Oporavak posle carskog reza – Hitna stanja u periodu oporavka

Oporavak posle carskog reza

Sadržaj

Kako teče oporavak posle carskog reza i kako olakšati oporavak? Kako da lakše prođete kroz ovaj period? Za početak ono što najmanje treba da vas brine jeste ožiljak koji je u današnje vreme minimalan i jedva primetan.

KAKO OLAKŠATI I UBRZATI OPORAVAK POSLE CARSKOG REZA PROČITAJTE OVDE

Oporavak posle carskog reza

Oporavak posle carskog reza

Zadržavanje porodilje u velikim, frekventnim porodilištima je 4 do 5 dana. Mi ćemo dati prikaz ukoliko ostajete duže – kako se ostaje u porodilištima, koja imaju do 1000 porođaja godišnje.

 

Carski rez  je operativni zahvat kojim se napravi rez na stomaku i materici te se kroz taj otvor izvadi dete. Nakon njega sledi dugotrajniji oporavak, dan-dva u jedinici intenzivnog lečenja, a kasnije na odeljenju porodilišta. Oporavak zahteva intenzivniji nadzor i mirovanje. Svakodnevno će vam se ujutru  i popodne meriti telesna temperatura i krvni pritisak, a neposredno posle  operacije znatno učestalije.

Posle carskog reza važna je prevencija

Poremećaja cirkulacije, pojave plućne embolije ili  postporođajne pneumonije. Ovo su moguće postoperativne komplikacije zbog neophodnog ležanja. Zato po završenom carskom rezu,  treba odmah započeti sa vežbama za poboljšanje cirkulacije, koje se izvode u ležećem položaju, u krevetu.

NULTI  DAN – Dan operacije i prvi posleoperativni dan

Nakon buđenja iz totalne anestezije, oseća se malaksalost, ošamućenost, mučnina, moguće je povraćanje.  Prisutan je i bol u predelu reza, jer je nekoliko slojeva tkiva sečeno i zašiveno. Može da dođe i do problema sa disanjem, težeg okretanja u krevetu i težeg silaska – ako je krevet visok, što dodatno otežava postavljen kateter ili dren. To sve često doprinosi da se žena oseća loše, uprkos činjenici da je rodila dete.

Zato je važno da znate šta treba da sprečite, i na koji način?

Nakon završene operacije sigurno ćete se osećati poprilično slomljeno i čim anestezija prestane delovati rana će početi da vas boli. Ne junačite se i ni jednog trenutka se ne ustručavajte tražiti nešto protiv bolova! Mnoge porodilje tvrde da je čekanje da vas jako zaboli. Pa da tek onda tražite lekove, velika greška i zato zamolite i zahtevajte, da vam lekove protiv bolova daju redovno.

Oporavak posle carskog reza

Ako imate poteškoća sa disanjem, ili osećate šlajm u grlu posle carskog reza

Uradite vežbe grudnog disanja po nekoliko puta u toku dana, kako biste otklonili smetnje. Udahnite duboko kroz nos, da vam se grudni koš napuni vazduhom. Onda izdahnite na usta – izgovarajući istovremeno “s” ili “š”, tako što će izdisaj duplo duže da traje od udisaja. Takvo disanje bi trebalo da traje dva do tri minuta.

Tokom ranog posleoperativnog perioda porodilja ima urinarni kateter, najčešće dan-dva dok je na intenzivnom odeljenju. Kalorije i tečnost  se nadoknađuju i infuzijama, te se provodi i preventivno antibiotsko lečenje. Ustajanje iz kreveta i kratka šetnja u sobi prvog  puta treba da bude  uz podršku i pomoć babica.   24 h nakon operacije i kontrole količine urina ( diureza je merilo rada vaših bubrega) deplasira se Foley urinarni kaketer i počinje uspostavljanje spontanog mokrenja.

Šetnja i spontano mokrenje u toaletu takođe uz prisustvo babice. Kada babica proceni moći ćete samostalno da ustajete iz kreveta. Do tada pojačajte svoju aktivnost ležeći u krevetu. Ruke i noge možete da odmičete i primičete  klizeći  po krevet. Da ih podižete i spuštate (noge uvek naizmenično, nikada ih ne podižite istovremeno). Savijate i opružate kolena –  klizeći  petama po krevetu. Vežbe radite polako, sa po nekoliko ponavljanja, dva do tri puta tokom dana. Sledećeg dana povećajte broj pokreta, kako biste stekli što bolju kondiciju i uspostavili normalno kretanje.

