Carski Rez – Sve o operaciji Carski rez i pripremi

Carski Rez

Sadržaj

Carski rez  je sve učestaliji način porođaja. Kako se vrši priprema za porodjaj carskim rezom,  koliko traje operacija carski rez? Šta posle porođaja carskim  rezom?

Porođaj carskim rezom – Koliko traje porođaj carskim rezom?

Za 30 minuta se kompletno završi operacija carski rez.  Carski rez obično se izvodi sa regionalnom anestezijom (epiduralna ili spinalna anestezija). Ona obezboli  Vaš donji deo tela, ali ostajete budni tokom operacije.

Ovakva je anestezija sigurnija za Vas i Vašu bebu u odnosu na opštu anesteziju u kojoj ste uspavani. Mali broj carskih rezova izvodi se pod opštom anestezijom, najčešće kad regionalna anestezija nije moguća.   Žena je budna i može da priča sa nama, a na taj način se izbegavaju i komplikacije koje nosi opšta anestezija. Nakon carskog reza mame puštamo kući 4. do 7. dana, ali im objektivno treba oko 10 dana da se relativno oporave.

Carski Rez

Potrebne analize pre operacije carski rez 

  • napraviti krvne analize – da bi se proverilo jeste li anemični te da bi se zadržao primerak Vaše krvi u slučaju potrebe
  • primiti antibiotike – da bi se smanjio rizik od postoperativne infekcije
  • ako je potrebno, primiti lekove za održavanje niskog krvnog pritiska tokom operacije – efedrin ili fenilefrin
  • primiti antacide – lekove za smanjenje kiseline u želudca
  • primiti antiemetike – lekove za sprečavanje mučnine i povraćanja

Antacidi i antiemetici koriste se u slučaju kad vam je potrebna opšta anestezija jer tada postoji opasnost da hrana ili piće koje ste konzumirali uđu u disajne puteve. Takođe će vam biti uveden kateter u mokraćnu bešika  da bi se ispraznla. To je nužno jer uz regionalne anestetike nećete moći da osetite da je  mokraćna bešika puna.

Kako se sprovodi carski rez?

Iznad vašeg stomaka biće postavljen zastor da ne biste morali da gledate operaciju. Međutim, možete zatražiti da se zaslon spusti, da biste videli rođenje svog deteta. Nećete videti svoje telo, nego samo podizanje bebeTokom operacije operacioni  sto će biti nagnut u stranu pod uglom od najmanje 15 stepeni. Tako se vaša materica i beba pomaknu u stranu, što smanjuje pritisak  materice na glavne žile uz kičmu u trbuhu, čime se smanjuje  rizik od niskog  krvnog pritiska i mučnine tokom operacije. Što se obično vrati u početni položaj nakon presecanja pupčanika.

Ginekolog  će napraviti horizontalni rez u donjem delu Vašeg trbuha, nešto iznad pubične  kosti – područje popularno zvano bikini-zona. Zatim sledi još jedan horizontalni rez na zidu materice kojim se omogućuje da beba izađe. Niski će vam rez posle prouzrokovati  manju  bol , ali   izgleda bolje od vertikalnog reza do pupka. Nakon porođaja bebe  primićete injekciju hormona oksitocina koji pospešuje  stezanje materice i tako smanjuje krvarenje. Uskoro se i posteljica odvaja i uklanja. Vaš trbuh i zid materice biće zašiveni pomoću resorptivnih konaca.

Carski Rez

Rez na koži biće zašiven:  produžnim intradermalnim šavom koji se posle vadi  ili pojedinačnim šavovima koji će posle biti uklonjeni najčešće nakon  sedam  do devet dana.

Ako ste otpušteni iz porodilišta pre nego što se kožni šavovi carskog reza uklone, raspitajte se o mogućnosti vađenja šavova kod nadležnog ginekologa u regionalnom centru ako živite u mestu udaljenom od porodilišta. U retkim je slučajevima moguće da se za zatvaranje reza koristi lepljiva sterilna traka za kožu. Najbolje bi bilo s osobljem bolnice unapred proveriti koju će metodu koristiti.

Zdravstveni tim će vas  podstaknuti da čim pre ostvarite kontakt kožom na kožu s bebom u cilju uspostavljanja ranog dojenja.

Carski Rez

Posle operacije carski rez

Nakon operacije najverovatnije ćete biti premešteni u sobu za intenzivnu negu ili biti pod pojačanim nadzorom. Kad prestane delovanje anestetika, medicinsko će osoblje proveriti je li s Vama sve u redu.  Nastaviće da Vas nadziratu svakih nekoliko sati.

Šta se proverava posle carskog reza?

Proveravaće po proceduri u ustaljenim vremenskim intervalima :

  • Vaš puls
  • Vaš krvni pritisak
  • osećate li malaksalost ili bol

Na raspolaganju će vam biti kombinacija lekova protiv bola.  Najčešće su to paracetamol, nesteroidni lek protiv upale, ili  snažniji lekovi protiv bola. Bude li Vaš oporavak dobro napredovao, prvog postoperativnog dana ukloniće Vam se urinarni kateter. Moći ćete spontano mokriti  odlaskom do toaleta. A posle klizme drugog postoperativnog dana, kojom se podstiče rad creva, trebali biste moći normalno jesti i piti. Verovatno ćete hteti započeti s dojenjem. Ako da vam je potrebna pomoć, svakako se obratite  i zahtevajte pomoć medicinskog osoblja.

Oporavak posle carskog reza pogledajte OVDE

Kako ubrzati oporavak posle carskog reza pogledajte OVDE

Carski Rez

Smanjivanje rizika od stvaranja krvnih ugrušaka

Carski rez nosi veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nožnim i karličnim venama (duboka tromboza vena). Moguće je da će vam tokom i nakon operacije biti stavljene posebne elastične čarape da bi se smanjio rizik od ugruška. A osoblje će vam pomoći pri hodanju nakon operacije. Posle operacije i u toku hospitalizacije dobijaćete preventivnu antikoagulantnu terapiju potkožnim injekcijama.

Ako osećate bol u nogama posle carskog reza, odmah se javite bolničkom osoblju!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...

Kakav je uticaj postporođajne depresije na majku, bebu i oca? Postpartalna depresija je najčešći oblik pogoršanja u psihičkom funkcionisanju koji može da pogodi porodilju. Nalazi 59 razmotrenih longitudinalnih studija širom...