Preporuke fizioterapeuta za razvoj bebe od 3 do 6 meseci

razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Sadržaj

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci se odlikuje većim kretanjem bebe, i te radnje sve više postaju voljne, najbolje ih je stimulisati igračkom.

Šta je važno za dobar razvoj bebe od 3 do 6 meseci?

Prvo da naglasimo da beba treba da bude u svim položajima. To podrazumeva, borvak bebe na leđima, boku i stomaku.

Zašto je važno je da beba bude u svim položajima? 

 razvoj bebe od 3 do 6 meseci
Beba razvija muskulaturu!

Kada je beba na leđima, ispruža ruke uvis i tako se dugo može igrati. Hvata igračku i stavlja je u usta. Kad uhvati igračku, često i noge krenu gore, što je potpuno ispravno. U petom mesecu može da uhvati svoja kolena, a u šestom stopala, i da ih stavlja u usta.

Onog trenutka kada se beba oseti sigurnom u položaju na stomaku, njeno uživanje počinje! Na tvrdoj podlozi, na podu, posmatra okolinu iz novog ugla, igra se igračkom ispred sebe. Oslanja se na laktove u četvrtom mesecu, u petom i šestom na ispružene podlaktice, šakice treba da budu otvorene.

Takođe je užitak da se beba okrene sa leđa na bok, dok su istovremeno i ruke i noge ispred tela – takozvano okretanje u bloku. A do kraja šestog meseca bi trebala da se već okreće sa leđa na stomak rotirajući karlicu ili rameni pojas.

 razvoj bebe od 3 do 6 meseci
Beba će posezati za zanimljivim igračkama u revetiću.

Napomena: Vodite računa o tome da ne oblačite često ovakvu vrstu bodića bebama, sa ovakvim dugmićima. Brzo ih bebe prerastu, a vi se trudite još danas samo da ga obučete bebi…  I ne primetite kako se beba naginje u stranu i to desno (tamo gde su dugmići).

Takođe, podsećamo da oblačenje zeke iz jednog dela takođe nije dobra ideja. Nećete ni primetiti kako utiču na to da krive bebama stopala ka spolja, čak i kada je model koji oblačite broj veći. Dok ste uzeli bebu u ruke, materijal se zategao kod kolena i stopala, i smeta im. A bebe to ne mogu da vam kažu. Zato i skrećemo pažnju, umesto njih.

Period pripreme bebe za sedenje

Čak iako ona krene glavom napred, želi da gleda, ne treba joj pomoći tako što ćete je vi rukama dovesti u sedeći položaj. A onda podupreti jastucima, jer bebe još nisu spremne za sedenje. Pre svega je veliko opterećenje za kičmeni stub vašeg deteta. Samim tim, ometa se normalan rast i razvoj, što kasnije može imati različite posledice. Pustite bebu da sedi kada za to bude spremna.

KAKO BEBA TREBA DA SAVLADA SEDENJE POGLEDAJTE OVDE

razvoj bebe od 3 do 6 meseci
Beba će se okretati i na bok.

Kada dizati naslon na kolicima?

Kada su bebe u kolicima, tek krajem ovog tromesečja možete da podignite naslon kolica za jedan stepen. Noge podignite ka stomaku da bi se kičma što manje opteretila.

Šta bebi ometa razvoj?

Iako danas možete nabaviti različita pomagala, razne ležaljke i sedeljke, hodalice i slično, sve to je često praktičnije za roditelje, a ometa detetov rast i razvoj. Sve ono što detetu ograničava pokretljivost u bilo kom smislu bi trebalo izbegavati ili ograničiti korišćenje na što manji vremenski interval.

Posebno ćemo naglasiti da je upotreba dubka štetna, da je u mnogim zemljama zabranjen i više se ne proizvodi. Odgovor: i mi smo ga koristili i nije nam smetao je besmislen. Smeta. Promene se vide u pubertetu, ako ne pre toga.

razvoj bebe od 3 do 6 meseci
Ergonomske nosiljke su preporučene.

Pravilno nošenje bebe

Beba u vašem naručju – “gnezdo” je slobodnija, u smislu da oslobađamo potporu za glavu tako jačaju njeni mišići. Ruke i noge su ispred i slobodne su za igru, istraživanje.

Ono što se može preporučiti roditeljima, kao pomagalo za nošenje deteta su elastične marame. Još od prvih dana bebinog života. Samo je potrebno koristiti ih na pravilan način i redovno kontrolisati kako beba diše, pogotovu kad su bebe tek rođene. Često su marame spas, kada bebe imaju grčeve. Majke ih stave u maramu, nose, a bebe slušaju otkucaje srca i majčino disanje, a to ih smiruje.

Kako izabrati nosiljku za bebu?

Takođe se preporučuju nosiljke, ali treba biti mudar i odabrati onu koja je ispravna, za vašu bebu i vas. Naučiti razliku između kengur nosiljke, koja postoji na našem tržištu, ali je na žalost ergonomski neispravna. Njenim korišćenjem se može štetiti bebi, a ni roditelju neće biti prijatno da je nosi. Dete u tome visi i nije dobar položaj kukova. Pojaviće se bol u leđima, a dete je okrenuto ka spolja, što se ne preporučuje. Pre svega zbog sigurnosti vašeg deteta

Nosiljke  koje su ergonomski ispravne, imaju široku bazu, kada je beba u toj nosiljci, ona se proteže bukvalno od kolena do kolena bebe. Kičma je u obliku slova C, a kolena blago podignuta, kao slovo M. Ove nosiljke su udobne i za bebu, i za onog ko bebu nosi. Različiti su modeli i možete da se pronađete onaj koji se vama dopada. Ako se rukovodite onim principima, da pre svega treba da bude ergonomska nosiljka.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...