Drugi posleoperativni dan

Ako se uležite oporavak će ići puno teže i bolnije.  I zato stisnite zube i šetajte po bolničkim hodnicima čim pre. U popodnevnim časovima daće se ponovo klizma  da bi se podstakla  creva na rad. Dobićete posle toga da pijete i jedete blagu hranu (čaj i bistra  supa).

Treći posleoperativni dan

Dan kada se vrši revizija i previjanje operatvivne rane. Tada se kontrolišu rani znaci infekcije rane koji su uzrokovani porođajnom infekcijomAko je sve u redu i nema infekcije obustavlja se davanje antibiotika. Nastavlja se antikoagulantna terapija.  I možete da dojite bebu samostalno. Vi možete da pređete i na blažu ishranu.

Pravilna ishrana posle carskog reza – pročitajte OVDE

Budite strpljivi i uporni. Što pre “naučite” da zauzmete odgovarajući položaj kada dojite bebu, da se okrećete u krevetu i ustajete iz njega. Hodajte lagano, pre ćete se snaći sa bebom i mnogim drugim obavezama po povratku kući. Trećeg dana nakon carskog reza (nulti, plus tri dana), ponavljajte sve vežbe za cirkulaciju i grudno disanje.

Ako vam je izvađen dren, aktivirajte trbušnu muskulaturu – vežbama trbušnog disanja. Dok izdišete na usta, izgovarajući “s” ili “š”, istovremeno uvlačite pupak. Žene koje su pre trudnoće vežbale Pilates, znaju taj pokret. Za ostale – to je u pravcu kičmenog stuba, kao da hoćete da pupak spojite sa kičmom. Udišite polako vazduh, takođe na usta, opuštajući stomak… Ovako dišite dva do tri minuta, nekoliko puta tokom dana.

4. i 5. dan

Boravak u bolnici se nastavlja , samo sa antikoagulantnom terapijom u preventivne svrhe.

Šesti posleoperativni dan (dan otpusta iz bolnice)

Ponavlja se revizija operativne rane da bi se uočilo eventualno postojanje kasnih operativnih komplikacija (nastalih od akcidenatalnih povreda u toku operacije). Obustavlja se i antikoagulantna terapija.

Sedmog ili osmog posleoperativnog dana  

Vade se šavovi (“konci“), a  žena otpušta kući ako je zbog sebe ili stanja bebe morala da ostane u bolnici. Nekada porodilja može ostati i više dana u bolnici. Kako bi se ocenilo zdrvastveno stanje žene  i po potrebi uvela terapija s kojom se onda otpušta kući. Međutim, poslednjih godina, česta je praksa ranijeg otpusti iz bolnice.

Oporavak posle carskog reza

Dan otpusta iz porodilišta posle carskog reza

Različit je od ustanove do ustanove zbog frekfencije porođaja. Sve češće se porodilje carskim rezom otpuštaju ranije. Obavlja se kontrolni pregled pred otpust iz bolnice gde ginekolog proverava stanje i prolaznost grlića materice, kvalitet lohija, visinu fundusa materice da li je odgovarajuća.

U slučaju pojavljivanja bilo kakve sumnje na zostalo posteljično tkivo, uradiće se i dodatni ultrazvučni pregled.  Ako je potrebno i intervencija (kiretaža kavuma materice) kojom će se odstraniti zaostali delovi posteljice. Ovo se retko dešava. Ako je intervencija obavljena ostaćete još tri dana pod nastavljenom antibiotskom terapijom i kontrolom. A ako nije otpuštate se kući ako je stanje vaše bebe zadovoljavajuće i dobilo “zeleno svetlo” od strane neonatologa. U dogovoru sa operaterom daće Vam savet kada i gde da se obavi vađenje konca iz operativnog ožiljka.  Ako to nije obavljeno u porodilišzu gde je urađen carski rez.

Dolazak kući posle carskog reza

Tek ćete onda biti svesni koliko Vas je carski rez oslabio i izmorio. Ali to ne traje dugo, sam umor i slabost brzo prođu. Većina žena se začudi koliko brzo se oporave.  No nemojte očekivati da ćete se vratiti u normalu dok ne prođe najmanje mesec dana. Dok rana u potpunosti ne zaraste, trebate se više paziti. Izbegavajte napore, nemojte dizati ništa teško. Organizujte porodicu da Vam pomognu. U početku je najvažnije da ožiljak od rane bude suv i da zaraste. Kupati se možete čim vam skinu zavoje,  ali samo u čistoj vodi bez šampona. Prilikom brisanja nemojte trljati peškirom predeo rane, nego ga posušite tapkanjem. Ako vam se rana upali, odnosno zacrveni obavezno se posavetujte sa doktorom.  Kroz nekoliko dana ožiljak će manje boleti, ali bi mogao svrbeti kada počnu rasti stidne dlake.

