Zašto je Važno Vežbati u Trudnoći?

Zasto je vazno vezbati u trudnoci

Ko može a ko ne bi trebalo da vežba u trudnoći, zašto je vežbanje preporučeno kao dobra priprema za porodjaj?

Trudnoća u velikoj meri utiče na ženski organizam tako što dovodi do niza anatomskih i fizioloških promena, koje omogućavaju da se organizam adaptira na trudnoću, rast i razvoj ploda ali i pripremi za porodjaj… U ovom periodu se javlja pojačana svest o vlastitom telu, trudnice više nego ranije paze na ishranu, stil života, a dobra nega koju će pružiti svojoj bebi počinje od dana kada lekar potvrdi njihovu trudnoću.

Nenaslovljeni dizajn 13

Vežbanje u trudnoći je nega trudnice i priprema za porodjaj?

Vežbanje u trudnoći je jedan od načina da se pruži adekvatna nega  tela trudnici  ali i bebi, jer različita istraživanja pokazuju da postoje pozitivni uticaju vežbanja u toku trudnoće,  kako na majku tako i na plod.

Vežbanje u periodu  trudnoće treba da ima za cilj održavanje forme i pripremu za što lakši porodjaj, nikako smanjivanje težine.

Pre nego što počnete sa vežbanjem posavetujete sa svojim izabranim ginekologom, koji je u potpunosti upućen u vase zdravstveno stanje. Zdrava trudnoća predstavlja prvi i najvažniji preduslov za bavljenje svakom fizičkom aktivnošću.

 

Ko ne sme da vežba u trudnoći?

Neke od kontraindikacija za vežbanje u trudnoći prema smernicama Američkog udruženja akušera i ginekologa su:

 • Teške srčane bolesti
 • Restriktivne bolesti pluća
 • Blizanačke i višestruke trudnoće
 • Placenta previa nakon 26. Nedelje
 • Krvarenje u ovoj ili u prethodnim trudnoćama
 • Preeklampsija ili hipertenzija
 • Anemija
 • Dijabetes
 • Preterano pušenje
 • Mišićno-koštani poremećaji
 • Gojaznost (BMI preko 35)
 • Neuhranjenost (BMI ispod 12)
 • Intrauterini zastoj rasta ploda…

Nenaslovljeni dizajn 54

VAŽNO JE IMATI KVALIFIKOVANOG INSTRUKTORA  ZA PRENATAL VEŽBE

Ukoliko lekar ustanovi da je sa vašom trudnoćom sve u redu, izaberite fizičku aktivnost koja najviše odgovara vašem trenutnom stanju i sposobnostima. Ukoliko ste se i pre trudnoće bavile fizičkom aktivnošću, preporučuje se da nastavite, ali svakako se trening mora prilagoditi vašem trenutnom stanju. Ako niste nikad vežbale, neophodno je vežbati sa oprezom, izbegavajte da izlažete svoje telo dodatnim  naporima, stručan nadzor i program namenjeni trudnicama učiniće vaše vežbanje sigurnim.

Samo fizička aktivnost koja je individualno dozirana, programirana i kontrolisana može imati pozitivan efekat na zdravlje trudnica.

Govoriti o Vežbanje kao deo fizičke aktivnosti predstavlja skup planiranih, ponovljenih i svrsishodnih mišićnih aktivnosti čiji je cilj postizanje i poboljšanje fizičke forme. Ona uključuje kardiovaskularnu formu, mišićnu snagu, fleksibilnost, kao i telesni sastav.

Kojim god vidom fizičke aktivnosti trudnica da se bavi,  preporučeno je da srčana frekvencija bude manja od 85 odsto od maksimalne (220 umanjeno za starost trudnice), a posle petog meseca ne veća od 140 otkucaja u minutu.

 

Pozitivni efekti vežbanja u trudnoći:

 • Povećava se dotok kiseonika
 • Održava se zdrava telesna težina
 • Podstiče se rad creva
 • Smanjuje se bol koji se javlja u predelu ledja I karlice
 • Poboljšava se cirkulacija i smanjuje oticanje zglobova
 • Smanjuje se rizik od pojave preeklampsije
 • Smanjuje se stres, poboljšava raspoloženje
 • Smanjuje se rizik od depresije
 • Žene koje su vežbale u trudnoći se brže i lakše vraćaju telesnoj težini koju su imale pre trudnoće
 • Vežbanjem se telo priprema za porodjaj ali se I lakše oporavlja od istog.

Nenaslovljeni dizajn 67

Vežbanje-priprema za porodjaj?

Novija istraživanja pokazuju da  vežbanje u trudnoći utiče pozitivno na sam tok porodjaja.  Porodjaj je olakšan, njegovo trajanje smanjeno, žene lakše podnose napore i brže se oporavljaju. Takodje, procenat carskih rezova i epiziotomije je manji kod žena koje su vežbale, odredjeni broj žena oseća manju iscrpljenost u toku samog porodjaja, dok su novorodjenčad imala nešto više skorove na Apgar testu…

Važno!

Vežbanje nikad ne sme biti prenaporno. Nikada nemojte vežbati do tačke iscrpljenosti i gubitka daha. To je znak da vaša beba i vaše telo, ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika.

Ukoliko se javi neko od sledećih stanja neophodno je prekinuti vežbanje: otežano disanje, vrtoglavica, glavobolje, bolovi u grudima, mišićna slabost, bol i oticanje listova, vaginalno krvarenje, isticanje amnionske tečnosti, znakovi preuranjenog porodjaja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Profesor sporta i fitnes instruktor Završila Višu trenersku školu i zatim Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Za vreme studiranja i nakon toga radi kao fitnes instruktor i personalni trener, gde je sve veća potreba za znanjema osnovnih medicinskih karakteristika određenih stanja i bolesti gde fizičko vežbanje može biti od velike pomoći, tj. pomoćna terapija. NJeno trenutno i najveće interesovanje je vezano za vežbanje u trudnoći, kao i vežbanje nakon samog porođaja, gde je medicina neizostavni deo uzimajući u obzir specifičnosti ovih stanja. Odbranjen Master rad pod nazivom: Uticaj programa individualno doziranog vežbanja na kvalitet života kod porodilja.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…