Zaštitni Položaji Posle Porođaja

Zaštitni položaji posle porođaja

Nakon porođaja, pogotovu u prvim danima kod kuće sa bebom, najmanje razmišljamo o pravilnom držanju našeg tela, zbog aktivnosti oko bebe.

Nadamo se da ste još kao trudnica naučili zaštitne položaje, pa samo nastavite njihovu primenu. Ukoliko niste, sad je pravo vreme da ih usvojite. Oni će vam pomoći da mnogobrojne nove aktivnosti oko bebe uradite na potpuno siguran način. Ali i da se vi brže oporavite od porođaja.

Šta je važno da primenjujemo?

  • Ustajanje iz kreveta uvek ide preko boka, do sedećeg položaja!
  • Šta god da radite oko bebe,često menjajte stranu. Ako je nosite, neka oslonac jednom bude na jednoj ruci, na primer levoj, a sledeće nošenje bebe na desnoj. Time štitite svoje telo od preterane upotrebe jedne strane.  Što kasnije može dovesti do asimetričnih promena i različitih tegoba. A takođe će uticati na bebin zdrav i pravilan psihomotorni razvoj.  Zato što ćete joj pružiti stimulaciju sa svih strana. Ne zaboravite da bebi prenosite kako se osećate. Pa da bi njoj bilo lepo u vašem naručju, vama takođe treba da bude udobno.

Najčešće grešimo kada podižemo i spuštamo bebu?

  • Kada podižete i spuštate bebu, ukoliko je to sa niske podloge, nemojte se naginjati sa ispravljenim nogama . Uvek čučnite, oslonite se jednom nogom na površinu, obuhvatite bebu na pravilan način, u skladu sa njenim uzrastom i prinesite je sebi.  Osigurajte njen položaj u vašem naručju, uspostavite svoju ravnotežu, a zatim se ispravite u stojeći položaj. Sve ovo radite sporo i u skladu sa mogućnostima vašeg tela.

zaštitni položaji posle porođaja

Svi smo različite visine!

Prilagodite površinu za presvlačenje bebe svojoj visini. Nekome će odgovarati da podlogu za presvlačenje bebe postavi na krevetac. Neko će napraviti ormarić po svojoj visini i tu rasporediti bebine stvari koje se svakodnevno koriste. Najlošija ideja je presvlačenje na krevetu u kome spavaju roditelji. Nizak je i vaša kičma će trpeti veliko opterećenje. A uvek može da dođe i do raznih „neočekivanih“ situacija, pogotovu ako je beba-živahna.

  • Kupanje bebe je vrlo zahtevno u prvim danima. Potrudite se da vam odgovara visina kadice, kao i da sve potrebno bude na dohvat ruke. U početku će vam pomoć druge osobe takođe biti potrebna.  Dogovarajte se  kako će se sve odvijati, uključite i tatu u brigu oko bebe.

zaštitni položaji posle porođaja

Kada hranimo bebu, šta je važno?

Stručnjaci preporučuju da imate posebankutak za hranjenje bebe, bilo da je dojite ili hranite na flašicu. Prilagodite sebi visinu  fotelje/stolice, ispravite leđa i udobnost povećajte dodavanjem jastuka. Kod nogu možete imati neki mali stepenik ili kutiju gde možete da oslonite jedno stopalo, ako je potrebno. Potrudite se da vama bude prijatno. Tek onda namestite bebu u odgovarajući položaj za hranjenje. Samo tako ćete oboje uživati.

Steznik, da ili ne?

Posavetujte se sa vašim lekarom da li je za vas preporučeno nošenja steznika nakon porođaja. Proverite stanje istegnutosti vašeg trbušnog zida, da li imate dijastazu stomaka. Pitajte kad ćete moći da se bavite fizičkim vežbama, koje vežbe se preporučuju za post-porođajni oporavak. I ne zaboravite na važnost učestalog ponavljanja Kegelovih vežbi!

Samo srećna i zadovoljna mama, koja se brine o sebi će moći da se dobro brine i o svom detetu i da ima srećnu bebu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…