Preporuke fizioterapeuta za razvoj bebe od 3 do 6 meseci

razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci se odlikuje većim kretanjem bebe, i te radnje sve više postaju voljne, najbolje ih je stimulisati igračkom.

Šta je važno za dobar razvoj bebe od 3 do 6 meseci?

Prvo da naglasimo da beba treba da bude u svim položajima.

Zašto je važno je da beba bude u svim položajima? 

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Kada je beba na leđima, ispruža ruke uvis i tako se dugo može igrati. Hvata igračku i stavlja je u usta. Kad uhvati igračku, često i noge krenu gore, što je potpuno ispravno. U petom mesecu može da uhvati svoja kolena, a u šestom stopala, i da ih stavlja u usta.

Onog trenutka kada se beba oseti sigurnom u položaju na stomaku, njeno uživanje počinje! Na tvrdoj podlozi, na podu, posmatra okolinu iz novog ugla, igra se igračkom ispred sebe. Oslanja se na laktove u četvrtom mesecu, u petom i šestom na ispružene podlaktice, šakice treba da budu otvorene.

Takođe je užitak da se beba okrene sa leđa na bok, dok su istovremeno i ruke i noge ispred tela – takozvano okretanje u bloku. A do kraja šestog meseca bi trebala da se već okreće sa leđa na stomak rotirajući karlicu ili rameni pojas.

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci
Ne oblačite često ovakvu vrstu bodića bebama, sa ovakvim dugmićima.

Napomena: Vodite računa o tome da ne oblačite često ovakvu vrstu bodića bebama, sa ovakvim dugmićima. Brzo ih bebe prerastu, a vi se trudite još danas samo da ga obučete bebi…  I ne primetite kako se beba naginje u stranu i to desno (tamo gde su dugmići).

Takođe, podsećamo da oblačenje zeke iz jednog dela takođe nije dobra ideja. Nećete ni primetiti kako utiču na to da krive bebama stopala ka spolja, čak i kada je model koji oblačite broj veći. Dok ste uzeli bebu u ruke, materijal se zategao kod kolena i stopala, i smeta im. A bebe to ne mogu da vam kažu. Zato i skrećemo pažnju, umesto njih.

Period pripreme bebe za sedenje

Čak iako ona krene glavom napred, želi da gleda, ne treba joj pomoći tako što ćete je vi rukama dovesti u sedeći položaj. A onda podupreti jastucima, jer bebe još nisu spremne za sedenje. Pre svega je veliko opterećenje za kičmeni stub vašeg deteta. Samim tim, ometa se normalan rast i razvoj, što kasnije može imati različite posledice. Pustite bebu da sedi kada za to bude spremna.

KAKO BEBA TREBA DA SAVLADA SEDENJE POGLEDAJTE OVDE

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Kada dizati naslon na kolicima?

Kada su bebe u kolicima, tek krajem ovog tromesečja možete da podignite naslon kolica za jedan stepen. Noge podignite ka stomaku da bi se kičma što manje opteretila.

Šta bebi ometa razvoj?

Iako danas možete nabaviti različita pomagala, razne ležaljke i sedeljke, hodalice i slično, sve to je često praktičnije za roditelje, a ometa detetov rast i razvoj. Sve ono što detetu ograničava pokretljivost u bilo kom smislu bi trebalo izbegavati ili ograničiti korišćenje na što manji vremenski interval.

Posebno ćemo naglasiti da je upotreba dubka štetna, da je u mnogim zemljama zabranjen i više se ne proizvodi. Odgovor: i mi smo ga koristili i nije nam smetao je besmislen. Smeta. Promene se vide u pubertetu, ako ne pre toga.

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Pravilno nošenje bebe

Beba u vašem naručju – „gnezdo“ je slobodnija, u smislu da oslobađamo potporu za glavu tako jačaju njeni mišići. Ruke i noge su ispred i slobodne su za igru, istraživanje.

Ono što se može preporučiti roditeljima, kao pomagalo za nošenje deteta su elastične marame. Još od prvih dana bebinog života. Samo je potrebno koristiti ih na pravilan način i redovno kontrolisati kako beba diše, pogotovu kad su bebe tek rođene. Često su marame spas, kada bebe imaju grčeve. Majke ih stave u maramu, nose, a bebe slušaju otkucaje srca i majčino disanje, a to ih smiruje.

Razvoj bebe od 3 do 6 meseci

Kako izabrati nosiljku za bebu?

Takođe se preporučuju nosiljke, ali treba biti mudar i odabrati onu koja je ispravna, za vašu bebu i vas. Naučiti razliku između kengur nosiljke, koja postoji na našem tržištu, ali je na žalost ergonomski neispravna. Njenim korišćenjem se može štetiti bebi, a ni roditelju neće biti prijatno da je nosi. Dete u tome visi i nije dobar položaj kukova. Pojaviće se bol u leđima, a dete je okrenuto ka spolja, što se ne preporučuje. Pre svega zbog sigurnosti vašeg deteta

Nosiljke  koje su ergonomski ispravne, imaju široku bazu, kada je beba u toj nosiljci, ona se proteže bukvalno od kolena do kolena bebe. Kičma je u obliku slova C, a kolena blago podignuta, kao slovo M. Ove nosiljke su udobne i za bebu, i za onog ko bebu nosi. Različiti su modeli i možete da se pronađete onaj koji se vama dopada. Ako se rukovodite onim principima, da pre svega treba da bude ergonomska nosiljka.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…