Rast i Razvoj Bebe u Sedmom, Osmom i Devetom Mesecu

Rast i Razvoj Bebe

Sadržaj

Rast i razvoj bebe u sedmom, osmom i devetom mesecu je i dalje intenzivan. Beba prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast u dužinu je 1,5 cm mesečno.

Kako teče rast i razvoj bebe po mesecima, u sedmom, osmom i devetom mesecu?

Rast obima glave u ovom periodu je 0,5cm mesečno. Rast odojčeta u trećem tromesečju se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci.

Rast i Razvoj Bebe

Prvi zubi – Izbijanje zuba 

Prvi zubići najčešće izbijaju izmedju petog i sedmog meseca života, mada se mogu pojaviti i u prvom mesecu, a kod neke dece tek posle prvog rođendana. Najpre izbijaju dva srednja donja sekutića a za njima slede dva srednja gornja. Kod neke dece izbijanje zuba protiče bez problema, dok druga mogu biti uznemirena, nervozna, slabijeg apetita. Još uvek nije medicinski potvrdjeno da je nicanje zuba povezano sa povišenom temperaturom, prolivom i produženim plačom bebe. Ukoliko dete ima ove tegobe, naročito ako duže traju, treba se obratiti lekaru. U periodu nicanja zuba dete ima potrebu da svaki predmet do koga dođe stavlja u usta i glođe, pa treba dodatno voditi računa o higijeni ruku i igračaka.

Rast i Razvoj Bebe

Mlečni zubi su važni za jelo, pričanje, smejanje i pripremu za zdrave stalne zube. Čim zubi izbiju, treba voditi računa o njihovoj higijeni. U fazi nicanja bar dva puta dnevno prebrisati zubiće čistom gazom namotanom na prst. Kada zubi izbiju čistiti ih  malom mekanom četkicom, samo vodom, bez paste. Ako se beba uspavljuje sa flašicom (što ne preporučujemo), neka u njoj bude samo voda, zaslađeni napici doprinose kvarenju zubića.

Dnevna rutina je važna bebi

Ona omogućava da se dete oseća sigurno i roditeljima olakšava  svakodnevnu brigu o detetu. Spavanje je i dalje važno vašoj bebi, u ovom uzrastu deca prosečno spavaju 15 sati dnevno. Poštujte raspored spavanja i prilagodite tome dnevne aktivnosti. Razumljivo je da ponekad želite da produžite druženje u parku, idete u goste ili na dečji rođendan, ali imajte u vidu da će dete kome poremetite ritam postati nervozno i kenjkavo. Krajem ovog perioda većina dece prelazi sa tri na dve dnevne „dremke“.

Rast i Razvoj Bebe

 

U prelaznom periodu na novi ritam beba može da bude nervozna i da pokazuje znake umora

Obratite pažnju na bebine signale- trljanje očiju, kenjkanje, naslanjanje na vaše rame, nezainteresovanost za igru su znaci koji pokazuju da je bebi potreban odmor. Kada vidite da je beba umorna usporite-  zamračite sobu, utišajte ili isključite muziku, pričajte bebi neku priču. Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše, I normalno je za ovaj uzrast. Plač može biti vezan i za  nicanje zuba.

Boravak na svežem važduhu je neophodan bebi

Boravak na svežem vazduhu prija bebi, a pruža detetu i bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. Uvrstite šetnju u dnevni raspored, zavisno od bebinog rasporeda obroka i spavanja;     ako imate svoje dvorište trudite se da dete što više vremena provodi napolju. Nemojte se bojati hladnoće, obucite bebi odgovarajuću garderobu. Izvođenje deteta se ne preporučuje ako je jak vetar ili je vazduh jako zagađen/smog. Izbegavajte da dete izvodite na hladnoću iz pretopljenje sobe, to povećava rizik od prehlade i infekcija. U letnjem periodu izbegavajte najtopliji deo dana (od 12 do 17h) jer je tada sunčevo zračenje najjače.

Uvođenje nemlečne  hrane

U uzrastu od oko šest meseci bebama je potrebna i druga hrana osim majčinog mleka. Pravovremeno uvođenje čvrste hrane neophodno je zbog unosa hranljivih materija i zbog razvojnih potreba deteta, a takodje omogućava i prelazak sa dojenja na ishranu u porodici.

Počinje se sa kašastom hranom, a već sa 8 meseci beba može da žvaće i guta veću količinu čvrste hrane/izgnječene.

Ukoliko dete ne dobije čvrstu hranu-seckanu ili izgnječenu na vreme (do 10.meseca života), kasnije može imati problema sa navikama u ishrani- da ima vrlo ograničen jelovnik i da teško prihvata nove namirnice. Sa devet meseci dete može da jede „hranu iz ruke“ –keks ili kiflu.

Vodite računa o bezbednosti deteta prilikom hranjenja i ni za trenutak ne ostavljajte dete bez nadzora!

Potrebno je da hrana bude raznovrsna, da se beba navikava na nove ukuse i roditelji u ovome imaju veoma važnu ulogu.

Najbolje bi bilo da od početka stvarate dobre navike kada je reč o bebinoj ishrani.  Pri tome  imajte u vidu da svi napori da naučite dete šta je zdrava ishrana mogu propasti ako drugi članovi porodice ne daju lični primer. Zato, ukoliko želite da se vaša beba hrani zdravo, treba da počnete i vi tako da se hranite.  Ovo je prilika da porodica preispita svoje navike u ishrani. I male promene navika i porodičnog jelovnika, ili načina pripreme hrane, mogu značajno da unaprede ishranu, a time i zdravlje  cele porodice!

Rast i Razvoj Bebe

Zbog intenzivnog rasta odojčad je sklona anemiji?

Majčino mleko sadrži malu količinu gvožđa i deca u prvim mesecima koriste svoje rezerve gvožđa, koje se uglavnom formiraju u poslednjnim nedeljama trudnoće. Zato su u riziku od anemije naročito deca rođena pre vremena, blizanci, deca rođena sa malom težinom i deca majki višerotki koje su rađale decu sa malim razmakom. Već sa tri meseca deca ulaze u period “fiziološke anemije”.

Treba imati u vidu da gvožđe ne služi samo za proizvodnju hemoglobina, već i za druge brojne metaboličke procese u organizmu, pa se nedostatak gvožđa može negativno odraziti na celokupan fizički i mentalni razvoj. Pedijatar  će proceniti kada detetu treba prokontrolisati krvnu sliku i da li mu treba neki preparat gvožđa; potreba za gvožđem je jedan razloga za uvođenje nemlečne hrane posle šestog meseca starosti.

Rast i Razvoj Bebe

D vitamin je važan

Nastavite sa davanjem preporučene doze od 400IJ D vitamina svakog dana vašem detetu, osim ako pedijatar ne odredi drugačije. Već smo naglasili da D vitamin ne utiče na zatvaranje fontanele . Ne prekidajte davanje D vitamina ni leti, osim ako pedijatar savetuje drugačije.

Redovne kontrole

Sa 9 meseci vreme je za sistematski pregled u savetovalištu. Ukoliko je dete redovno vakcinisano, u trećem tromesečju ne prima vakcine. Ako je dete propustilo neku prethodnu vakcinu zbog bolesti, u dogovoru sa pedijatrom odvedite ga na vakcinaciju čim ozdravi.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...