Kada je vreme da dete koristi nošu – 5 koraka kako naučiti dete na nošu

Kada je vreme da dete koristi nošu

Sadržaj

Kada je vreme da dete koristi nošu? Učenje je vašoj bebi neophodno kao hrana, voda, ljubav i kretanje. Pred Vašom bebom je dug put ovladavanja mnogim veštinama pa i korišćenje noše.

Kada je vreme da dete koristi nošu

Što je dete mlađe lakše mu je da uči jer u ranom uzrastu, do 5 god. se uči brže nego kasnije u životu. Učenje je za njih igra. Svakodnevno su prisutne interakcije sa ljudima i predmetima i zaključivanje o njihovih relacijama. Na taj način one uče da prežive u novom okurženju i prilagode se uslovima.

Kada je vreme da dete koristi nošu

U procesu učenja je najvažnije osećanje radosti i sreće u toj interakciji  samim tim je ključno da majka bude nasmejana, vesela. I zainteresovana za prirodu  svog detetu baš kao što je dete zainteresovano za svoje okruženje.  Majka će na jedan konkretan i radostan način razvijati čulne putanje (vid, sluh, osećaj) svoje bebe. Jer  je u ranom uzrastu neophodna stimulacija iz okruženja kako bi čulne putanje rasle i razvijale se, stvarale veliki broj veza neophodnih za učenje.

Noša na vidnom mestu?

Potrebno je bebu izlagati svakodnevnim vizuelnim, zvučnim i dodirnim stimulacijama različitog inteziteta. Male bebe imaju bolju pažnju i koncentraciju nego što roditelji obično misle. Taj period treba stimulisati brojnim interakcijama.

Potrudite se da vaša beba svaki dan može da nauči nešto novo. Razgovarajte sa vašom bebom imenujući sve što beba radi i što vi radite. Gledajte je  u oči i radosno joj pričajte kao što bi pričali prijateljici na kafi. Čitajte vašoj bebi, pokušajte da otkrijete šta vašu bebu interesuje i istražujte sa njom.

Morate znati da beba pokušava da komunicira sa vama od samog rođenja. I da svaki zvuk koji beba proizvede je pokušaj komunikacije. Takve zvuke je teško razumeti jer je u tom uzrastu nerazvijeno disanje, ali beba pokušava nešto da kaže. Imajte u vidu da postoji latenca odgovora obzirom na nezrelost vaše bebe pa treba sačekati da odgovori. Da ne dođete u situaciju da saopštava drekom i plačem. Kada se uveri da je slušana i da je pažnja usmerena ka njoj, kao i da je čekate da da odgovor komuniciraće češće nego što možete i pretpostaviti. Dopustite da vi budete đak a da vas beba podučava o sebi.

Kada bebu ignorišete, prekidate je dok brblja i oglašava se, tražite joj da ponovi i postavljate milion pitanja, forsirate je da govori u novim sitacijama da bi drugima pokazali. Ako je požurujete budite sigurni da pravite loše modele komunikacije.

Kada je vreme da dete koristi nošu

Noša je nova veština za dete

Ako ostvarite dobru komunikaciju sa bebom i postanete “dobar tim” lakše će učiti nove veštine. Jedna od veština koja se nalazi pred vašim detetom kao izazov i veliki korak ka odrastanju je sposobnost da beba kaže da joj se piški/kaki. I da to obavi na noši. Pažljivo posmatrajte vašu bebu i otkrijte šta pokušava da vam kaže. Ukoliko ste strpljivi u komunikacji sa vašom bebom i osluškujete njene potrebe moći ćete da primetite kako pokušava da vam saopšti. Da joj se piški i kako izgleda njena neverbalna komunikacija u tom trenutku. Sigurno ste primetili da se beba drugačije ponaša kada piški u pelenu, neposrdno pre toga i posle toga. Ukoliko strpljivo pratite vaše dete, mažete otkriti kada ćete je stviti na nošu i igrati se sa  njom. U uzrastu od 18 meseci deteta bi svakako  trebalo početi sa učenjem odlaska na nošu.

