Nicanje prvih mlečnih zuba kod bebe – Kako pomoći?

Nicanje prvih mlečnih zuba

Sadržaj

Nicanje prvih mlečnih zuba kod bebe može da bude stresno i za bebu i za roditelje. Kako pomoći bebi? Da li su isti znaci nicanja zubića kod svih beba?

Nicanje prvih mlečnih zuba

U vreme izbijanja prvih mlečnih zuba, povećava se salivacija (produkcija pljuvačke, balavljenje), dete je nemirnije nego inače, gubi apetit, kraće i nemirnije spava, grize svoje prstiće, pesnice, ili neke druge predmete. To se dešava jer  žvakanje poboljšava cirkulaciju gingive (desni), ublažava bol i osećaj napetosti pri nicanju zuba. Takođe, pospešuje nicanje zuba i olakšava tegobe bebi.

Nicanje prvih mlečnih zuba kod bebe može da bude stresno i za bebu i za roditelje. Kako pomoći bebi da prebrodi ovaj period?  Da li su isti znaci nicanja zubića kod svih beba?
Beba obožava glodalice u ovom periodu! Osim što stavlja rukicu i prste u usta – u usta stavlja i sve što joj se nađe pod rukom!

Koje tegobe izaziva nicanje zuba kod bebe?

Nicanje zuba može  da uzrokuje manje ili više izražene nelagodnosti kod bebe, kao što su: nervoza i razdražljivost, otečene desni, manji osip na koži brade i lica (zbog stalnog slivanja pljuvačke), promene apetita, stolica nešto mekša nego inače. Ovaj period nicanja zubića je zapravo individualan i svaka beba ga različito podnosi.

Kako da bebi olakšamo nicanje zuba, šta ne raditi a šta raditi? PROČITAJTE OVDE

Primena refleksologije kao pomoć bebi pri nicanju zubića PROČITAJTE OVDE

Znaci nicanja prvih mlečnih zuba kod bebe nisu kod svake bebe isti?

Postoji pogrešno verovanje da izbijanje zuba izaziva simptome opštih, sistemskih oboljenja kao što su: visoka temperatura, povraćanje, proliv, neprestan plač bebe. Međutim, istina je da je nicanje zuba retko kad toliko bolno da bi uzrokovalo uporan plač tokom čitave noći (sem, retko, kod neke dece). Dakle, ukoliko se javi neki od ovih simptoma, pojedninačno ili udruženo, roditelj mora konsultovati pedijatra, da bi se ustanovila priroda takvih, opštih simptoma.

Nicanje prvih mlečnih zuba kod bebe
Može se pojaviti blaga i prolazna temperaturica u periodu nicanja zubića.

Kako pomoći, pored glodalica, masaže desni i korišćenje specijalnih gelova?

U pomoć pri nicanju bebinih zubića može da priskoči masaža svakog prsta na stopalu, važno je obratiti pažnju na svaki od njih. Masaža prstića i pritisak sa donje strane se preporučuje i u situacijama kada bebi curi nos ili šmrcka bez prestanka. Tada možete proširiti pritisak i na jastučiće koji se nalaze ispod prstića.

Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić? PROČITAJTE OVDE

Kada zubići krenu da izlaze, kako postupati?

Tokom nicanja zuba nemojte davati bebi pretoplu hranu. Ako odbija mleko, dajte joj mlak čaj. Ono što bebi dodatno olakšavanicanje jesu glodalice. Na tržištu postoje različite, a ono što je važno prilikom izbora glodalice jeste da je jednostavna za čišćenje, da je proizvedena od bioloških materijala bez dodataka štetnih boja i omekšivača. Oblik je  uvek takav da dete ne može da se povredi. Proizvode se tako da budu nejednakih površina, što bebi omogućava da kroz igru otkrije koji deo glodalice zadovoljava njegove trenutne potrebe.

Nicanje prvih mlečnih zuba kod bebe
Prvi zubići su velika radost za roditelje.

Kako se održava higijena glodalica koje su bebi velika pomoć?

Perite detaljno, rastvorom blagog deterdženta i dobro ispirajte na kraju, čistom vodom (najbolje pod mlazom vode). Koristite četku da biste dobro oprali sve površine igračke. Glodalice je poželjno i sterilisati, a to možete zajedno sa cuclama i flašicama.

Dok ne niknu zubići, svakodnevno se sprovodi oralna higijena bebe. Beba sisa ili se hrani adaptiranim mlekom i potrebna je higijena! Kako očistiti usta bebe, tj. sprovoditi oralnu higijenu?  Rastvor sode bikarbone: jedna kafena kašičica sode bikarbone na 100gr prokuvane i ohlađene vode. Prst se obavije gazom, potopi u rastvor sode bikarbone i prvo se očisti unutrašnja strana obraza, pa zatim od jezik( od korena ka vrhu jezika).

Masiranje bebinih desni kada niču zubi pomaže?

Takodje, masirajte desni deteta prstima, laganim kružnim pokretima. Možete primeniti i neki od gelova ili tečnosti koje sadrže eterično ulje kamilice i lokalne anestetike. Ove preparate možete kupiti u apoteci, uz preporuku farmaceuta. Bebi će masaža desni prijati i olakšati tegobe.

avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...