Refleksologija stopala bebe – Beba plače, ima grčeve, rastu zubići

Refleksologija stopala bebe

Sadržaj

Refleksologija stopala bebe se sprovodi kada za to postoji određeni razlozi. Refleksologija stopala može da pomogne u situacijama kada je beba uznemirena. Zatim kao pomoć kada rastu zubići ili kada beba ima grčeve u stomaku.

Kada želimo da masiramo stopala bebi, to možemo da uradimo na različite načine. Jedan od njih je i primena pritiska na određena mesta na stopalu. Upravo  takva vrsta masaže zove se refleksologija stopala.

Refleksologija stopala bebe

Šta je refleksologija stopala bebe?

Kao što smo već rekli, refleksologija stopala podrazumeva pritisak na određene tačke i zone na stopalu. Cilj je da time utičemo na druge delove tela i stanje tela u celini.

Tretman odrasle osobe ili bebe se značajno razlikuje po šemi – projekciji delova tela na stopalima. Kod odraslih ćemo više stimulisati određene tačke. Kod beba to veće površine stopala koje utiču na rad određenog dela tela – zone.

Primenom pritiska na ta tačno određena mesta na stopalu činimo posebnu vrstu stimulacije celog tela. A u želji da se dobiju rezultati poboljšanja stanja, dobrog osećanja i zdravlja bebe.

Refleksologija Stopala Bebe

Kako refleksologija stopala može pomoći bebi?

Ova stara tradicionalna grana medicine vekovima se primenjuje među narodima zemalja Dalekog Istoka i Egipta, a ta drevna znanja su pronašla svoj put i do nas, tako  se  refleksologija  već dugi niz godina  primenjuje i širom Evrope i Amerike.

Refleksološka mapa – Šema za bebe

Pogledajte kako izgleda refleksološka mapa bebinog stopala. Pritisak treba da bude prijatan, kružni, u mestu gde želimo da delujemo. Ne treba ni da golica a ni da bude prejak. Kod beba tretman traje nekoliko minuta, a može da se ponavlja više puta u toku dana.  Refleksologija  bebe  se može primenjivati na bilo kom mestu, kada su vam dostupna stopala vaše bebe.

Refleksologija Stopala Bebe

Beba plače, ima grčeve, rastu zubići, kako sprovoditi refleksologiju stopala?

Refleksologija može da se radi i preko čarapica, kada ste vi sigurni da dobro poznajete šemu detetovog stopala. Kada znate koju zonu želite da pritisnete i koji efekat želite da dobijete. A možemo koristiti i bebi kremu ili ulje.

Masažom stopala kod beba bićete sigurni da ste prešli preko svih zona, samim tim ste tretirali celo telo i doveli ga u ravnotežu. Pre nego krenete sa pritiscima na određene zone, prvo se pozabavite opuštanjem celog stopala. To možete da uradite mazanjem ulja ili kreme koju ćete koristiti u masaži. Ili prosto pritiskom na stopalo preko čarapica, kao da mesite testo.

Refleksologija stopala bebe

Ukoliko, recimo, vaša beba ima grčeve, možete obratiti više pažnje na zonu stomaka i tu primenjivati pritisak. Na deo stopala na kome se prema šemi,  nalazi zona stomaka. Važno je da se urade nekoliko pokreta prvo na levom stopalu, pa na desnom. Pokret vašim palcem ponovite nekoliko puta. Neka to bude povlačenje od spoljašnjeg dela stopala (od malog prsta) ka unutrašnjem (ka palcu). Po sredini stopala (pogledajte šemu – stomak).

Refleksologija može biti korisna u situaciji kada želite  da smirite bebu svojim dodirom ukoliko plače. I to dodatnim masiranjem središnjeg dela stopala, gde se po šemi nalazi solarni pleksus. Pre primene pritiska samo na solarni pleksus, celo bebino stopalo možete da držite u svojoj šaci. Kao da želite da ga sakrijete, da ga ugrejete.

U pomoć pri nicanju bebinih zubića može da priskoči masaža svakog prsta na stopalu. Važno je obratiti pažnju na svaki od njih. Masaža prstića i pritisak sa donje strane se preporučuje i u situacijama kada bebi curi nos ili šmrcka bez prestanka. Tada možete proširiti pritisak i na jastučiće koji se nalaze ispod prstića.

Refleksologija stopala bebe

Šta redovni dodir bebinih stopala još nudi?

Redovnom primenom masaže stopala vaša beba će uživati u vašem dodiru, lepše će spavat. Vremenom ćete primetiti kako se bliskost među vama povećava,kako bolje razumete signale kojima beba komunicira sa vama. Čak i od njenih prvih dana, jer ne zaboravite da je dodir prvi jezik kojim pričamo sa bebom. Jezik koji će ona najbolje da razume.

Refleksologija stopala kod bebe  ne može da zameni odlazak lekaru ukoliko vaša beba ima zdravstvenih tegoba, ali će pomoći i olakšati neke tegobe.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...