Saveti Fizioterapeuta – Razvoj Bebe u Drugom Tromesečju

Saveti Fizioterapeuta - Razvoj Bebe u Drugom Tromesečju

Drugo tromesečje se odlikuje većim kretanjem bebe, i te radnje sve više postaju voljne, najbolje ih je stimulisati igračkom.

Šta je važno za dobar razvoj bebe u drugom tromesečju?

Važno je da beba bude u svim položajima zato što:

-boravak na leđima postepenim razvojem kretanja dovodi do sedenja

-boravak na boku dovodi po hoda

-boravak na stomaku će dovesti do puzanja.

Kada je beba na leđima, ispruža ruke uvis i tako se dugo može igrati. Hvata igračku i stavlja je u usta. Kad uhvati igračku, često i noge krenu gore, što je potpuno ispravno. U petom mesecu može da uhvati svoja kolena, a u šestom stopala, i da ih stavlja u usta.

Onog trenutka kada se beba oseti sigurnom u položaju na stomaku, njeno uživanje počinje. Na tvrdoj podlozi, na podu, posmatra okolinu iz novog ugla, igra se igračkom ispred sebe, oslanja se na laktove u četvrtom mesecu, u petom i šestom na ispružene podlaktice, šakice treba da budu otvorene.

Takođe je užitak da se beba okrene sa leđa na bok, dok su istovremeno i ruke i noge ispred tela – takozvano okretanje u bloku. A do kraja šestog meseca bi trebala da se već okreće sa leđa na stomak rotirajući karlicu ili rameni pojas.

Saveti Fizioterapeuta - Razvoj Bebe u Drugom Tromesečju

Da li je ovaj period  priprema bebe za sedenje?

Da. Čak iako ona krene glavom napred, želi da gleda, ne treba joj pomoći tako što ćete je vi rukama dovesti u sedeći položaj, a onda podupreti jastucima, jer bebe još nisu spremne za sedenje, pre svega je veliko opterećenje za kičmeni stub vašeg deteta. Samim tim, ometa se normalan rast i razvoj, što kasnije može imati različite posledice.

Kada dizati naslon na kolicima?

Kada su bebe u kolicima, tek krajem ovog tromesečja možete da podignite naslon kolica za jedan stepen, a noge podignite ka stomaku da bi se kičma što manje opteretila.

Šta bebi ometa razvoj?

Iako danas možete nabaviti različita pomagala, razne ležaljke i sedeljke, hodalice i slično, sve to je često praktičnije za roditelje, a ometa detetov rast i razvoj. Sve ono što detetu ograničava pokretljivost u bilo kom smislu bi trebalo izbegavati ili ograničiti korišćenje na što manji vremenski interval.

Posebno ćemo naglasiti da je upotreba dubka štetna, da je u mnogim zemljama zabranjen i više se ne proizvodi. Odgovor: i mi smo ga koristili i nije nam smetao je besmislen. Smeta. Promene se vide u pubertetu, ako ne pre toga.

Nošenje bebe – Kako je pravilno?

Beba je u vašem naručju, „gnezdo“ je sada slobodnije u smislu da oslobađamo potporu za glavu kako jačaju njeni mišići, a ruke i noge su ispred i slobodne su za igru, istraživanje.

Ono što se može preporučiti roditeljima, kao pomagalo za nošenje deteta su elastične marame, od prvih dana bebinog života, samo je potrebno koristiti ih na pravilan način i redovno kontrolisati da li beba diše, pogotovu kad su bebe tek rođene. Često su marame spas, kada bebe imaju grčeve, majke ih stave u maramu, nose, a bebe slušaju otkucaje srca i majčino disanje, a to ih smiruje.

Saveti Fizioterapeuta - Razvoj Bebe u Drugom Tromesečju

Kako izabrati nosiljku za bebu?

Takođe se preporučuju nosiljke, ali treba biti mudar i odabrati onu koja je ispravna, za vašu bebu i vas, naučiti razliku između kengur nosiljke, koja postoji na našem tržištu, ali je na žalost ergonomski neispravna, njenim korišćenjem se može štetiti bebi, a ni roditelju neće biti prijatno da je nosi, jer dete u tome visi i nije dobar položaj kukova, pojaviće se bol u leđima, a dete je okrenuto ka spolja, što se ne preporučuje pre svega zbog sigurnosti vašeg deteta

Nosiljke  koje su ergonomski ispravne, imaju široku bazu, kada je beba u toj nosiljci, ona se proteže bukvalno od kolena do kolena bebe, kičma je u obliku slova C, a kolena blago podignuta, kao slovo M. Ove nosiljke su udobne i za bebu, i za onog ko bebu nosi. Različiti su modeli i možete da se pronađete onaj koji se vama dopada, ako se rukovodite onim principima, da pre svega treba da bude ergonomska nosiljka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…