Zaštita Kože Bebe od Sunca

Zaštita Kože Bebe od Sunca

Zaštita kože bebe od sunca je veoma važna. Bebe  ne bi trebalo uopšte izlagati direktnom sunčevom zračenju. Koža beba je tanja i osetljivija od kože odraslih i manje otporna.

Koža sve pamti – Zaštitite bebi kožu

Kožu treba štiti od sunca od samog rođenja (na odgovarajući način shodno uzrastu). “Koža sve pamti” i sve opekotine nastale od najranijeg detinjstva, pa na dalje, se “sabiraju”. Tako se povećava rizik za pojavu raka kože.  Ne treba zaboraviti i da su oči beba još uvek u razvoju i posebno su osetljive na sunčevu svetlost.

Kako štititi bebu od sunca do 6 meseci?

U letnjem periodu, bebe starosti do 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati sunčevom zračenju (direktnom ili indirektnom). Niti ih treba mazati proizvodima za zaštitu kože od sunca. Ovi proizvodi su namenjeni isključivo bebama starijim od 6 meseci (6m+).

Zaštita Kože Bebe od Sunca

Kako štititi kožu bebe posle 6. meseca?

Starije bebe (preko 6 meseci) i mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h. Trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu. Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu, kao i tokom ostalih sunčanih dana u toku godine, treba ih štiti od sunca.  Oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce.  Zatim boravkom u senci suncobrana (plaža) i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Koje proizvode koristiti za zaštitu od sunca?

Treba voditi računa  o tome kome je proizvod namenjen. Bebe i malu decu treba mazati isključivo proizvodima koji su njima namenjeni. Sastav je prilagođen ovoj osetljivoj populaciji. Nikako proizvodima za odrasle koji sadrže organske filtere koji nisu pogodni za decu, nanočestice, mirise itd. Potrebno je koristiti vodootporne kreme ili losione, sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 50 za bebe.  Za stariju decu najmanje 30 na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. Ne treba zaboraviti na usta i uši koje treba namazati odgovarajućim stikom za zaštitu od sunca.

Kako se nanose preparati za bebe?

Proizvode za zaštitu je neophodno naneti 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce. Namazati u odgovarajućoj-dovoljnoj količini koja će prekriti sve otkrivene delove tela. Izbegavati predeo oko očiju. Takođe, posle svakog kupanja i brisanja peškirom, neophodno je ponovo naneti proizvod, kao i na svakih 2 do 3 sata. Nisu svi proizvodi koji se mogu naći na tržištu (losioni – mleka, kreme, masti, ulja) pogodni za svakodnevnu upotrebu, niti za mazanje celog tela. Čitajte uputstvo i sastav proizvoda na deklaraciji.

Prednost davati fizičkim blokatorima?

Da. Kod izbora preparata, prednost se daje proizvodima sa tzv. fizičkim blokatorima. Neorganskim/mineralnim česticama poput titan-dioksida. I onima koji sadrže fizičke blokatore i birane organske (hemijski) filtere. Pojedini organski filteri kod beba mogu dovesti do iritacije ili čak alergije.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…