Masaža bebinih nogu i stopala

masaža bebinih nogu i stopala

Masaža bebinih nogu i stopala je blagotvorna i za bebu i za roditelje, donosi mnogo radosti pri tome. Beba uživa u dodiru i bliskosti. Masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna.

Mnogi roditelji već teše svoju decu trljanjem leđa, trljanja po stomaku i stopala. Ključna komponenta masaže beba je da roditelji umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun ljubavi. Pri tome, roditelj je u potpunosti smiren i usredsređen na bebu.

Masaza bebinih nogu i stopala
Oko 15 minuta je dovoljno vremena za potpunu masažu celog tela bebe.

Kako bebi masirati noge i stopala?

Najbolje je proći obuku masaže bebe i tako steći veštinu i rutinu koju možete svakodnevno primenjivati u svom domu. Masaža bebe kao nova veština, savlada se u obuci u 5 časova, na svakom času se uči jedan deo tela (praktični deo časa). Obrađuje se po jedna zanimljiva tema koja se tiče roditeljstva (teorijski deo časa).

Na prvom času se počinje sa masažom nogu

Obratite pažnju sledeći put kada nepoznata osoba priđe vašem detetu. Prva reakcija će biti mrdanje stopalima i nožicama. Čak iako priđe druga majka sa bebom u kolicima, kad su blizu jedna drugoj, bebe će početi da pokreću nožice kao da međusobno pričaju stopalima.

Ovakvo započinjanje masaže daje bebi šansu da uspostavi poverenje u vas i da postepeno prihvati novu aktivnost. Ukoliko vam se učini da beba reaguje sa strahom ili nezadovoljstvom kad počnete da joj masirate nogu ili stopala, zaustavite svoj pokret i prosto držite taj deo tela na vašem dlanu i obuhvatite ga drugom rukom. Koristite ovu tehniku nekoliko dana, sve dok beba ne opusti i ne prihvati masažu.

Masaza bebinih nogu i stopala
Masaža se radi kada je beba suva, sita, odmorna, mirna.

Koje pokrete koristimo u masaži bebinih nogu?

Pre svega treba uzeti malo ulja i zagrejati ga trljajući šake. Staviti ruke na bebinu nogu i krenuti, sigurnim pokretima, od kukova duž bebine noge, sve do stopala. Ponovite nekoliko puta. Kada stignemo do stopala, uvek ga jednom rukom sigurno držimo u našoj ruci, a drugom izvodimo pokrete.

Naizmenično pokretanje palca pored palca duž celog stopala će pomoći da se stopalo opusti i da dođemo do bebinih prstića. Posvetićemo se svakom od njih da ga masiramo, izvlačimo. To nam je prilika da bebi pevamo razne pesmice i brojalice.

Zatim možemo da masirama jastučiće ispod bebinih prstića, kao i jastučić kod pete. Obavezno radimo sitne krugove oko bebinih skočnih zglobova. A onda malo pažnje posvetimo gornjem delu stopala. A zatim ponavljamo nekoliko puta od stopala, dugačke pokrete uz nogu, sve do kukova. Odakle smo masažu započeli. Tek onda prelazimo na masažu druge noge.

Nedelju danamasiramo samo bebine noge. Tako ćemo dati  vremena bebi da se navikne, a onda uključujemo i novi deo tela.

Masaza bebinih nogu i stopala
Beba  postaje svesnija svog tela

Masaža bebinih nogu i stopala

Beba će uživati u novoj bliskosti i druženju sa vama. Bebi je masaža je više od luksuznog, čulnog iskustva ili načina fizioterapije. To je sredstvo za održavanje njenog zdravlja i blagostanja na različitim nivoima. To je jedno neponovljivo iskustvo i za bebu i za roditelje.

Refleksologija stopala bebe se sprovodi kada za to postoji određeni razlozi. Refleksologija stopala može da pomogne u situacijama kada je beba uznemirena. Zatim kao pomoć kada rastu zubići ili kada beba ima grčeve u stomaku.

Kada želimo da masiramo stopala bebi, to možemo da uradimo na različite načine. Jedan od njih je i primena pritiska na određena mesta na stopalu. Upravo  takva vrsta masaže zove se refleksologija stopala.

Masirana beba će bolje spavati. I vi bolje spavate posle masaže, zar ne?  Masažom bebe se smanjuje nivo hormona stresa u njenom telu, pa samim tim je beba mirnija. Opuštenija,brže se sama umiri i samoreguliše. Dete postaje svesnije svog tela i uči kako da se kontroliše, da koristi sva čula, da imitira.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…