Bliskost Roditelja i Bebe i Masaža Bebe

Bliskost Roditelja i Bebe i Masaža Bebe

Kad se beba rodi, rađa se i roditelj. Različite su aktivnosti koje će biti vaša svakodnevna rutina, ali bi dobar savet bio da se tu uvrsti i masaža bebe.

Za bebicu je masaža mnogo više!

Bebi je masaža je više od luksuznog, čulnog iskustva ili načina fizioterapije. To je sredstvo za održavanje njenog zdravlja i blagostanja na različitim nivoima.

Masažom bebe ćete uticati na njen rast i razvoj, što u fizičkom smislu podrazumeva normalizaciju bebinog tonusa i povećanu fleksibilnost. Svi sistemi u telu bebe će bolje funkcionisati. Posebno bismo istakli stimulativni uticaj na veze među nervnim ćelijama u mozgu, jer pokretima koje izvodimo se stimuliše rast mijelinskog omotača nervnih ćelija.

Masirana beba će bolje spavati. I vi bolje spavate posle masaže, zar ne?  Masažom bebe se smanjuje nivo hormona stresa u njenom telu, pa samim tim je beba mirnija, opuštenija, brže se sama umiri i samoregulišePotpomaže kod razvoja govora i mogućnosti učenja deteta. Dete postaje svesnije svog tela i uči kako da se kontroliše, da koristi sva čula, da imitira.

masaža bebe i bliskost sa roditeljima

Masažom volite svoje dete, uspostavljate dublju bliskost

Vaš dodir pun ljubavi prenosi joj sigurnost, mir, daje joj osećaj poštovanja. Tu ste samo za nju, samo zbog nje. To su vaši čarobni trenuci bliskosti.

Dodatne dobrobiti koje roditelji imaju od masaže bebe su smanjen nivo stresa, povećani nivoi hormona zbog kojih ćete se vi osećati opušteno, kao što su oksitocin i prolaktin, pa će vam biti bolji san, a majke će imati više mleka ukoliko doje. Takođe ćete bolje razumeti i komunicirati sa svojom bebom, prepoznati njene znake i šta pokušava da vam kaže. Steći ćete samopouzdanje u sebe kao roditelja i naučiti da pratite svoje instinkte.

Razmena iskustva

Na grupnim časovima posebno je zanimljivo druženje i razmena iskustva sa ostalim roditeljima.

Bate i seke i masaža bebe

U masažu bebe možemo uključiti i starije bate/seke, pa će oni brže prihvatiti novog člana porodice, smanjiće se rivalitet među njima, povećati međusobno poštovanje i smanjiti konflikti u porodici. Samim tim će porodica biti funkcionalnija.

Lepota masaže bebe je u njenoj jednostavnosti. Svako može da nauči da masira svoju bebu.

Obuka roditelja

Obuka roditelja masaži se uči u grupi ili individualno, traje pet časova, raspoređenih jednom nedeljno. Kada se pokreti nauče, mogu da se primenjivati po individualnom principu-što više to bolje, idelano bi bilo svakog dana.

Masažu izvode isključivo roditelji, dok instruktor pokazuje pokrete na lutki. Da bi se masaža bila prijatna i blagotvorna, treba poštovati određene preporuke.

Masaža se radi kada je beba suva, sita, odmorna, mirna. Soba je topla, provetrena, prigušeno svetlo. Beba i vi, na podu ili krevetu, blizu jedno drugom. Lagana muzika, jer sve je lepše uz muziku. I vaša masaža može da počne. Možete masirati deo po deo bebinog tela, koliko ona dozvoli. Dok masirate bebu, gledajte je u oči, pričajte sa njom, ljubite je. Opustite se i uradite sve ono što vam vaš roditeljski instinkt kaže da bi vašoj bebi prijalo. Uživajte, samo tako će i vaša beba uživati i opustiti. Volite je svojim rukama, od toga se raste.

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…