Kako Najlakše da dete nauči da koristi nošu?

Veština korišćenja noše

Učenje je vašoj bebi neophodno kao hrana,voda, ljubav i kretanje. Pred Vašom bebom je dug put ovladavanja mnogim veštinama pa i korišćenje noše.

Kada je vreme da dete nauči da  koristi nošu?

Što je dete mlađe lakše mu je da uči jer u ranom uzrastu, do 5 god. se uči brže nego kasnije u životu. Učenje je za njih igra. Svakodnevno su prisutne interakcije sa ljudima i predmetima i zaključivanje o njihovih relacijama. Na taj način one uče da prežive u novom okurženju i prilagode se uslovima.  U procesu učenja je najvažnije osećanje radosti i sreće u toj interakciji  samim tim je ključno da majka bude nasmejana, vesela, zainteresovana za prirodu  svog detetu baš kao što je dete zainteresovano za svoje okruženje.  Majka će na jedan konkretan i radostan način razvijati čulne putanje (vid, sluh, osećaj) svoje bebe, jer  je u ranom uzrastu neophodna stimulacija iz okruženja kako bi čulne putanje rasle i razvijale se, stvarale veliki broj veza neophodnih za učenje.

Noša na vidnom mestu?

Potrebno je bebu izlagati svakodnevnim vizuelnim, zvučnim i dodirnim stimulacijama različitog inteziteta. Male bebe imaju bolju pažnju i koncentraciju nego što roditelji obično misle i taj period treba stimulisati brojnim interakcijama.

Potrudite se da vaša beba svaki dan može da nauči nešto novo, razgovarajte sa vašom bebom imenujući sve što beba radi i što vi radite, gledajte je  u oči i radosno joj pričajte kao što bi pričali prijateljici na kafi, čitajte vašoj bebi, pokušajte da otkrijete šta vašu bebu interesuje i istražujte sa njom.

Kako naučiti dete da koristi nošu?Morate znati da beba pokušava da komunicira sa vama od samog rođenja i da svaki zvuk koji beba proizvede je pokušaj komunikacije. Takve zvuke je teško razumeti jer je u tom uzrastu nerazvijeno disanje, ali beba pokušava nešto da kaže. Imajte u vidu da postoji latenca odgovora obzirom na nezrelost vaše bebe pa treba sačekati da odgovori, da ne dođete u situaciju da saopštava drekom i plačem. Kada se uveri da je slušana i da je pažnja usmerena ka njoj, kao i da je čekate da da odgovor komuniciraće češće nego što možete i pretpostaviti. Dopustite da vi budete đak a da vas beba podučava o sebi.

Kada bebu ignorišete, prekidate je dok brblja i oglašava se, tražite joj da ponovi i postavljate milion pitanja, forsirate je da govori u novim sitacijama da bi drugima pokazali, požurujete je, budite sigurni da pravite loše modele komunikacije.

Ako ostvarite dobru komunikaciju sa bebom i postanete “dobar tim” lakše će učiti nove veštine

Jedna od veština koja se nalazi pred vašim detetom kao izazov i veliki korak ka odrastanju je sposobnost da beba kaže da joj se piški/kaki i da to obavi na noši. Pažljivo posmatrajte vašu bebu i otkrijte šta pokušava da vam kaže.Ukoliko ste strpljivi u komunikacji sa vašom bebom i osluškujete njene potrebe moći ćete da primetite kako pokušava da vam saopšti da joj se piški i kako izgleda njena neverbalna komunikacija u tom trenutku. Sigurno ste primetili da se beba drugačije ponaša kada piški u pelenu, neposrdno pre toga i posle toga. Ukoliko strpljivo pratite vaše dete, mažete otkriti kada ćete je stviti na nošu i igrati se sa  njom. U uzrastu od 18 meseci deteta bi svakako  trebalo početi sa učenjem odlaska na nošu.

