Epiduralna Anestezija i Porođaj

Epiduralna Anestezija i Porodjaj

Epiduralna anestezija se sve češće primenjuje na porođaju.  Epiduralna  anestezija pomaže da porodjaj prodje bez boli. Koje su prednosti a koje su mane ove vrste anestezije i kakva su iskustva na porođaju?

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

 • Na prvom mestu, to je svakako efikasno olakšanje boli. Epiduralna anestezija će vam pomoći da bez boli prođete ceo porođaj.
 • Anesteziolog može da podešava tip, količinu i snagu leka, kada je epiduralna anestezija u pitanju. Ovo je veoma važno jer što porodjaj više odmiče, a beba se sve više spušta u porođajni kanal, prva doza leka više ne mora biti efikasna  ili možete osećati bolove u nekom drugom području.
 • Nakon što je bol lokalizovana, trudnica će biti budna i prisebna za vreme porodjaja, a pošto neće osećati bolove može odmarati, pa čak i zaspati i prikupljati snagu za ono glavno što je čeka.
 • Do bebe dospe neznata količina leka.
 • Kada se primi epiduralna anestezija, lekar može obaviti i carski rez, ako do toga dođe bez dodatne anestezije.

Epiduralna Anestezija i Porodjaj

Koje su mane epiduralne anestezije?

 • Morate biti u veoma nezgodnom položaju 10-15 minuta dok se kateter ne stavi na pravo mesto, a zatim morate čekati još 20 minuta da lek počne da deluje.
 • U zavisnosti od količine i vrste leka, delimično možete izgubiti osećaj u nogama i mogućnost da stojite.
 • Epiduralna zahteva pažljivo i često praćenje otkucaja bebinog srca i krvnog pritiska majke.
 • U većini slučajeva epiduralna anestezija može da produži trajanje porodjaja.
 • Zbog ove anestezije veće su šanse da se beba rodi uz pomoć vakuuma ili forcepsa.
 • Lekovi koji se koriste mogu privremeno da vam snize krvni pritisak i uspore rad srca.
 • Narkotici iz anestezije mogu izazvati svrab lica i mučninu.
 • Trudnice koje su primile epiduralnu imaju veće šanse da dobiju povišenu temperaturu za vreme porodjaja.
 • Kod jedne od 100 žena, epiduralna može  da izazove jake glavobolje koje mogu trajati danima.
 • Veoma su retki slučajevi da ovaj lek izazove oštećenje živaca ili infekcije.

Kontraindikacije za epiduralnu anesteziju

Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za postavljanje epiduralnog katetera, hipovolemija, koštano-zglobni poremećaji kičmenog stuba, koji su značajni za pravilno ostvarivanje anestezije.

Apsolutne kontraindikacije  epiduralne anestezije:

 • odbijanje porodilje,
 • nekorigirana hipovolemija(smanjena količina slobodne tečnosti u organizmu),
 • povišen intrakranijalni pritisak,
 • infekcija na mestu uboda,
 • alergije na lokalni anestetik,
 • oboljenja hematopoetskog sistema i koagulopatije (trombociti manji od 80 000 ).
 • teški kardiovaskularni poremećaji

Relativne kontraindikacije su:

 • nekooperativna pacijentkinja,
 • teže anomalije i koštano-zglobni poremećaji kičmenog stuba
 • respiratorni problemi.

Epiduralni kateter postavlja se u donjem delu leđa između pršljenova, a mesto uboda anestezira se lokalnim anestetikom. U epiduralni prostor tada se uvodi tanki kateter koji tamo i ostaje dok se igla vadi. Porodilja kateter, uopšte ne oseća jer je načinjen od inertnog plastičnog materijala koji omekša na tjelesnoj temperaturi tako da se porodilja može slobodno okretati, ležati na njemu i hodati.

Epiduralna Anestezija i Porodjaj

Test doza epiduralne anestezije

Porodilji se prvo daje test doza, a nakon nje i puna doza koja potpuno uklanja bol. No, porodilja ipak i dalje ima očuvan osećaj  i može micati nogama pa i hodati.

Koliko dugo traje dejstvo epiduralne anestezije?

