Masaža bebinih nogu i stopala

Masaža bebinih nogu i stopala

Sadržaj

Masaža bebinih nogu i stopala je blagotvorna i za bebu i za roditelje, donosi mnogo radosti pri tome. Beba uživa u dodiru i bliskosti. Masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna. Mnogi roditelji već teše svoju decu trljanjem leđa, trljanja po stomaku i stopala. Ključna komponenta masaže beba je da roditelji umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun ljubavi. Pri tome, roditelj je u potpunosti smiren i usredsređen na bebu.

Masaža bebinih nogu i stopala
Oko 15 minut je dovoljno za masažu celog tela bebe.

Kako bebi masirati noge i stopala?

Najbolje je proći obuku masaže bebe i tako steći veštinu i rutinu koju možete svakodnevno primenjivati u svom domu. Masaža bebe kao nova veština, savlada se u obuci u 5 časova, na svakom času se uči jedan deo tela (praktični deo časa). Obrađuje se po jedna zanimljiva tema koja se tiče roditeljstva (teorijski deo časa).

Na prvom času se počinje sa masažom nogu

Obratite pažnju sledeći put kada nepoznata osoba priđe vašem detetu. Prva reakcija će biti mrdanje stopalima i nožicama. Čak iako priđe druga majka sa bebom u kolicima, kad su blizu jedna drugoj, bebe će početi da pokreću nožice kao da međusobno pričaju stopalima.

Ovakvo započinjanje masaže daje bebi šansu da uspostavi poverenje u vas i da postepeno prihvati novu aktivnost. Ukoliko vam se učini da beba reaguje sa strahom ili nezadovoljstvom kad počnete da joj masirate nogu ili stopala, zaustavite svoj pokret i prosto držite taj deo tela na vašem dlanu i obuhvatite ga drugom rukom. Koristite ovu tehniku nekoliko dana, sve dok beba ne opusti i ne prihvati masažu.

Masaža bebinih nogu i stopala
Ne samo što beba uživa u dodiru i bliskosti sa vama pri masaži, nego je masaža i blagotvorna.

Koje pokrete koristimo u masaži bebinih nogu?

Pre svega treba uzeti malo ulja i zagrejati ga trljajući šake. Staviti ruke na bebinu nogu i krenuti, sigurnim pokretima, od kukova duž bebine noge, sve do stopala. Ponovite nekoliko puta. Kada stignemo do stopala, uvek ga jednom rukom sigurno držimo u našoj ruci, a drugom izvodimo pokrete.

Naizmenično pokretanje palca pored palca duž celog stopala će pomoći da se stopalo opusti i da dođemo do bebinih prstića. Posvetićemo se svakom od njih da ga masiramo, izvlačimo. To nam je prilika da bebi pevamo razne pesmice i brojalice.

Zatim možemo da masirama jastučiće ispod bebinih prstića, kao i jastučić kod pete. Obavezno radimo sitne krugove oko bebinih skočnih zglobova. A onda malo pažnje posvetimo gornjem delu stopala. A zatim ponavljamo nekoliko puta od stopala, dugačke pokrete uz nogu, sve do kukova. Odakle smo masažu započeli. Tek onda prelazimo na masažu druge noge.

Nedelju dana masiramo samo bebine noge. Tako ćemo dati  vremena bebi da se navikne, a onda uključujemo i novi deo tela.

Masaža bebinih nogu i stopala
Beba kroz masažu postaje i svesnija svog tela.

Masaža bebinih nogu i stopala

Beba će uživati u novoj bliskosti i druženju sa vama. Bebi je masaža je više od luksuznog, čulnog iskustva ili načina fizioterapije. To je sredstvo za održavanje njenog zdravlja i blagostanja na različitim nivoima. To je jedno neponovljivo iskustvo i za bebu i za roditelje.

Refleksologija stopala bebe se sprovodi kada za to postoji određeni razlozi. Refleksologija stopala može da pomogne u situacijama kada je beba uznemirena. Zatim kao pomoć kada rastu zubići ili kada beba ima grčeve u stomaku.

Kada želimo da masiramo stopala bebi, to možemo da uradimo na različite načine. Jedan od njih je i primena pritiska na određena mesta na stopalu. Upravo  takva vrsta masaže zove se refleksologija stopala.

Masirana beba će bolje spavati. I vi bolje spavate posle masaže, zar ne?  Masažom bebe se smanjuje nivo hormona stresa u njenom telu, pa samim tim je beba mirnija. Opuštenija,brže se sama umiri i samoreguliše. Dete postaje svesnije svog tela i uči kako da se kontroliše, da koristi sva čula, da imitira.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...