Razvoj bebe od 3 do 6 meseci, preporuke fizioterapeuta

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci, preporuke fizioterapeuta

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci se odlikuje većim kretanjem bebe, i te radnje sve više postaju voljne, najbolje ih je stimulisati igračkom.

Šta je važno za dobar razvoj bebe u drugom tromesečju?

Važno je da beba bude u svim položajima zato što:

-boravak na leđima postepenim razvojem kretanja dovodi do sedenja

-boravak na boku  dovodi po hoda

-boravak na stomaku će dovesti do puzanja.

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci, preporuke fizioterapeuta

Kada je beba na leđima, ispruža ruke uvis i tako se dugo može igrati. Hvata igračku i stavlja je u usta. Kad uhvati igračku, često i noge krenu gore, što je potpuno ispravno. U petom mesecu može da uhvati svoja kolena, a u šestom stopala, i da ih stavlja u usta.

Onog trenutka kada se beba oseti sigurnom u položaju na stomaku, njeno uživanje počinje. Na tvrdoj podlozi, na podu, posmatra okolinu iz novog ugla, igra se igračkom ispred sebe, oslanja se na laktove u četvrtom mesecu, u petom i šestom na ispružene podlaktice, šakice treba da budu otvorene.

Takođe je užitak da se beba okrene sa leđa na bok, dok su istovremeno i ruke i noge ispred tela – takozvano okretanje u bloku. A do kraja šestog meseca bi trebala da se već okreće sa leđa na stomak rotirajući karlicu ili rameni pojas.

Da li je ovaj period  priprema bebe za sedenje?

Da. Čak iako ona krene glavom napred, želi da gleda, ne treba joj pomoći tako što ćete je vi rukama dovesti u sedeći položaj, a onda podupreti jastucima, jer bebe još nisu spremne za sedenje, pre svega je veliko opterećenje za kičmeni stub vašeg deteta. Samim tim, ometa se normalan rast i razvoj, što kasnije može imati različite posledice.

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci, preporuke fizioterapeuta

Kada dizati naslon na kolicima?

Kada su bebe u kolicima, tek krajem ovog tromesečja možete da podignite naslon kolica za jedan stepen, a noge podignite ka stomaku da bi se kičma što manje opteretila.

Šta bebi ometa razvoj?

Iako danas možete nabaviti različita pomagala, razne ležaljke i sedeljke, hodalice i slično, sve to je često praktičnije za roditelje, a ometa detetov rast i razvoj. Sve ono što detetu ograničava pokretljivost u bilo kom smislu bi trebalo izbegavati ili ograničiti korišćenje na što manji vremenski interval.

Posebno ćemo naglasiti da je upotreba dubka štetna, da je u mnogim zemljama zabranjen i više se ne proizvodi. Odgovor: i mi smo ga koristili i nije nam smetao je besmislen. Smeta. Promene se vide u pubertetu, ako ne pre toga.

Pravilno nošenje bebe

Beba je u vašem naručju, „gnezdo“ je sada slobodnije u smislu da oslobađamo potporu za glavu kako jačaju njeni mišići, a ruke i noge su ispred i slobodne su za igru, istraživanje.

Ono što se može preporučiti roditeljima, kao pomagalo za nošenje deteta su elastične marame, od prvih dana bebinog života, samo je potrebno koristiti ih na pravilan način i redovno kontrolisati da li beba diše, pogotovu kad su bebe tek rođene. Često su marame spas, kada bebe imaju grčeve, majke ih stave u maramu, nose, a bebe slušaju otkucaje srca i majčino disanje, a to ih smiruje.

Saveti Fizioterapeuta - Razvoj Bebe u Drugom Tromesečju

Kako izabrati nosiljku za bebu?

Takođe se preporučuju nosiljke, ali treba biti mudar i odabrati onu koja je ispravna, za vašu bebu i vas, naučiti razliku između kengur nosiljke, koja postoji na našem tržištu, ali je na žalost ergonomski neispravna, njenim korišćenjem se može štetiti bebi, a ni roditelju neće biti prijatno da je nosi, jer dete u tome visi i nije dobar položaj kukova, pojaviće se bol u leđima, a dete je okrenuto ka spolja, što se ne preporučuje pre svega zbog sigurnosti vašeg deteta

Nosiljke  koje su ergonomski ispravne, imaju široku bazu, kada je beba u toj nosiljci, ona se proteže bukvalno od kolena do kolena bebe, kičma je u obliku slova C, a kolena blago podignuta, kao slovo M. Ove nosiljke su udobne i za bebu, i za onog ko bebu nosi. Različiti su modeli i možete da se pronađete onaj koji se vama dopada, ako se rukovodite onim principima, da pre svega treba da bude ergonomska nosiljka.

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…