Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

Rast i razvoj bebe u sedmom, osmom i devetom mesecu je i dalje intenzivan. Beba prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr.

Rast u dužinu je 1,5 cm mesečno.

Kako teče rast i razvoj bebe po mesecima, u sedmom, osmom i devetom mesecu?

Rast obima glave u ovom periodu je 0,5cm mesečno. Rast odojčeta u trećem tromesečju se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci.

Prvi zubi – Izbijanje zuba 

Prvi zubići najčešće izbijaju izmedju petog i sedmog meseca života, mada se mogu pojaviti i u prvom mesecu, a kod neke dece tek posle prvog rođendana. Najpre izbijaju dva srednja donja sekutića a za njima slede dva srednja gornja. Kod neke dece izbijanje zuba protiče bez problema, dok druga mogu biti uznemirena, nervozna, slabijeg apetita. Još uvek nije medicinski potvrdjeno da je nicanje zuba povezano sa povišenom temperaturom, prolivom i produženim plačom bebe. Ukoliko dete ima ove tegobe, naročito ako duže traju, treba se obratiti lekaru. U periodu nicanja zuba dete ima potrebu da svaki predmet do koga dođe stavlja u usta i glođe, pa treba dodatno voditi računa o higijeni ruku i igračaka.

Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

Mlečni zubi su važni za jelo, pričanje, smejanje i pripremu za zdrave stalne zube. Čim zubi izbiju, treba voditi računa o njihovoj higijeni. U fazi nicanja bar dva puta dnevno prebrisati zubiće čistom gazom namotanom na prst. Kada zubi izbiju čistiti ih  malom mekanom četkicom, samo vodom, bez paste. Ako se beba uspavljuje sa flašicom (što ne preporučujemo), neka u njoj bude samo voda, zaslađeni napici doprinose kvarenju zubića.

Dnevna rutina je važna bebi

Ona omogućava da se dete oseća sigurno i roditeljima olakšava  svakodnevnu brigu o detetu. Spavanje je i dalje važno vašoj bebi, u ovom uzrastu deca prosečno spavaju 15 sati dnevno. Poštujte raspored spavanja i prilagodite tome dnevne aktivnosti. Razumljivo je da ponekad želite da produžite druženje u parku, idete u goste ili na dečji rođendan, ali imajte u vidu da će dete kome poremetite ritam postati nervozno i kenjkavo. Krajem ovog perioda većina dece prelazi sa tri na dve dnevne „dremke“.

Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

U prelaznom periodu na novi ritam beba može da bude nervozna i da pokazuje znake umora

Obratite pažnju na bebine signale- trljanje očiju, kenjkanje, naslanjanje na vaše rame, nezainteresovanost za igru su znaci koji pokazuju da je bebi potreban odmor. Kada vidite da je beba umorna usporite-  zamračite sobu, utišajte ili isključite muziku, pričajte bebi neku priču. Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše, I normalno je za ovaj uzrast. Plač može biti vezan i za  nicanje zuba.

Boravak na svežem važduhu je neophodan bebi

Boravak na svežem vazduhu prija bebi, a pruža detetu i bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. Uvrstite šetnju u dnevni raspored, zavisno od bebinog rasporeda obroka i spavanja;     ako imate svoje dvorište trudite se da dete što više vremena provodi napolju. Nemojte se bojati hladnoće, obucite bebi odgovarajuću garderobu. Izvođenje deteta se ne preporučuje ako je jak vetar ili je vazduh jako zagađen/smog. Izbegavajte da dete izvodite na hladnoću iz pretopljenje sobe, to povećava rizik od prehlade i infekcija. U letnjem periodu izbegavajte najtopliji deo dana (od 12 do 17h) jer je tada sunčevo zračenje najjače.

Uvođenje nemlečne  hrane

U uzrastu od oko šest meseci bebama je potrebna i druga hrana osim majčinog mleka. Pravovremeno uvođenje čvrste hrane neophodno je zbog unosa hranljivih materija i zbog razvojnih potreba deteta, a takodje omogućava i prelazak sa dojenja na ishranu u porodici.

Počinje se sa kašastom hranom, a već sa 8 meseci beba može da žvaće i guta veću količinu čvrste hrane/izgnječene.

Ukoliko dete ne dobije čvrstu hranu-seckanu ili izgnječenu na vreme (do 10.meseca života), kasnije može imati problema sa navikama u ishrani- da ima vrlo ograničen jelovnik i da teško prihvata nove namirnice. Sa devet meseci dete može da jede „hranu iz ruke“ –keks ili kiflu.

Vodite računa o bezbednosti deteta prilikom hranjenja i ni za trenutak ne ostavljajte dete bez nadzora!

Potrebno je da hrana bude raznovrsna, da se beba navikava na nove ukuse i roditelji u ovome imaju veoma važnu ulogu.

Najbolje bi bilo da od početka stvarate dobre navike kada je reč o bebinoj ishrani.  Pri tome  imajte u vidu da svi napori da naučite dete šta je zdrava ishrana mogu propasti ako drugi članovi porodice ne daju lični primer. Zato, ukoliko želite da se vaša beba hrani zdravo, treba da počnete i vi tako da se hranite.  Ovo je prilika da porodica preispita svoje navike u ishrani. I male promene navika i porodičnog jelovnika, ili načina pripreme hrane, mogu značajno da unaprede ishranu, a time i zdravlje  cele porodice!

Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

Zbog intenzivnog rasta odojčad je sklona anemiji?

Majčino mleko sadrži malu količinu gvožđa i deca u prvim mesecima koriste svoje rezerve gvožđa, koje se uglavnom formiraju u poslednjnim nedeljama trudnoće. Zato su u riziku od anemije naročito deca rođena pre vremena, blizanci, deca rođena sa malom težinom i deca majki višerotki koje su rađale decu sa malim razmakom. Već sa tri meseca deca ulaze u period “fiziološke anemije”.

Treba imati u vidu da gvožđe ne služi samo za proizvodnju hemoglobina, već i za druge brojne metaboličke procese u organizmu, pa se nedostatak gvožđa može negativno odraziti na celokupan fizički i mentalni razvoj. Pedijatar  će proceniti kada detetu treba prokontrolisati krvnu sliku i da li mu treba neki preparat gvožđa; potreba za gvožđem je jedan razloga za uvođenje nemlečne hrane posle šestog meseca starosti.

Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

D vitamin je važan

Nastavite sa davanjem preporučene doze od 400IJ D vitamina svakog dana vašem detetu, osim ako pedijatar ne odredi drugačije. Već smo naglasili da D vitamin ne utiče na zatvaranje fontanele . Ne prekidajte davanje D vitamina ni leti, osim ako pedijatar savetuje drugačije.

Redovne kontrole

Sa 9 meseci vreme je za sistematski pregled u savetovalištu. Ukoliko je dete redovno vakcinisano, u trećem tromesečju ne prima vakcine. Ako je dete propustilo neku prethodnu vakcinu zbog bolesti, u dogovoru sa pedijatrom odvedite ga na vakcinaciju čim ozdravi.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…