Porođaj – Carski Rez

Carski rez, kako se sprovodi operacija carski rez

Trudnice interesuje: kako se vrši priprema za porodjaj carskim rezom,  koliko traje operacija carski rez,  šta posle porođaja carskim  rezom?

Kako teče porođaj carski rez?

Za 30 minuta se kompletno završi operacija carski rez.  Carski rez obično se izvodi sa regionalnom anestezijom (epiduralna ili spinalna anestezija). Ona obezboli  Vaš donji deo tela, ali ostajete budni tokom operacije.

Ovakva je anestezija sigurnija za Vas i Vašu bebu u odnosu na opštu anesteziju u kojoj ste uspavani. Mali broj carskih rezova izvodi se pod opštom anestezijom, najčešće kad regionalna anestezija nije moguća.   Žena je budna i može da priča sa nama, a na taj način se izbegavaju i komplikacije koje nosi opšta anestezija. Nakon carskog reza žene puštamo kući 4. do 7. dana, ali im objektivno treba oko 10 dana da se relativno oporave.

Pre operacije carski rez koje su analize neophodne? 

  • napraviti krvne analize – da bi se proverilo jeste li anemični te da bi se zadržao primerak Vaše krvi u slučaju potrebe
  • primiti antibiotike – da bi se smanjio rizik od postoperativne infekcije
  • ako je potrebno, primiti lekove za održavanje niskog krvnog pritiska tokom operacije – efedrin ili fenilefrin
  • primiti antacide – lekove za smanjenje kiseline u želudca
  • primiti antiemetike – lekove za sprečavanje mučnine i povraćanja

Antacidi i antiemetici koriste se u slučaju kad vam je potrebna opšta anestezija jer tada postoji opasnost da hrana ili piće koje ste konzumirali uđu u disajne puteve. Takođe će vam biti uveden kateter u mokraćnu bešika  da bi se ispraznla. To je nužno jer uz regionalne anestetike nećete moći da osetite da je  mokraćna bešika puna.

Operacija carski rez, kako se sprovodi?

Iznad vašeg stomaka biće postavljen zastor da ne biste morali da gledate operaciju. Međutim, možete zatražiti da se zaslon spusti, da biste videli rođenje svog deteta. Nećete videti svoje telo, nego samo podizanje bebeTokom operacije operacioni  sto će biti nagnut u stranu pod uglom od najmanje 15 stepeni. Tako se vaša materica i beba pomaknu u stranu, što smanjuje pritisak  materice na glavne žile uz kičmu u trbuhu, čime se smanjuje  rizik od niskog  krvnog pritiska i mučnine tokom operacije. Što se obično vrati u početni položaj nakon presecanja pupčanika.

Ginekolog  će napraviti horizontalni rez u donjem delu Vašeg trbuha, nešto iznad pubične  kosti – područje popularno zvano bikini-zona. Zatim sledi još jedan horizontalni rez na zidu materice kojim se omogućuje da beba izađe. Niski će vam rez posle prouzrokovati  manju  bol , ali   izgleda bolje od vertikalnog reza do pupka. Nakon porođaja bebe  primićete injekciju hormona oksitocina koji pospešuje  stezanje materice i tako smanjuje krvarenje. Uskoro se i posteljica odvaja i uklanja. Vaš trbuh i zid materice biće zašiveni pomoću resorptivnih konaca.

Porođaj carskim rezom

Rez na koži biće zašiven:  produžnim intradermalnim šavom koji se posle vadi  ili pojedinačnim šavovima koji će posle biti uklonjeni najčešće nakon  sedam  do devet dana.

Ako ste otpušteni iz porodilišta pre nego što se kožni šavovi carskog reza uklone, raspitajte se o mogućnosti vađenja šavova kod nadležnog ginekologa u regionalnom centru   ako živite u mestu udaljenom od porodilišta. U retkim je slučajevima moguće da se za zatvaranje reza koristi lepljiva sterilna traka za kožu. Najbolje bi bilo s osobljem bolnice unapred proveriti koju će metodu koristiti.

Zdravstveni tim će vas  podstaknuti da čim pre ostvarite kontakt kožom na kožu s bebom u cilju uspostavljanja ranog dojenja.

Posle operacije carski rez

Nakon operacije najverovatnije ćete biti premešteni u sobu za intenzivnu negu ili biti pod pojačanim nadzorom. Kad prestane delovanje anestetika, medicinsko će osoblje proveriti je li s Vama sve u redu te će Vas nastaviti nadzirati svakih nekoliko sati.

Proveravaće po proceduri u ustaljenim vremenskim intervalima :

  • Vaš puls
  • Vaš krvni pritisak
  • osećate li malaksalost ili bol

Na raspolaganju će vam biti kombinacija lekova protiv bola – najčešće su to paracetamol, nesteroidni lek protiv upale, ili  snažniji lekovi protiv bola. Bude li Vaš oporavak dobro napredovao, prvog postoperativnog dana ukloniće Vam se urinarni kateter i moći ćete spontano mokriti  odlaskom do toaleta.  A posle klizme drugog postoperativnog dana,  kojom se podstiče rad creva, trebali biste moći normalno jesti i piti.

Verovatno ćete hteti započeti s dojenjem, ako da vam je potrebna pomoć, svakako se obratite  i zahtevajte pomoć medicinskog osoblja.

Važno : Smanjivanje rizika od stvaranja krvnih ugrušaka

Carski rez nosi veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nožnim i karličnim venama (duboka tromboza vena). Moguće je da će vam tokom i nakon operacije biti stavljene posebne elastične čarape da bi se smanjio rizik od ugruška, a osoblje će vam pomoći pri hodanju nakon operacije. Posle operacije i u toku hospitalizacije dobijaćete preventivnu antikoagulantnu terapiju potkožnim injekcijama.

Ako osećate bol u nogama nakon carskog reza, odmah se javite bolničkom osoblju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…