Postignuta analgezija prosečno traje oko dva sata i može se ponavljati koliko je potrebno, odnosno do porođaja. Postignuto stanje najbolje je održavati kontinuiranim ubrizgavanjem malih doza razređenog anestetika preko epiduralne pumpe. Na taj način se  osigurava bezbolnost do samog porođaja, a da pri tome majka može aktivno učestvovati u istiskivanju deteta. U slučaju rigidnog i čvrstog grla materice olakšava otvaranje usta materice i time ubrzava porođaj, a neki put  i uklanja potrebu za carskim rezom. Moguće je ponavljati doze. Postiže se izvrsna  postoperativna analgezija, a od izuzetne važnosti je da nema uticaja na dete, kažu anesteziolozi.

Epiduralna Anestezija i Porođaj

Kako se daje epidural?

Primenu epiduralne anestezije u porodiljstvu treba da rade najiskusniji anesteziolozi zbog toga što tehnika primene epidurala kod trudnica ima specifične zahteve. Periduralni kateter bi trebalo da bude precizno uveden i postavljen u središnju liniju periduralnog prostora jer je samo na taj način moguće obostrano postići efikasan blok i sprečiti osećaj bola. Nažalost, to kod trudnica nije uvek moguće. Neretko  porodilja može da oseti određeni nivo bola, ali sve dok on ne postane neprijatan može se reći da je anestezija uspešna.

Kada se postavlja kateter?

Kateter može da se postavi čim trudnica dođe u porodilište. Čak i ne mora da ima kontrakcije. Neki anesteziolozi započinju sa obezboljavanjem u početnim fazama porođaja, kada je grlić materice otvoren tek 2 cm, dok drugi čekaju da se grlić proširi i do 4 cm. O tome odlučuju na osnovu toga da li se radi o prvortki ili drugorotki, odnosno višerotki. Kod žena koje su već rađale   ranije uvode kateter  i početak analgezije, jer porođaj može da se završi za vrlo kratko vreme. Kod prvorotki, treba sačekati da se grlić više otvori, zato što prvi porođaj obično duže traje, a u tom periodu ginekologu su jako važni svi simptomi na osnovu kojih može lakše da proceni napredovanje porođaja.

U fazi analgezije ginekolog ostaje bez mnogih korisnih informacija koje mu pruža sama porodilja, pa se mora oslanjati na aparate i češće preglede, što zahteva posebnu veštinu i iskustvo.

Ali za ubrizgavanje anestetika je potrebno da se steknu određeni uslovi. S obzirom na to da epiduralni porođaj zahteva timski rad ginekologa i anesteziologa, ginekolog je taj koji određuje trenutak ubrizgavanja anestetika. Anestetik se daje kada je akušerski nalaz povoljan, odnosno kada su kontrakcije jake i sinhronizovane i javljaju se na svakih tri do pet minuta. Istovremeno mora da postoji i dilatacija, odnosno otvorenost grlića materice dva do tri prsta ili tri do pet santimetara. Ako plodova voda izlazi kontrakcije su često i jače, pa sa davanjem anestetika treba početi što pre.

Može li biti neželjenih efekata od epiduralne anestezije?

Iako je mogućnost nuspojava i komplikacija kod epiduralne analgezije minimalna, ta vrsta analgezija ima i svojih nedostataka.  Treba znati da preuranjeno postavljanje epiduralne analgezije može dovesti do nestanka trudova pa je ponekad potrebno dovršenje porođaja carskim rezom. U toj ranoj fazi porođaja, kada trudovi nisu jaki, a usta materice nisu dovoljno otvorena, većina porodilja jačinu bolova podnosi bez većih problema. Ali u slučaju vrlo niskog praga boli alternativa su intravenski analgetici za ublažavanje bolova dok se ne stvore uslovi za epiduralnu analgeziju.

Davanje “pune” doze anestetika kada je ušće materice potpuno otvoreno, može dovesti do mišićne slabosti pa majka ne može na samom kraju porođaja istisnuti dete. Takva situacija zahteva instrumentalno dovršenje porođaja i to najčešće vakuumom.

Instrumentalno dovršenje porođaja može se izbjeći adekvatnim vođenjem epiduralne analgezije, odnosno prilagođavanjem  koncentracije i doze anestetika stadijumu porođaja, ali i individualnim potrebama porodilje i strpljenjem  ako to stanje deteta dozvoljava.

Ima li komplikacija u regionalnoj anesteziji?

Svaka anestezija donosi određene komplikacije pa tako i ona regionalna,  no  ozbiljne komplikacije u regionalnoj anesteziji su  izuzetno retke. Tehnika izvođenja epiduralne anestezije je znatno složenija i suptilnija u poređenju sa spinalnom anestezijm pa ona treba da bude rezervisana samo za dobro obučene i iskusne anesteziologe.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…