Masaža Bebinih Nogu i Stopala

Masaža bebinih nogu i stopala je blagotvorna i za bebu i za roditelje, donosi mnogo radosti pri tome. Beba uživa u dodiru i bliskosti.

Kako bebi masirati noge i stopala?

Najbolje je proći obuku masaže bebe i tako steći veštinu i rutinu koju možete svakodnevno primenjivati u svom domu. Masaža bebe kao nova veština, savlada se u obuci u 5 časova, na svakom času se uči jedan deo tela (praktični deo časa) i obrađuje po jedna zanimljiva tema koja se tiče roditeljstva (teorijski deo časa).

Masaza Bebinih Nogu i Stopala 1

Na prvom času se počinje sa masažom nogu

Obratite pažnju sledeći put kada nepoznata osoba priđe vašem detetu. Prva reakcija će biti mrdanje stopalima i nožicama. Čak iako priđe druga majka sa bebom u kolicima, kad su blizu jedna drugoj, bebe će početi da pokreću nožice kao da međusobno pričaju stopalima.

Ovakvo započinjanje masaže daje bebi šansu da uspostavi poverenje u vas i da postepeno prihvati novu aktivnost. Ukoliko vam se učini da beba reaguje sa strahom ili nezadovoljstvom kad počnete da joj masirate nogu ili stopala, zaustavite svoj pokret i prosto držite taj deo tela na vašem dlanu i obuhvatite ga drugom rukom. Koristite ovu tehniku nekoliko dana, sve dok beba ne opusti i ne prihvati masažu.

Masaža Bebinih Nogu i Stopala

Koje pokrete koristimo u masaži bebinih nogu?

Pre svega treba uzeti malo ulja i zagrejati ga trljajući šake. Staviti ruke na bebinu nogu i krenuti, sigurnim pokretima, od kukova duž bebine noge, sve do stopala, ponovite nekoliko puta.

Kada stignemo do stopala, uvek ga jednom rukom sigurno držimo u našoj ruci, a drugom izvodimo pokrete.

Naizmenično pokretanje palca pored palca duž celog stopala će pomoći da se stopalo opusti i da dođemo do bebinih prstića, posvetićemo se svakom od njih da ga masiramo, izvlačimo, to nam je prilika da bebi pevamo razne pesmice i brojalice.

Zatim možemo da masirama jastučiće ispod bebinih prstića, kao i jastučić kod pete. Obavezno radimo sitne krugove oko bebinih skočnih zglobova, a onda malo pažnje posvetimo gornjem delu stopala. A zatim ponavljamo nekoliko puta od stopala, dugačke pokrete uz nogu, sve do kukova, odakle smo masažu započeli. Tek onda prelazimo na masažu druge noge.

Nedelju dana masiramo samo bebine noge,da bismo dali vremena bebi da se navikne, a onda uključujemo i novi deo tela.

Beba će uživati u novoj bliskosti i druženju sa vama.

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…