Pre nego što krenete u „operaciju“ zvanu noša razmislite o sledećem:

Najpre upoznajte dete sa wc-om i šta vi tamo radite, kroz igru i svakodnevno, zatim izaberite nošu i predstavite je vašem detetu kao novu igračku, stavljajte lutke na nošu, sipajte vodu u nošu i stavite ribice sa magnetom unutra, pecajte ih i radujte se interakciji, govorite o noši, recite da su ribice kakile i prospite vodu u wc šolju, ko još želi da kaki i pustite da dete izabere medu, kucu ili neku drugu igračku.

Noša može da stoji pored wc šolje kada se ne koristi.

Ukoliko je dete u nekom stresnom periodu ne treba ga navikavati na nošu (rođenje brata ili sestre, razvod roditelja, put, preseljenje).

Naučite dete odmah higijenskim navikama, da se posle noše peru ruke, naravno sve kroz igru i zabavu.Dete treba da savlada i da samo pere ruke ( oralnu higijenu mu još uvek sprovodite Vi ).  Pričajte mu i demonstrirajte na bebi  ( i dečacima i devojčicama ) da se guza briše ka unazad i da je to važno! Pohvalite odmah dok joj vi to radite : Bravooo guza je dobro obrisana!

Kako da budete sigurni da je vreme da počnete sa obukom?

Taj trenutak možete otkriti ako procenite da vaša beba traži da je presvučete nakon što je piškila, rado se igra sa nošom, može da skine i obuče gaćice sama, postavlja pitanja i razume kada se ide u wc-posmatrajući vas jer ste joj vi jedini uzor u ovoj akciji. Za privikavanje na nošu leto je idealno vreme a vi se morate naoružati stprljenjem.

Kako da dete naucim na nosu

Kako najlakše da naučim dete da koristi nošu?

Najpre treba prikupiti informacije o signalima koje Vam dete šalje i zapisivati bar 15 dana.  Pored beleženja kako se dete ponašalo pre nego što će piškiti/kakiti  u pelenu  neophodno je da beležite vreme kada to radi.

Nakon 15 dana kada pogledate šta ste zabeležili, videćete da se radi o vremenu koje se ponavlja. U tim vremenskim razmacima npr. ako pre podne piski između 9-10h, privikavajte vaše dete na nošu, kada počnete sa tim.

Ako se desi da je dete slučajno kakilo/piškilo u nošu to mora biti „spektakl“, obaspite dete pažnjom, igrom i radošću i pokažite mu da je taj trenutak za vas od izuzetne važnosti. Nije dobro držati dete na noši na silu i duže od 5 min. poželjno je da detetu boravak na noši bude zabavan.

Bilo bi dobro da mu skinete pelene preko dana i obučete neke zanimljive gaćice sa animiranim likovima koje dete voli, pelene možete zadržati samo noću.

Ukoliko se dete upiški u gaćice odvedite ga na to mesto gde se upiškilo i pipnite gaćice i tepih i imenujte detetu „mokro“ ovde piškimo i pokažite nošu. Ponovite ovo svaki put kada se dete upiški, nemojte ga grditi ali se na osnovu svega napisanog i prepoznate neverbalne komunikacije i vremena možete organizovati tako da preduhitrite vaše dete i nagradite ga kako bi povezalo nošu sa zadovoljstvom.

Ukoliko Vaše dete ne prepoznaje da se upiškilo/ukakilo, ne traži da ga presvučete, ne može samo da spusti gaćice i ponovo ih navuče, ne primećuje nošu i odbija da sedne na nju, još uvek je rano i dete nije dovoljno zrelo za proces privikavanja na nošu.

Strpljenje je važno

Polako, ima vremena jer navikavanje na nošu zavisi od razvoja i karaktera deteta, zato budite stpljivi ali i dosledni. Ukoliko izostaju ove dve osobine sam proces privikavanja će potrajati.  Ali, do 2,5 godine  bi dete vec svakako trebalo da kaki i piski u nošu i traži nošu kada za to ima potrebe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…