Razmislite o sledećem:

Najpre upoznajte dete sa wc-om i šta vi tamo radite, kroz igru i svakodnevno. Zatim izaberite nošu i predstavite je vašem detetu kao novu igračku. Stavljajte lutke na nošu. Govorite o noši, recite da je lutka piškila i prospite vodu u wc šolju. Ko još želi da kaki? I pustite da dete izabere medu, kucu ili neku drugu igračku.

Kada je vreme da dete koristi nošu

Noša može da stoji pored wc šolje kada se ne koristi

Ukoliko je dete u nekom stresnom periodu ne treba ga navikavati na nošu (rođenje brata ili sestre, razvod roditelja, put, preseljenje). Naučite dete odmah higijenskim navikama, da se posle noše peru ruke, naravno sve kroz igru i zabavu. Dete treba da savlada i da samo pere ruke (oralnu higijenu mu još uvek sprovodite Vi ).  Pričajte mu i demonstrirajte na bebi  (i dečacima i devojčicama) da se guza briše ka unazad i da je to važno! Pohvalite odmah dok joj vi to radite : Bravooo guza je dobro obrisana!

Navikavanje na nošu

Taj trenutak možete otkriti ako procenite da vaša beba traži da je presvučete nakon što je piškila, rado se igra sa nošom, može da skine i obuče gaćice sama, postavlja pitanja i razume kada se ide u wc-posmatrajući vas jer ste joj vi jedini uzor u ovoj akciji. Za privikavanje na nošu leto je idealno vreme a vi se morate naoružati stprljenjem.

Kada je vreme da dete koristi nošu

Kako naučiti dete na nošu?

  • Najpre treba prikupiti informacije o signalima koje Vam dete šalje i zapisivati bar 15 dana.  Pored beleženja kako se dete ponašalo pre nego što će piškiti/kakiti  u pelenu  neophodno je da beležite vreme kada to radi.
  • Nakon 15 dana kada pogledate šta ste zabeležili. Videćete da se radi o vremenu koje se ponavlja. U tim vremenskim razmacima npr. ako pre podne piski između 9-10h, privikavajte vaše dete na nošu.  Onda kada počnete sa tim.
  • Ako se desi da je dete slučajno kakilo/piškilo u nošu to mora biti „spektakl“, obaspite dete pažnjom, igrom i radošću i pokažite mu da je taj trenutak za vas od izuzetne važnosti. Nije dobro držati dete na noši na silu i duže od 5 min. Poželjno je da detetu boravak na noši bude zabavan.
  • Bilo bi dobro da mu skinete pelene preko dana i obučete neke zanimljive gaćice sa animiranim likovima koje dete voli. Pelene možete zadržati samo noću.
  • Ukoliko se dete upiški u gaćice odvedite ga na to mesto gde se upiškilo i pipnite gaćice i tepih i imenujte detetu „mokro“ ovde piškimo i pokažite nošu. Ponovite ovo svaki put kada se dete upiški. Nemojte ga grditi. Dete treba da poveže nošu sa zadovoljstvom. Učenje može da potraje ali vaša dobra volja i strpljenje su ključni.

Kada je dete spremno za nošu?

Kako znati da je još uvek rano i dete nije dovoljno zrelo za proces privikavanja na nošu? Ukoliko Vaše dete ne prepoznaje da se upiškilo/ukakilo, ne traži da ga presvučete. Ne može samo da spusti gaćice i ponovo ih navuče, ne primećuje nošu i odbija da sedne na nju.

Strpljenje je važno

Polako, ima vremena jer navikavanje na nošu zavisi od razvoja i karaktera deteta. Zato budite stpljivi ali i dosledni. Ukoliko izostaju ove dve osobine sam proces privikavanja će potrajati. Ali, do 2,5 godine  bi dete vec svakako trebalo da kaki i piski u nošu. I da traži nošu kada za to ima potrebe.

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....