Anemija, uzrok mogućih problema na porođaju

Anemija uzrok mogucih problema na porodjaju

Sadržaj

Anemija, uzrok mogućih problema na porođaju, može se prevenirati.  Zbog vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe, ali i mogućeg gubitka krvi u toku porođaja, važno je da u toku trudnoće lečite anemiju.

Koji su problemi na porođaju zbog anemije?

U toku trudnoće, teba voditi računa o zdravlju, i tako se pripremati za porođaj. Obavezno lečiti anemiju, ako se registruje u trudnoći.  Porođaj je prirodni fenomen, ali u procesu porođaja moguće su komplikacije.  Pri porođaju može doći do  iznenadnog krvarenja. Ovo stanje uvek ugrožava život majke i deteta, te stoga zahteva obaveznu hitnu medicinsku pomoć. Glavni zadatak lekara u prvoj fazi je da odredi izvor krvarenja. Često je jedini način da se zaustavi gubitak krvi operacija.

Anemija uzrok mogucih problema na porodjaju

Uzroci krvarenja tokom porođaja 

Glavni uzrok krvarenja tokom porođaja su patologija placente i predisponirajuće bolesti. Povrede placente mogu biti različite. Kada dođe do gubitka krvi kod žene i deteta, pri rešavanju nastalog problema, dolazi do ubrzanog otkucaja srca, tresavice i pada krvnog pritiska. Sa ovim razvojem, u toku porođaja, akušer se može  odlučiti za carski rez.

Faktori rizika za krvarenje uterusa su sledeći:

Prethodne operacije na materici; • veliki broj rođenja, abortusa ili pobačaja; • hronični endometritis; • zapaljenje genitalija; • polihidramnioni, višestruki porođaji; • veliki plodovi; • uska karlica žene u porođaju; • nepravilan položaj fetusa u materici; • patologije endokrinih žlezda;• arterijska hipertenzija, preeklampsija; • pušenje, alkohol, narkomanija (posebno upotreba kokaina). Pored ovih faktora, direktne povrede abdomena, kao posledica nasilja ili nezgoda, straha, stresa i brzog izlivanja amnionske tečnosti tokom polihidramniona mogu izazvati razvoj krvarenja. Kod žena starijih od 35 godina, krvarenje tokom porođaja javlja se češće nego kod mlađih.   

Kako izbeći krvarenje tokom porođaja?

Nemoguće je u potpunosti predvideti kako će se porođaj odvijati, ali možete smanjiti vjerovatnoću gubitka krvi uz redovne posete savetovalištima za trudnice. Nadležni ginekolog treba da bude svestan postojanja prethodnih  povreda karlice i ekstragenitalnih bolesti. Čak i u fazi planiranja trudnoće, potrebno je izlečiti upalne procese genitalnih organa i menstrualne poremećaje. Prilikom intervjuisanja i registracije, kao i tokom trudnoće, lekar određuje rizičnu grupu za krvarenje materice.

Svi znaci zabrinutosti takođe treba da budu odmah prijavljeni. Ne izbegavajte propisane testove i ultrazvuk, oni su sigurni i pomoći će na vreme da se prepozna  problem, kao i predvideti razvoj događaja. Pratite preporuke lekara, posebno ako je neophodna prenatalna hospitalizacija (na primer, kada prevladava placenta), ne odlučujte se na  vanbolnički  porođaj – na kraju krajeva, u slučaju krvarenja (i mnogih drugih komplikacija) potrebno je hitno delovanje, a pomoć možda nije dovoljna! Dok su u bolnici, doktori će učiniti sve što je u njihovoj moći da se nose sa problemom.

Na primer, placenta previa se određuje pre 14. nedelje trudnoće uz pomoć ultrazvučne dijagnostike.

Lekar obaveštava trudnicu i njene rođake o opasnosti od mogućeg krvarenja. Za sprečavanje značajnog gubitka krvi tokom porođaja, u fazi trudnoće, konstantno se prati krvni pritisak, leči se gestoza, uklanja se povišen tonus materice, isključuje fizički napor i seksualni život. Da bi pratili promenu položaja posteljice, ultrazvuk se vrši mesečno.

Anemija uzrok mogucih problema na porodjaju

Porođaj je praćen krvarenjem?

Poznato je da su porođaj, kao i postporođajni period, praćeni krvarenjem. Placenta (sedište za bebe) je pričvršćena za matericu uz pomoć resica i povezana je fetusom pupčanom vrpcom. Kada je u porođaju prirodno odbačena, puknuće kapilare i krvni sudovi, što dovodi do gubitka krvi.

