Dijastaza Trbušnih Mišića

Dijastaza trbušnih mišića

Nakon trudnoće i porodjaja treba ustanoviti da li imate dijastazu trbušnih mišića, kako postupati u tom slučaju, a kako kada je porodjaj bio pre više godina?

Da li imam dijastazu trbušnih mišića – diastasis recti?

Kako vaš stomak raste u toku trudnoće, vezivno tkivo (linea alba) koje spaja levu i desnu stranu trbusnog zida se rasteže i postaje tanje, dozvoljavajući na taj način trbušnim mišićima da se razmaknu i prošire.  Pri tome, hormoni koji se javljaju u trudnoći i utiču na povećanje elastičnosti tetiva i zglobova, imaju bitnu ulogu i u rastezanju tetive koja spaja trbušne mišiće.

Nekada se ovo tkivo tetive spontano vrati nakon porodjaja i mišići se spoje, uglavnom onda kada u telu nivo ovih hormona bude stabilan, odnosno kao u periodu pre trudnoće.

misicimisici2

Kako da prepoznam dijastazu trbušnih mišića?

Ali ukoliko do toga ne dodje, na vašem trbušnom zidu se može primetiti jedno udubljenje izmedju trbušnih mišića, koje se ne može samo od sebe zatvoriti već je neophodan poseban pristup i trening, a ono se naziva abdominalna separacija ili diastasis recti.

Novije studije pokazuju da približno 40% žena ima dijastazu 6 meseci nakon porodjaja.

Postoje različiti načini kojima bismo opisali izgled dijastaze, ali najčešće je opisujemo kao jednu kupastu pojavu koja se javlja prilikom ustajanja iz ležećeg u sedeći položaj (može se pojaviti i prilikom kašljanja), dok će onda kada ležimo relaksirano na ledjima ona nestati.

Da biste proverile da li imate dijastazu pravog trbušnog mišića, najpre lezite na ledja, sa savijenim nogama u kolenima i sa oba stopala na podu. Potom postavite svoje prste (šakom okrenutom ka licu) u predelu iznad pupka. Laganim pritiskom na stomak, podignite glavu od poda (kao kada radite trbušnjake, samo što u ovoj situaciji ne podižemo rameni pojas). Ovaj položaj dovodi do kontrakcije trbušnih mišića i moći ćete sa sigurnošću da procenite da li ovo udubljenje koje predstavlja dijastazu postoji.

Ako je razmak izmedju trbušnih mišica 2 prsta (okvirno 2cm), dijastaza postoji, dok se razmak od 4/5 smatra ozbiljnijim stanjem. Istim postupkom proverite i iznad i ispod pupka, jer dijastaza može biti na različitim mestima celom dužinom linee albe, isto tako može biti i različite širine i dubine.

Dijastaza trbušnih mišića (5)

Dijastaza može biti iznad pupka, u predelu pupka, ispod pupka i može biti celom dužinom linee albe. Dubina dijastaze takodje moze varirati, najdublja dijastaza je uglavnom u predelu pupka.

Imam dijastazu, šta raditi?

Nema razloga za paniku! Prisustvo dijastaze nije razlog za paniku. Kad se ustanovi dijastaza neophodno je početi sa odgovarajućim vežbama (zaboravite na trbušnjake, jer mogu pogoršati trenutno stanje). Ukoliko je vaša dijastaza šira od 4 prsta, a ne planirate više trudnoća jedna od mogucnosti može biti i operacija. Ali operacijom se ne može vratiti funkcija koju je mišić donekle izgubio, s toga je vežbanje neophodno u procesu rehabilitacije i vraćanja funkcije vašeg cora.

Dijastaza nije samo pitanje estetskog izgleda, ona može dovesti i do drugih poteškoća, poput bolova u ledjima, nevoljnog umokravanja, bola u toku seksulalnog odnosa, pojave kile, ali i bola u karlici i kukovima.

Pravilno vežbanje pre trudnoće i vežbanje pod nadzorom i toku trudnoće uz akcenat na jačanje mišića cora, može smanjiti rizik od nastanak dijastaze…

Dijastaza trbušnih mišića (3)

Porodjaj je bio pre više  godina, ali imam dijastazu?

Za koje vreme mogu izlečiti dijastazu?

Dijastaza je stanje koje se može tretirati čak i nekoliko godina nakon porodjaja i to veoma uspešno. Koliko ce napredak biti brz zavisi od širine same dijastaze, njene dubine, ali i vaše želje, mogućnosti i posvećenosti ovom vidu treninga.

Šta je to fiziološka dijastaza?

Jedan prst (cm), plitka razdvojenost izmedju trbušnih mišića se ne može nazvati dijastazom. Novija istraživanja pokazuju da nije neophodno u potpunosti zatvoriti dijastazu, da bi se povratila funkcija cora i da bi se prešlo na naprednije vežbe za ovu regiju.

Ukoliko vaša dijastaza nije potpuno zatvorena, a vaš stomak izgleda kao i pre trudnoće, za ovakvo stanje možemo reći da je rehabilitovano. Od velike važnosti je i dubina dijastaze. Ukoliko je dijastaza plitka, nemate bolove i možete napraviti odredjenu napetost linee albe, u tom slučaju možete raditi naprednije vežbe za jačanje cora.

Dijastaza trbušnih mišića (2)

Ukoliko je dijastaza široka i duboka, a napetost linee albe slaba i pritom imate bolove bilo u karlici, donjim ledjima ili kukovima, onda vaša dijastaza nije funkcionalna i potrebno je raditi vežbe rehabilitacionog tipa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Profesor sporta i fitnes instruktor Završila Višu trenersku školu i zatim Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Za vreme studiranja i nakon toga radi kao fitnes instruktor i personalni trener, gde je sve veća potreba za znanjema osnovnih medicinskih karakteristika određenih stanja i bolesti gde fizičko vežbanje može biti od velike pomoći, tj. pomoćna terapija. NJeno trenutno i najveće interesovanje je vezano za vežbanje u trudnoći, kao i vežbanje nakon samog porođaja, gde je medicina neizostavni deo uzimajući u obzir specifičnosti ovih stanja. Odbranjen Master rad pod nazivom: Uticaj programa individualno doziranog vežbanja na kvalitet života kod porodilja.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…