Zaštitni Položaji Posle Porođaja – 6 Pravila

Zastitni Polozaji Posle Porodjaja

Sadržaj

Zaštitni položaji posle porođaja pomoći će nam da očuvamo zdravlje. Nakon porođaja, pogotovu u prvim danima kod kuće sa bebom, najmanje razmišljamo o pravilnom držanju našeg tela, zbog aktivnosti oko bebe.

Zaštitni položaji posle porođaja, pravila za očuvanje zdravlja mame

Nadamo se da ste još kao trudnica naučili zaštitne položaje, pa samo nastavite njihovu primenu. Ukoliko niste, sad je pravo vreme da ih usvojite. Oni će vam pomoći da mnogobrojne nove aktivnosti oko bebe uradite na potpuno siguran način. Ali i da se vi brže oporavite od porođaja.

Zastitni Polozaji Posle Porodjaja

Šta je važno da primenjujemo?

  • Ustajanje iz kreveta uvek ide preko boka, do sedećeg položaja!
  • Šta god da radite oko bebe, često menjajte stranu.
  • Ako nosite bebu, neka oslonac jednom bude na jednoj ruci, na primer levoj, a sledeće nošenje bebe na desnoj. Time štitite svoje telo od preterane upotrebe jedne strane.  Što kasnije može dovesti do asimetričnih promena i različitih tegoba. A takođe će uticati na bebin zdrav i pravilan psihomotorni razvoj.  Zato što ćete joj pružiti stimulaciju sa svih strana. Ne zaboravite da bebi prenosite kako se osećate. Pa da bi njoj bilo lepo u vašem naručju, vama takođe treba da bude udobno.

Zastitni Polozaji Posle Porodjaja

Najčešće grešimo kada podižemo i spuštamo bebu?

  • Kada podižete i spuštate bebu, ukoliko je to sa niske podloge, nemojte se naginjati sa ispravljenim nogama . Uvek čučnite, oslonite se jednom nogom na površinu, obuhvatite bebu na pravilan način, u skladu sa njenim uzrastom i prinesite je sebi.  Osigurajte njen položaj u vašem naručju, uspostavite svoju ravnotežu, a zatim se ispravite u stojeći položaj. Sve ovo radite sporo i u skladu sa mogućnostima vašeg tela.

Zastitni Polozaji Posle Porodjaja

Površina za presvlačenje bebe i vaša visina

  • Nekome će odgovarati da podlogu za presvlačenje bebe postavi na krevetac. Neko će napraviti ormarić po svojoj visini i tu rasporediti bebine stvari koje se svakodnevno koriste. Najlošija ideja je presvlačenje na krevetu u kome spavaju roditelji. Nizak je i vaša kičma će trpeti veliko opterećenje. A uvek može da dođe i do raznih “neočekivanih” situacija, pogotovu ako je beba-živahna.
  • Kupanje bebe je vrlo zahtevno u prvim danima. Potrudite se da vam odgovara visina kadice, kao i da sve potrebno bude na dohvat ruke. U početku će vam pomoć druge osobe takođe biti potrebna.  Dogovarajte se  kako će se sve odvijati, uključite i tatu u brigu oko bebe.

Kada hranimo bebu, šta je važno?

Stručnjaci preporučuju da imate poseban kutak za hranjenje bebe, bilo da je dojite ili hranite na flašicu. Prilagodite sebi visinu  fotelje/stolice, ispravite leđa i udobnost povećajte dodavanjem jastuka. Kod nogu možete imati neki mali stepenik ili kutiju gde možete da oslonite jedno stopalo, ako je potrebno. Potrudite se da vama bude prijatno. Tek onda namestite bebu u odgovarajući položaj za hranjenje. Samo tako ćete oboje uživati.

Zastitni Polozaji Posle Porodjaja

Steznik posle porođaja, da ili ne?

Posavetujte se sa vašim lekarom da li je za vas preporučeno nošenja steznika nakon porođaja. Proverite stanje istegnutosti vašeg trbušnog zida, da li imate dijastazu stomaka. Pitajte kad ćete moći da se bavite fizičkim vežbama, koje vežbe se preporučuju za post-porođajni oporavak. I ne zaboravite na važnost učestalog ponavljanja Kegelovih vežbi!

Samo srećna i zadovoljna mama, koja se brine o sebi će moći da se dobro brine i o svom detetu i da ima srećnu bebu!

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje...