Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe

Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe

Sadržaj

Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe se produbljuje. To je jedno neponovljivo iskustvo i za bebu i za roditelje. Kad se beba rodi, rađa se i roditelj. Različite su aktivnosti koje će biti vaša svakodnevna rutina, ali bi dobar savet bio da se tu uvrsti i masaža bebe.

Za bebicu je masaža mnogo više!

Bebi je masaža je više od luksuznog, čulnog iskustva ili načina fizioterapije. To je sredstvo za održavanje njenog zdravlja i blagostanja na različitim nivoima.

Masažom bebe ćete uticati na njen rast i razvoj, što u fizičkom smislu podrazumeva normalizaciju bebinog tonusa i povećanu fleksibilnost. Svi sistemi u telu bebe će bolje funkcionisati. Posebno bismo istakli stimulativni uticaj na veze među nervnim ćelijama u mozgu, jer pokretima koje izvodimo se stimuliše rast mijelinskog omotača nervnih ćelija.

Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe
Refleksologija stopala bebe se sprovodi kada za to postoji posebna potreba. Beba je uznemirena, rastu zubići, može pomoći refleksologija.

Masirana beba će bolje spavati. I vi bolje spavate posle masaže, zar ne?  Masažom bebe se smanjuje nivo hormona stresa u njenom telu, pa samim tim je beba mirnija, opuštenija, brže se sama umiri i samoreguliše.  Potpomaže kod razvoja govora i mogućnosti učenja deteta. Dete postaje svesnije svog tela i uči kako da se kontroliše, da koristi sva čula, da imitira.

Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe

Masažom volite svoje dete, uspostavljate dublju bliskost. Vaš dodir pun ljubavi prenosi joj sigurnost, mir, daje joj osećaj poštovanja. Tu ste samo za nju, samo zbog nje. To su vaši čarobni trenuci bliskosti.

Dodatne dobrobiti koje roditelji imaju od masaže bebe su smanjen nivo stresa, povećani nivoi hormona zbog kojih ćete se vi osećati opušteno, kao što su oksitocin i prolaktin, pa će vam biti bolji san, a majke će imati više mleka ukoliko doje. Takođe ćete bolje razumeti i komunicirati sa svojom bebom, prepoznati njene znake i šta pokušava da vam kaže. Steći ćete samopouzdanje u sebe kao roditelja i naučiti da pratite svoje instinkte.

Bliskost roditelja i bebe kroz masazu bebe
Masaža bebe može se sprovoditi od najranijeg uzrasta.

Razmena iskustva

Na grupnim časovima posebno je zanimljivo druženje i razmena iskustva sa ostalim roditeljima. Svako iskustvo roditelja je dragoceno.

Bate i seke i masaža bebe

U masažu bebe možemo uključiti i starije bate/seke, pa će oni brže prihvatiti novog člana porodice, smanjiće se rivalitet među njima, povećati međusobno poštovanje i smanjiti konflikti u porodici. Samim tim će porodica biti funkcionalnija. Lepota masaže bebe je u njenoj jednostavnosti. Svako može da nauči da masira svoju bebu.

Obuka roditelja masaži bebe

Obuka roditelja masaži se uči u grupi ili individualno, traje pet časova, raspoređenih jednom nedeljno. Kada se pokreti nauče, mogu da se primenjivati po individualnom principu-što više to bolje, idelano bi bilo svakog dana.

Ko masira bebu na obuci?

Masažu izvode isključivo roditelji, dok instruktor pokazuje pokrete na lutki. Da bi se masaža bila prijatna i blagotvorna, treba poštovati određene preporuke.

Bliskost roditelja i bebe kroz masazu bebe
Naučićete kako se masira bebino lice, glava, stomak, leđa, nogice. Naučićete i kako se radi refleksologija stopala bebe. Sve na obukama za masažu bebe.

Masaža se radi kada je beba suva, sita, odmorna, mirna. Soba je topla, provetrena, prigušeno svetlo. Beba i vi, na podu ili krevetu, blizu jedno drugom. Lagana muzika, jer sve je lepše uz muziku. I vaša masaža može da počne. Možete masirati deo po deo bebinog tela, koliko ona dozvoli. Dok masirate bebu, gledajte je u oči, pričajte sa njom, ljubite je. Opustite se i uradite sve ono što vam vaš roditeljski instinkt kaže da bi vašoj bebi prijalo. Uživajte, samo tako će i vaša beba uživati i opustiti. Volite je svojim rukama, od toga se raste.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...