Anemija u Trudnoći i Posle Porođaja

Anemija se često javlja u periodu trudnoće i nakon porođaja. Najoptimalnije bi bilo kada bi žena pre planiranja trudnoće uradila laboratorijske analize, sa njima se javila svom ginekologu i rekla da planira trudnoću.

Šta u slučaju normalnih laboratorijskih nalaza nalaza?

U slučaju normalnih laboratorijskih nalaza dovoljno je da se uključi folna kiselina, sprovodi pravilna ishrana i da planira trudnoću. To se dešava u manjem broju slučajeva, već u većini slučajeva, žena kada joj kasni menstruacija dolazi kod ginekologa da se utvrdi da li je trudna i nije radila laboratorijske analize već neko vreme. Pri prvoj poseti ginekologu se uključi folna kiselina,  zakaže UZ-ni pregled i da uput da se urade laboratorijske analize.

 

U slučaju normalnih nalaza dovoljno je u prva tri meseca uzimati samo folnu kiselinu i nakon toga uključiti kompleks suplemenata koji je predviđen u trudnoći (sada svi kompleksi u sebi imaju i omega3 masne kiseline).

Anemija u Trudnoći i Posle Porodjaja

Kada trudnica ima anemiju – koji nalazi imaju promene?

Najčešće se promene u laboratorijskim nalazima vidjaju u smislu smanjenja nivoa hemoglobina, hematokrita, eritrocita i serumskog gvožđa.

Kada su vrednosti ovih parametara ispod donje granice normalnih ( što se lako može uporediti i nije u svim laboratorijama ista), trudnica ima  anemiju-to je najčešća bolest u trudnoći i najlakše se leči.

Hemoglobin prenosi kiseonik do tkiva. Kod anemije organizam se trudi da tkivima  koja imaju povećane potrebe za kiseonikom dopremi dovoljne količine, zato tkivima koja su manje važna dolazi manje kiseonika i kao posledica se javljaju: glavobolja, grćevi u mišićima u toku noći, vrtoglavica, zujanje u ušima, poremećaji varenja koji mogu biti u vidu muke, povraćanja, proliva i sl.

Da li se anemija može javiti zbog nedostatka folne kiseline?

Važno je napomenuti da se često anemija javlja i zbog nedostatka folne kiseline, koja je neophodna za normalan razvoj ploda u toku čitave trudnoće i da su kod višeplodnih trudnoća potrebe za folnom kiselinom povećane u odnosu na jednoplodnu trudnoću. Imajući sve to u vidu od samog početka trudnoće se i pre laboratorijskih analiza uključuje folna kiselina, najbolje je da se započne sa folnom kiselinom tri meseca pre začeća.

Kako se postavlja dijagnoza anemije?

Dijagnoza anemije se postavlja ako je nivo hemoglobina niži od donje normalne granice. Ako su pomenute vrednosti lako ispod donje granice normalnih dovoljno je uključiti pored kompleksa suplemenata i preparate gvožđa , 1-2 tablete dnevno ( nekada se može dati i sirup kao i prah kesice ili kesice sa već rastvorenim gvožđem), ne u isto vreme sa kompleksom koji se već uzima. Ako trudnica primeti nakon 2-3 dana od kada je počela da uzima gvožđe da joj je muka, ima tvrdu stolicu ili čak i zatvor ( ponekad i dijareju), potrebno je da se javi ginekologu kako bi se promenio preparat.

Sada je na tržištu  velika ponuda preparata gvožđa, u različitim oblicima i dozama, o čemu se takođe mora voditi računa kada se bira preparat. Potrebno je da se preparat uzima mesec dana i nakon pauze od najmanje tri dana urade kontrolne laboratorijske analize.

 

Kada se pravi pauza potrebno je isključiti preparat gvožđa, dok se suplementi ne moraju isključiti pre davanja analiza. Na osnovu novih nalaza se ginekolog odlučuje da li će menjati preparat ili dozu preparata, najčešće se preparat ostavlja do kraja trudnoće, ali u manjoj dozi ako je došlo do poboljšanja analiza.Trenutno se kod nas na tržištu nalaze preparati gvožđa koji imaju jako dobru podnošljivost i  dovoljnu dozu gvožđa za blaže oblike anemije i u jednoj tableti,

Anemija u Trudnoći i Posle Porodjaja

Terapija preparati gvožđa + ishrana

Ne mora da se vodi računa da se pije pola sata pre jela ili dva sata posle jela,  kako je bilo ranije, već može i  uz obrok. Potrebno je naglasiti da pored uzimanja preparata gvožđa mora se korigovati i ishrana, jer se gvožđe uneto hranom lakše resorbuje ako se vodi računa o kombinaciji namirnica. Poželjno je unositi namirnice bogate gvožđem u gotovo svim obrocima, ne u isto vreme sa mlečnim proizvodima,  zbog resorpcije.

 

(Raspoloživost hem gvožđa, odnosno gvožđa iz namirnice životinjskog porekla, je 5 puta veća nego iz namirnica biljnog porekla.

Namirnice koje su bogat izvor visokoraspoloživog gvožđa su svinjska džigerica (7-17 mg Fe/ 100 g), govedina (3,5 mg Fe / 100g), jagnjetina (2,7 mg Fe / 100 g), riba (0,4-4,1 mg FE / 100g) i piletina (0,8 mg Fe/ 100g).

Namirnice koje su bogat izvor gvožđa manje iskoristivosti (ne-hem gvožđe) su: zeleno lisnato povrće (0,7-2,2 mg Fe/ 100 g), koštunjavo voće (orasi, lešnici) (0,9-6,2 mg Fe / 100 g) i kakao (2 mg Fe /100 g). Biljka kopriva, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo…), integralne žitarice, povrće tamnih listova, sušeno voće, semenke, orašasti plodovi…)

Beba uzima gvožđa koliko je njoj potrebno?

Moramo da napomenemo da plod uzima gvožđe iz majčinog organizma koliko mu je potrebno, zato majka mora da vodi računa o ishrani i radi analize kako joj kaže lekar.

Lekari na poslednjoj kontroli naglase da se suplementi i preparat gvožđa koji trudnica uzima ne prekidaju nakon prođaja, već da nastave sve do prve kontrolne posete.

Kada se urade laboratorijske analize koje se rade nakon 40 dana od vaginalnog porođaja ili mesec dana od Carskog reza, lekar će odlučiti da li treba i dalje nastavljati terapiju. Svi preparati koji su se koristili u trudnoći, se koriste i u periodu dojenja, u istim indikacijamai dozama kao i tokom trudnoće.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…