Muzički program za bebe

Muzički program za bebe

Sadržaj

Muzički program za bebe, baš po meri i želji beba je aktivnost kojoj će se svaka beba radovati. Bebe dolaze na svet, već muzički “opremljene”? Ne kaže se za džaba: ” If you don’t use it, you lose it“ – isto pravilo vredi i kada govorimo o muzici.

Bebe imaju kapacitet za muziku i vole je

Ukoliko stimulišemo, podržavamo, nadograđujemo, unapređujemo postojeće strukture velika je verovatnoća da ćemo dobiti i bolje rezultate te napredak u svakom razvojnom aspektu (motornom, kognitivnom, jezičkom…) ali i u psihološkom razvoju (samo – regulacija, emotivnost, namirenost, sigurnost, komunikativnost…)  koji nažalost često dolazi na drugo mesto kada govorimo o bebama. Sad kad znamo da bebe imaju kapacitet, da vole pesmu i da se kroz muzičku interakciju uspešno vezuju, prirodno se nameće pitanje: kako to funkcioniše?

Muzički program za bebe

Kako izgleda muzički program za bebe?

Jedan od programa koji se upravo bavi ovim aspektima i njihovom primenom u okviru ranog odnosa roditelj-dete jeste muzički program za bebe (eng. Musical Baby Bonding©) , autorke Orly Zalel, koji se sprovodi i kod nas. Mnoge mame i  bebice prošle su ovo lepo muzičko putovanje  na kome su se uverile da muziciranje od prvih meseci ume da bude itekako zabavno i korisno.

Program se zasniva na muzičkoj konektivnosti i razvija bebine komunikacijske veštine, prateći njihov razvojni put od prvog dana. Vizuelni kontakt, kontakt glasom, zvučni kontakt, kontakt pokretom i dodirom, primenjeni kroz muzičke aktivnosti, imaju veliku snagu, a takvi kontakti su ujedno i lakše prihvatljivi za bebe. Između majke i bebe uzajamno se stvara jedna muzička veza, koja se  tokom  muzičkog programa za bebe osnažuje i doteruje.

Muzički program za bebe

Čemu sve doprinosi muzička aktivnost?

Kroz muzičke aktivnosti vežba se  koncentracija, slušanje i fokus bebe, što je neophodno za buduću komunikaciju. Druženje mame i bebe kroz muziku, upotpunjuje i  oplemenjuje njihovu svakodnevicu. Muzičke aktivnosti koje se postepeno uvode imaju određenu strukturu,  bitan segment je odnosi se na pevanje.

Veliki broj ljudi odbija da peva, misleći da su netalentovani ili zbog srama, međutim, u ovaj  program predvidja da  to nije prepreka. Vašem detetu najlepši glas upravo jeste vaš i tu staje svaka priča. Koliko je pevanje bitno govori i činjenica da je u preverbalnoj fazi ono esencijalni preduslov za kasniju emocionalnu stabilnost, zatim da podržava sticanje jezika i podstiče razvoj govora kod dece. Gde je pevanje, tu je i slušanje.

Muzički program za bebe

Počnite da pevate bebici, evo i zašto!   

Odvojite malo svog vremena i počnite da pevate bebi. Svaki dan. Predalžemo da to budu jednostavne pesme, kratke. Obično dva najčešća formata koje se koriste u pevanju sa bebama jesu uspavanke i pesmice. Neka se i u vašem repertoaru nađu neke od njih. Ne obazirite se na kvalitet glasa, samo pevajte ili pak koristite ton “hm”.  Neka vaše pevanje bude jednostavno, sporo i neka se ponavlja. Bebe vole repeticiju. Vremenom ćete početi da dobijate interesantne reakcije poput dužeg držanja fokusa, koncentracije, pažnje, osmehivanja. Samo ostanite dosledni i istrajni.   Vi ćete vremenom postati opušteniji i počećete spontano da širite svoj repertoar pa čak i da improvizujete. Ne zaboravite da ostanete istrajni, koncizni, jednostavni. Kod bebica vredi pravilo: “Manje je više”.

Muzički program za bebe

 

Pored pevanja predlažemo da  svirate  i interesantne instrumente. Udarački  instrumenati  koji se  koriste u okviru ovog programa, potrebni su  da  razvojno pratimo  dete i da se oni  uključuju u skladu sa razvojnom dobi.

To nisu igračke, već pravi muzički instrumenti, dizajnirani za bebe i napravljeni od isključivo prirodnih materijala, koji posebno stimulišu bebe i pružaju poseban zvučni ugođaj. Važan je i ples i kretanje uz određene muzičke numere, kao i različita pomoćna sredstva, poput igračaka, transparentnih šalova, ogledala, tela.

Muzički program za bebe

Razvoj pažnje kroz muzičke programe za bebe

Najbitnije je da se kroz ponuđene razne muzičke i druge aktivnosti održava interakcija preko pomenutih pet osnovnih vrsta kontakta. Sve aktivnosti su poprilično zahtevne i traže visok stepen pažnje. Samim tim, ova aktivnost može pozitivno da utiče i na san beba. Roditelji mogu da nauče kako da se usklade sa svojom bebom i signalima koje ona šalje, kao i da razumeju njene potrebe na osnovu opservacije. Takodje, različite podesive aktivnosti čiji je cilj povećanje bebine komunikacijske, motorne, kognitivne i emocionalne sposobnosti i razvijanje boljih komunikacijskih veština kroz pevanje, plesanje i sviranje instrumenata.

avatar
Posle osnovnih studija upisuje četvorogodišnju edukaciju iz muzikoterapije u Beogradu. Pripada prvoj generaciji edukanata ovog modaliteta na našim prostorima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...