Posle porođaja – Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Sadržaj

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije će vam pomoći. Vratni deo je možda najviše izložen, mama se savija kada podiže i spušta bebu, kupa je, doji (hrani), presvlači… Ako se niste porodili carskim  rezom, koji podrazumeva drugačiji oporavak, već nakon desetak dana od porođaja možeti raditi lagane vežbe istezanja, koje će vam pomoći  u rasterećenju vratnog i ramenog dela kičme.  Tu su i  neki saveti o problemima koji su najčešći u ovom periodu, a to je bol u predelu ručnih zglobova i podlaktica, bol u kolenima.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Kada je vreme za vežbanje posle porođaja?

To određuje dosta faktora, posavetovaćete se sa svojim ginekologom, mesec dana nakon porođaja, koji će znati vaše opšte stanje i proveriti da li imate dijastazu trbušnih mišića

Narušena postura ovog segmenta podrazumeva glavu u položaju protruzije (glava put napred). Ako posmatramo iz profila, kada bi povukli zamišljenu liniju, vrh uva treba da pada na rame, odnosno vrh jagodične kosti na ključnu kost. Kod osoba kod kojih je postura izmenjena i glava u položaju protruzije jasno se vidi ovaj disbalans. Tada mišići vrata i ramenog pojasa trpe znatno veće opterećenje, cirkulacija je slabija, nastaje spazam koji smanjuje obim pokreta tog dela tela, neretko izazivajući bol i ukočenost.

Na primer, prilikom bočnog ležanja majke, dok doji bebu, jastuk treba da održava pravu vratnu kičmu. Previše nizak ili visok jastuk forsira prinudni nepravilni položaj vratnog dela. Zaštitni položaji su od primarnog značaja jer se nebrojano puta ponavljaju tokom svakodnevnih životnih aktivnosti.

U daljem tekstu će biti prikazano par primera vežbi istezanja mišića vratno ramene regije.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Vežba broj 1:

Zauzmite sedeći položaj. Polako spuštajte desno (levo) uvo na desno (levo) rame i zadržite položaj 10ak sekundi. Prilikom izvođenja ove vežbe obratite pažnju da se suprotno rame ne odiže, kako bi istezanje vratih mišića bilo adekvatno.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Vežba broj 2:

Zauzmite sedeći položaj. Polako spuštajte desno (levo) uvo na desno (levo) rame. Nakon toga desna (leva) šaka obuhvata levo (desno) uvo i otporom vrši dodatno istezanje vratne regije. Zadržite položaj 10ak sekundi. Prilikom izvođenja vežbe obratite pažnju da se suprotno rame ne odiže, kako bi istezanje vratih mišića bilo adekvatno.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Vežba broj 3:

Takozvani pogled preko ramena. Zauzmite sedeći položaj. Glavu okrenite maksimalno u desno (levo) – brada ka desnom (levom) ramenu i taj položaj zadržite 10ak sekundi. Prilikom izvođenja vežbe obratite pažnju da suprotno rame ne prati okretanje glave.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Vežba broj 4:

Zauzmite stojeći stav okrenuti licem prema uglu sobe, nadlaktice podignute više od 90 stepeni u odnosu na trup, podlaktice skroz naslonjene na zid. Cilj vežbe je da se podlaktice ne odvajaju od zida dok se telo naginje ka napred u skočnim zglobovima. Obratiti pažnju da se telo ne savija i krivi, kao i da se stopala ostaju na podu celom svojom površinom.

Prikaz vežbi istezanja vratno ramene regije

Vežba broj 5:

Zauzmite turski sed, ruke sa strane pored tela. Podižite ruke sa strane, održajajući laktove dovoljno pozadi i lopatice što više jednu ka drugoj. Postavite prste na teme glave i istežite trup prema gore što više. Održavajući ispravljen kičmeni stub polako spuštajte ruke sa stane tela.

Bol u kolenima

Ova bol se javlja iz više razloga. Usled izmenjene posture, na primer dok mama drži bebu, neretko stoji potpuno ispravljenih kolena (takozvano zaključano koleno). Pri stajanju (važi za sve uzraste i oba pola) kolena moraju biti u blagoj semifleksiji (blago savijena). Na taj način su sve vreme aktivni antigravitacioni mišići nogu. Višak kilograma je jedan od glavnih razloga većeg pritiska i opterećenja zgloba kolena. Interesantan je podatak da višak telesne mase od 10kg može značiti 30kg više pritiska na koleno svakim korakom.

Bol u ručnim zglobovima i podlakticama

Najčešće nastaje zbog upale mišića ekstenzora ručja. Porodilja svakodnevno ponavlja iste pokrete prilikom podizanja, spuštanja i držanja bebe, ne retko se desi da održava jaču statičku kontrakciju ručja nego što je to neophodno. Zaštitni položaj kod ovih stanja podrazumeva da je podlaktica potpuno oslonjena na površinu (na krevet, sto…) a šaka se nalazi u blagoj fleksiji (prsti šake blago savijeni). Postoje ortotička pomagala koja pomažu kod upalnih procesa, zahvaćen segment se nalazi u rasteretnom, relaksirajućem položaju a ima određen stepen mobilnosti. U nekim situacijama je neophodna primena fizikalne terapije.

Vežbe istezanja, zaštitni položaji, blaga terapeutska masaža i fizikalna terapija (primena određenih fizikalnih agenasa), doprinose boljem opšte psihofizičkom stanju porodilje. Uz ovaj vid lečenja neizostavna je pomoć od strane najbližih članova porodice. Stimulativno za dobro držanje u kome dominiraju ekstenzione pozicije su svakako dobro raspoloženje, zadovoljstvo i samopouzdanje.

avatar
Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...