Odlazak u Porodilište – Vaš Dan!

0

Kada je termin za porodjaj stigao, stigao je vaš dan, dan porođaja i srećnog susreta sa bebicom.  Uskoro, novi član porodice stiže!

Kada na zvezdanom nebu Mesec napravi deset krugova oko Zemlje posle vaše poslednje menstruacije, dakle nakon 40 sedmica ili 280 dana, doći će dan vašeg očekivanog termina za porođaj. Vaš ginekolog ga je izračunao prilikom prvog pregleda nakon izostanka vaše menstruacije kada je potvrdio trudnoću.  Ma kako se tada činio daleko, danas je vaš dan!

Kako se računa?

Očekivani termin porođaja se računa 266 dana od datuma začeća ili poslednja menstruacija + 7 dana – 3 meseca. Za izračunavanje termina porođaja prihvaćeno je takozvano Negelovo pravilo, prema kojem trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih meseci (mesec od 28 dana). Mada taj termin često pravi zabune, zato što se manji procenat žena – možda oko pet odsto, porodi baš na taj dan. Na datum poslednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri meseca. Očekuje se da će porođaj biti tada, pošto trudnoća traje deset lunarnih meseci, to jest, 280 dana od datuma poslednje menstruacije.

Stigao je taj divan dan!

Rođenje novog života

Svaki dan nošenja vaše bebe proteklih meseci pripremali ste se za završnicu.  Rođenje novog Života začetog u vašoj utrobi.

Podarili ste mu deo sebe da stasa u novog Čoveka spremnog da se suoči sa izazovima ovozemaljskog sveta. I sada pred samim krajem nošenja vašeg deteta pojavljuje se mala neizvesnost. Da li je sve spremno za porođaj? Da li ste vi spremni za porođaj?

Trudnoću ste izneli do samog kraja uredno, kontrolisali ste je kod vašeg ginekologa redovno, imali ste sreće pa ste pohađali psihofizičku pripremu u savetovalištu za trudnice.  Ili niste, ali ste se obilato koristili sadržajima koje ste našli na internetu, ili knjigama.  Nekad čak i učestvovali u forumima kojima je tema trudnoća… Ali danas je osvanuo vaš očekivani termin porođaja.

Prave kontrakcije, kako prepoznati?

Prave kontrakcije dolaze u pravilnim razmacima. Kako vreme odmiče postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih „prodišete“.  I ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti!

Kad dođe do takvih kontrakcija, odmah se javite u porodilište – čak i da ste pogrešili i da vas vrate kući jer još uvek imate vremena, bolje nego da jedva stignete do porođajne sale.

Često trudove upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje.  Kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

Share.

About Author

Comments are closed.