Zaštitni Položaji Posle Porođaja

0

Nakon porođaja, pogotovu u prvim danima kod kuće sa bebom, najmanje razmišljamo o pravilnom držanju našeg tela, najčešće smo okupirani aktivnostima oko bebe.

Nadamo se da ste još kao trudnica naučili zaštitne položaje, pa samo nastavite njihovu primenu. Ukoliko niste, sad je pravo vreme da ih usvojite. Oni će vam pomoći da mnogobrojne nove aktivnosti oko bebe uradite na potpuno siguran način, ali i da se vi brže oporavite od porođaja.

  • Ustajanje iz kreveta uvek ide preko boka, do sedećeg položaja!
  • Šta god da radite oko bebe, često menjajte stranu (ako je nosite, neka oslonac jednom bude na jednoj ruci, na primer levoj, a sledeće nošenje bebe na desnoj). Time štitite svoje telo od preterane upotrebe jedne strane, što kasnije može dovesti do asimetričnih promena i različitih tegoba. A takođe će uticati na bebin zdrav i pravilan psihomotorni razvoj zato što ćete joj pružiti stimulaciju sa svih strana. Ne zaboravite da bebi prenosite kako se osećate, pa da bi njoj bilo lepo u vašem naručju, vama takođe treba da bude udobno.
  • Kada podižete i spuštate bebu, ukoliko je to sa niske podloge, nemojte se naginjati sa ispravljenim nogama već uvek čučnite, oslonite se jednom nogom na površinu, obuhvatite bebu na pravilan način, u skladu sa njenim uzrastom i prinesite je sebi, osigurajte njen položaj u vašem naručju, uspostavite svoju ravnotežu, a zatim se ispravite u stojeći položaj. Sve ovo radite sporo i u skladu sa mogućnostima vašeg tela.

zaštitni položaji posle porođaja

  • Prilagodite površinu za presvlačenje bebe svojoj visini. Nekome će odgovarati da podlogu za presvlačenje bebe postavi na krevetac, neko će napraviti ormarić po svojoj visini i tu rasporediti bebine stvari koje se svakodnevno koriste. Najlošija ideja je presvlačenje na krevetu u kome spavaju roditelji, nizak je i vaša kičma će trpeti veliko opterećenje, a uvek može da dođe i do raznih “neočekivanih” situacija, pogotovu ako je beba-dečak.

  • Kupanje bebe je vrlo zahtevno u prvim danima i potrudite se da vam odgovara visina kadice, kao i da sve potrebno bude na dohvat ruke. U početku će vam pomoć druge osobe takođe biti potrebna, pa se dogovarajte kako će se sve odvijati, uključite i tatu u brigu oko bebe.

zaštitni položaji posle porođaja

  • Stručnjaci preporučuju da imate poseban kutak za hranjenje bebe, bilo da je dojite ili hranite na flašicu. Prilagodite sebi visinu  fotelje/stolice, ispravite leđa i udobnost povećajte dodavanjem jastuka, kod nogu možete imati neki mali stepenik ili kutiju gde možete da oslonite jedno stopalo, ako je potrebno. Potrudite se da vama bude prijatno, pa tek onda namestite bebu u odgovarajući položaj za hranjenje. Samo tako ćete oboje uživati.

 

 

  • Posavetujte se sa vašim lekarom da li je za vas preporučeno nošenja steznika nakon porođaja, proverite stanje istegnutosti vašeg trbušnog zida, da li imate dijastazu stomaka, pitajte kad ćete moći da se bavite fizičkim vežbama, koje vežbe se preporučuju za post-porođajni oporavak i ne zaboravite na važnost učestalog ponavljanja Kegelovih vežbi!

Samo srećna i zadovoljna mama, koja se brine o sebi će moći da se dobro brine i o svom detetu i da ima srećnu bebu!

Share.

About Author

Comments are closed.