Zaštita Kože Beba od Sunca

0

Bebe ne bi trebalo uopšte izlagati direktnom sunčevom zračenju. Koža beba je tanja i osetljivija od kože odraslih i manje otporna.

Koža sve pamti?

Kožu treba štiti od sunca od samog rođenja (na odgovarajući način shodno uzrastu). “Koža sve pamti” i sve opekotine nastale od najranijeg detinjstva, pa na dalje, se “sabiraju”. Tako se povećava rizik za pojavu raka kože.  Ne treba zaboraviti i da su oči beba još uvek u razvoju i posebno su osetljive na sunčevu svetlost.

Zaštita kože bebe od sunca (3)

Do 6 meseci

U letnjem periodu, bebe starosti do 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati sunčevom zračenju (direktnom ili indirektnom). Niti ih treba mazati proizvodima za zaštitu kože od sunca. Ovi proizvodi su namenjeni isključivo bebama starijim od 6 meseci (6m+).

Posle 6. meseca

Starije bebe (preko 6 meseci) i mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h. Trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu. Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu, kao i tokom ostalih sunčanih dana u toku godine, treba ih štiti od sunca.  Oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce.  Zatim boravkom u senci suncobrana (plaža) i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Kako birati sredstva za zaštitu od sunca?

Treba voditi računa o tome kome je proizvod namenjen. Bebe i malu decu treba mazati isključivo proizvodima koji su njima namenjeni. Sastav je prilagođen ovoj osetljivoj populaciji. Nikako proizvodima za odrasle koji sadrže organske filtere koji nisu pogodni za decu, nanočestice, mirise itd.. Potrebno je koristiti vodootporne kreme ili losione, sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 50 za bebe.  Za stariju decu najmanje 30 na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. Ne treba zaboraviti na usta i uši koje treba namazati odgovarajućim stikom za zaštitu od sunca. Proizvode za zaštitu je neophodno naneti 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce. Namazati u odgovarajućoj-dovoljnoj količini koja će prekriti sve otkrivene delove tela. Izbegavati predeo oko očiju. Takođe, posle svakog kupanja i brisanja peškirom, neophodno je ponovo naneti proizvod, kao i na svakih 2 do 3 sata.

Treba imati u vidu da nisu svi proizvodi koji se mogu naći na tržištu (losioni – mleka, kreme, masti, ulja) pogodni za svakodnevnu upotrebu, niti za mazanje celog tela. Čitajte uputstvo i sastav proizvoda na deklaraciji.

Zaštita kože bebe od sunca (1)

Prednost davati fizičkim blokatorima?

Da. Kod izbora preparata, prednost se daje proizvodima sa tzv. fizičkim blokatorima. Neorganskim/mineralnim česticama poput titan-dioksida. I onima koji sadrže fizičke blokatore i birane organske (hemijski) filtere. Pojedini organski filteri kod beba mogu dovesti do iritacije ili čak alergije.

Share.

About Author

Comments are closed.