba podsticati tako da mu se obezbediti dovoljno prostora za kretanje, vodeći računa o njegovoj bezbednosti.

beba prohodava
Beba će se prvo pridržavati za nameštaj, a kada “skupi hrabrost” krenuće u hod!

Kada će beba prohodati?

Većina dece prohoda oko prvog rođendana, neka sa 15, a neka tek sa 18 meseci. Tempo motornog razvoja je individualan i postoje velike normalne varijacije. Na prohodavanje utiče i strah; deca koja su aktivnija i ne pokazuju strah ranije prohodaju; deca koja su preokupirana istraživanjem predmeta, kasnije. Rano hodanje nije povezano sa bržim razvojem u drugim oblastima.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...