Refleksologija Stopala Bebe

Šta je refleksologija stopala

Refleksologija stopala bebe se sprovodi kada za to postoji posebna potreba. Beba je uznemirena, rastu zubići, može pomoći refleksologija? Pogledajte kako izgleda refleksološka mapa bebinog stopala.

Šta je refleksologija stopala?

Refleksologija stopala podrazumeva pritisak na određene tačke i zone na stopalu, sa ciljem  da time utičemo  na druge delove tela i stanje tela u celini. Razlika u tretmanu odraslih i beba je u projekciji delova tela na stopalima – u šemi.  Refleksologija predstavlja posebnu vrstu stimulacije odredjenih tačaka na telu u želji da se dobiju rezultati poboljšanja dobrog osećanja i zdravlja.

Refleksologija Stopala Bebe

Kako refleksologija može pomoći bebi?

REFLEKSOLOGIJA je veoma stara grana tradicionalne medicine, koju vekovima poznaju i primenjuju narodi zemalja Dalekog Istoka i Egipta, kao i Indijanci. Američki  stručnjaci su prvi shvatili njen značaj, pa su sakupili i obradili drevna iskustva, tako  se  refleksologija  već dugi niz godina  primenjuje i širom Evrope i Amerike.

masaza-bebe-beba-i-refleksologija-stopala-uznemirena-beba-rastu-zubici-grcevi-u-stomaku-clanak-1

Refleksološka mapa – ŠEMA  ZA BEBE :

Pritisak treba da bude prijatan, kružni, u mestu gde želimo da delujemo, ni da golica a ni prejak.  Kod beba tretman traje nekoliko minuta, a može da se ponavlja više puta u toku dana.  Refleksologija  bebe  se može primenjivati na bilo kom mestu, kada su vam dostupna stopala vaše bebe.

Beba plače, ima grčeve, rastu zubići, kako sprovoditi refleksologiju?

Refleksologija  može da se radi čak i preko čarapica, a možemo koristiti i bebi kremu ili ulje, kada smo kod kuće. Masažom stopalakod beba bićete  sigurni da ste prešli preko svih zona, samim tim ste tretirali celo telo i doveli ga u ravnotežu.

Ukoliko, recimo, vaša beba ima grčeve, možete obratiti više pažnje na zonu stomaka i tu više primenjivati pritisak, i to na deo stopala na kome se prema šemi,  nalazi zona stomaka.  Refleksologija može biti korisna u situaciji kada želite  da smirite bebu svojim dodirom ukoliko plače i to dodatnim masiranjem središnjeg dela stopala, gde se po šemi nalazi solarni pleksus.

U pomoć pri nicanju bebinih zubića može da priskoči masaža svakog prsta na stopalu, važno je obratiti pažnju na svaki od njih. Masaža prstića i pritisak sa donje strane se preporučuje i u situacijama kada bebi curi nos ili šmrcka bez prestanka. Tada možete proširiti pritisak i na jastučiće koji se nalaze ispod prstića.

Refleksologija Stopala Bebe

Šta redovni dodir bebinih stopala nudi još?

Redovnom primenom masaže stopala vaša beba će uživati u vašem dodiru, lepše će spavati, vremenom ćete primetiti kako će se bliskostmeđu vama povećava , kako bolje razumete signale kojima beba komunicira sa vama, čak i od njenih prvih dana.

Refleksologija  stopala kod bebe  ne može da zameni odlazak lekaru ukoliko vaša beba ima zdravstvenih tegoba, ali će pomoći i olakšati neke tegobe.

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…