Hemoroidi u trudnoći i posle porođaja

Hemoroidi u trudnoći

Sadržaj

Hemoroidi u trudnoći i posle porođaja čest su problem.  Hemoroidi su zdravstveni problem velikog dela populacije. Nažalost, česta su pojava u trudnoći, a neretko se javljaju i na samom porođaju, ili u prvim nedeljama nakon porođaja. U kakvoj su vezi „drugo stanje“ i pojava hemoroida, i da li je to redovna pojava kod svake trudnoće?

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično kao proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom pražnjenja creva, a mogu biti i trudnoća, genetski faktori, starenje, hroničan zatvor, dijareja, dugotrajno sedenje i analne infekcije.

Hemoroidi u trudnoći
Hemoroidi nisu nužno ’pratioci’ svake trudnoće, ali su posebno česti kod trudnica.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

Da li su hemoroidi obavezni pratioci svake trudnoće?

Nisu nužno ’pratioci’ svake trudnoće, ali su posebno česti kod trudnica. Procenjuje se da više od polovine trudnica ima hemoroide. Hemoroidi su inače vrlo česti kod oba pola i smatra se da polovina populacije starosti iznad 50 godina ima ovaj problem. Prema nekim statistikama, učestalost ove bolesti je dva na 1000 ljudi.

Hemoroidi u trudnoći – koji su razlozi pojave hemoroida?

Kod trudnica je najčešći razlog za pojavu hemoroida, pre svega, pritisak ploda na tu regiju. Hormonske promene svakako dodatno doprinose, kao i sam plod. Svi pobrojani razlozi utiču na povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Srećom, kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem, to jest, sa prestankom trudnoće, i oni se povlače.

Nisu nužno ’pratioci’ svake trudnoće, ali su posebno česti kod trudnica.
Ishrana bogata vlaknima, sveže voće i povrće i dovoljan unos vode olakšaće tegobe.

Kada se obično hemoroidi javljaju?

Kako beba raste i napreduje, pritisak na krvne sudove karlice postepeno raste. Takođe, količina hormona utiče na zidove krvnih sudova sve vreme od početka trudnoće. Ipak, hemoroidi se kod trudnica obično javljaju u kasnijim fazama trudnoće, od 25. nedelje nadalje. Nije retkost i da cela trudnoća prođe bez pojave hemoroida, ali da se oni jave na porođaju, usled naprezanja.

Imaju li negativan uticaj na plod?

Iako su neprijatni, izazivaju bol, svrab, peckanje ili čak krvarenje, nije opisano da hemoroidi kod trudnice utiču na plod.

Šta se preporučuje kao mera zaštite i ublažavanja hemoroida ako do njih dođe?

Pre svega, održavanje redovne higijene analnog područja. Zatim, ishrana bogata vlaknima, dovoljno voća i povrća, dakle, sve ono što će pomoći da stolica ne bude tvrda i da nema naprezanja. Što se tiče ublažavanja simptoma, postoje razni preparati, ali bi svaka trudnica trebalo prvo da se posavetuje sa svojim ginekologom, jer nisu svi preparati bezbedni za upotrebu tokom trudnoće.

Hemoroidi u trudnoci
Nemojte koristiti razne meleme, kreme i gelove za hemoroide “na svoju ruku” već se uvek posavetujte sa ginekologom.

Kakva je preporuka za one trudnice koje su tokom prve trudnoće imale hemoroide, a žele ponovo da ostanu u drugom stanju?

Ne postoji nikakva garancija da se hemoroidi mogu izbeći ili potpuno sprečiti u drugoj trudnoći, ako je žena već imala problem s njima. Da bi se rizik od pojave hemoroida smanjio na minimum, potrebna je prilagođena ishrana, unošenje dovoljno tečnosti, pre svega vode, a ne sokova i zaslađenih pića, zatim, redovna ili pojačana higijena, ukoliko se zna da može doći do ovog problema i umerena fizička aktivnost. Od fizičke aktivnosti, uvek se preporučuje bar lagana šetnja, najmanje jednom dnevno, ukoliko vam ginekolog ne odobri vežbanja.

Operacija hemoroida u trudnoći- da ili ne?

Najčešće se tokom trudnoće izbegavaju bilo kakve operacije koje nisu hitne, što obuhvata i operacije hemoroida, zatim, minimalno invazivne procedure za lečenje proširenih vena i sve druge intervencije kojima se leče bolesti koje ne ugrožavaju direktno život majke ili bebe. Razlog izbegavanja ne-hitnih operacija je obično preveliki rizik, bilo za majku ili za plod. Kod hemoroida u trudnoći, preporučuje se konzervativan pristup i lečenje simptoma, naravno, u skladu s preporukom ginekologa, kako bi se smanjile ili olakšale tegobe.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...