Odevajte se komotno, da Vam  lastiš gaćica ili pojasni deo garderobe  ne iritira ranu. Ožiljak obično izbledi nakon tri do šest mjeseci. Ali naravno sve zavisi od žene do žene ( postoje i specijalni flasteri koji ubrzavaju i smanjuju vidljivost ožiljka).

Oporavak posle carskog reza

Hitna stanja u periodu oporavka od carskog reza

Odmah pozovite doktora ako:

 • Imate povišenu temperaturu preko 38 stepeni C.
 • Znakove infekcije grudi, kao što su povišena temperatura, osetljivost, crvenilo ili vruća i tvrda kvržica na jednoj ili obe dojke . Grudi su vam tvrde, bolne ili se pojavljuju ragade (prskotine) ili krvavi iscedak.
 • Obilno vaginalno krvarenje ili ako imate jake krvave ugruške. Krvarenje i nakon par dana ne prestaje, i dalje je svetlo crvene boje, ili se čak pojačava. Nakon porođaja, u prvih nekoliko nedelja iz materice izlaze lohije, odnosno materica iz sebe izbacuje ostatke krvi i površnog epitela. U početku su sukrvave, da bi tokom par nedelja postale smeđe, zatim se izbistravaju i na kraju ostaje oskudan, beličasti sekret koji nema neprijatan miris. Međutim, ukoliko krvarenje posle porođaja premašuje količinu normalnog menstrualnog krvarenja, postoji opasnost da je zaostao deo posteljičnog tkiva i onda se obavezno morate javiti lekaru.
 • Probleme sa mokrenjem koji uključuju početak mokrenja, peckanje ili bol.
 • Nemate stolicu više od 3 dana.
 • Imate vruću, čvrstu kvržicu u Vašoj nozi ili bol u donjem delu noge.
 • Glavobolja, zamagljenost pred očima ili tačkice pred očima koje ne prestaju. Pojava jakih glavobolja, mogu biti praćene mukom, pojavom problema sa vidom ili zujanja u ušima, bolom u predelu želuca.
 • Osećaj velike tuge ili osećaj da želite naštetiti sebi ili svojoj bebi.
 • Rana na trbuhu nakon carskog reza je crvena, pojavljuje se otok ili bol u predelu rane.
 • Mesto uboda igle gde ste dobijali infuziju je crveno, otečeno ili bolno.

U slučaju da se pojavljuju tegobe kao što su: otežano disanje, nagli probadajući bol u grudima ili leđima, naglo i intenzivno krvarenje ili izrazita malaksalost uz pojavu nesvestica, treba se hitno javiti u nadležnu bolnicu.

Pozovite Vašeg   ginekologa  u prvih nekoliko dana posle povratka kući da bi dogovorili pregled u roku od 4-6 nedelja . Razgovarajte sa svojim doktorom ili patronažnom sestrom ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti zbog bilo čega.

 

Važni praktični saveti za oporavak od carskog reza

Ako vam u bolnici  ne daju ništa od lekova za omekšanje stolice, kupite ih sami i spasite se neugodnosti. Ako vam je carski rez zakazan lekove počnite koristiti i pre same operacije. Možda deluje bezazleno, ali verujte  na reč problem sa stolicom nakon porođaja može biti jedan od većih.

Šta ako imate problem sa hemoroidima?

Hemoroidi, odnosno proširenja krvnih sudova sa zastojem krvi u području hemoroidalnog venskog spleta. Nastaju u završnom delu debelog creva već tokom trudnoće kao posledica izmenjenog krvotoka u maloj karlici. Tokom porođaja, stanje može da se pogorša. Da se pojavi svrab, pečenje, bol ili krvarenje regije. Krvarenje iz hemoroida je znak njihove iritacije. Smirite iritaciju i omogućite zarastanje oštećenja sluzokože. Sebi možete pomoći na sledeći način:

 • Jedite cerealije (žitarice), integralni hleb, sveže voće i povrće svaki dan da bi uspostavili redovne stolice.
 • Održavajte redovno analnu higijenu posebnim sapunima za to, ili blagim sapunima uz pranje toplom vodom.
 • Izbegavajte zadržavanje stolice.
 • Vežbanje uz izvođenje Kegelovih vežbi, pomoći će u povlačenju hemoroida.
 • Koristite masti za hemoroide, ali ne više od desetak dana u kontinuitetu, jer mogu izazvati suprotan efekat.

Ukoliko tegobe  ne prestaju,  javite se lekaru.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...