Ako je sve u redu, onda izgubljena količina krvi ne prelazi 0,5% telesne težine, tj. na primer, kod žena težine 60 kg gubitak krvi ne sme biti veći od 300 ml. Ali, u slučaju odstupanja od normalnog toka trudnoće i porođaja, može doći do krvarenja koje je opasno za zdravlje i čak za život žene, pri čemu obim gubitka krvi prelazi dozvoljene norme. Gubitak krvi od 0,5% ili više telesne težine (to je u proseku više od 300–400 ml) smatra se patološkim, a 1% telesne težine ili više (1000 ml) je već masivno krvarenje.

Šta kada primetite krvarenje?

Ako primetite pojavu krvarenja (najčešće se to dešava kada koristite toalet) – nemojte paničiti. Strah povećava kontrakcije materice, povećavajući rizik od pobačaja. Da biste procijenili količinu krvarenja, temeljno očistite područje prepona, zamenite jastučić za jednokratnu upotrebu ili stavite maramicu u gaćice. Lezite s nogama gore ili sedite s nogama na stolici. Zovite hitnu pomoć. Pre dolaska lekara pokušajte da se ne pomerate. U automobilu je bolje   ležati sa podignutim nogama. Ako postoji veliko krvarenje (kada je donji veš i odeća potpuno natopljena), nešto hladno treba staviti na donji stomak – na primer, bocu hladne vode ili nešto iz zamrzivača (komad mesa, smrznuto povrće, kockice leda zamotane u plastičnu kesu i peškir )

Lečenje anemije zbog nedostatka gvožđa 

Preduslov za lečenje anemije zbog nedostatka gvožđa je upotreba lekova koji se propisuju samo od strane lekara. Da bi se sprečio razvoj nedostatka gvožđa u trudnoći, koriste se isti lekovi kao i za lečenje ove komplikacije. Prevencija razvoja nedostatka gvožđa kod trudnica izloženih riziku pojave ove patologije je prepisivanje malih doza gvožđa (1-2 tablete dnevno) za 4-6 meseci, počevši od 14-16 nedelja trudnoće, kursevi od 2-3 nedelje, sa pauzama od 14-21 dan, samo 3-5 kurseva za trudnoću. Istovremeno, neophodno je promeniti ishranu u korist povećanja upotrebe namirnica koje sadrže velike količine lako svarljivog gvožđa.

Anemiju treba pratiti

Lekar mora da prati i efikasnost tretmana, koji se najbolje procenjuje po nivou transferina i feritina u serumu, a ne po nivou hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Prema preporukama SZO, sve žene tokom II i III trimestra trudnoće i u prvih 6 meseci laktacije treba da uzimaju dodatke gvožđa.

Terapija gvožđem treba da bude duga

Sadržaj hemoglobina se povećava tek krajem treće sedmice terapije anemijom. Normalizacija broja crvenih krvnih zrnaca se javlja nakon 5 – 8 nedelja tretmana.

Najpoželjnije je uzimati suplemente gvožđa na usta, a ne injekcijom, jer se u poslednjem slučaju češće javljaju različite nuspojave. Pored gvožđa, lekovi za lečenje anemije gvožđa sadrže različite komponente koje povećavaju apsorpciju gvožđa (cistein, askorbinska kiselina, sukcinska kiselina, folna kiselina, fruktoza).

Za bolju podnošljivost, dodatke gvožđa treba uzimati uz obroke. Treba imati u vidu da pod uticajem određenih supstanci koje se nalaze u hrani (fosforna kiselina, fitin, tanin, kalcijumove soli), kao i uz istovremenu upotrebu niza lekova (tetraciklinskih antibiotika, Almagel), smanjuje se apsorpcija gvožđa u organizmu.

Poželjno je da trudnice primaju suplemente gvožđa u kombinaciji sa askorbinskom kiselinom (vitamin C), koja je aktivno uključena u metabolizam gvožđa u organizmu. Sadržaj askorbinske kiseline treba da bude 2-5 puta veći od količine gvožđa u preparatu. Trenutno, za lečenje anemije u trudnica koristi se niz sposobnih  lekova. Pitanje prepisivanja određenog leka, kao i njegovu pojedinačnu dozu, učestalost upotrebe i trajanje lečenja određuje samo lekar na individualnoj osnovi.

Anemija uzrok mogucih problema na porodjaju (2)

Ne prekidati terapiju gvožđem?

Ne prekidajte tretman dodatka gvožđa nakon normalizacije nivoa hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Normalizacija nivoa hemoglobina u organizmu ne znači obnovu rezervi gvožđa u njemu. U tu svrhu, stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije preporučuju da se nakon 2-3 meseca lečenja i eliminacije hematološke slike anemije ne zaustavi terapija, već se prepolovi doza leka koji se koristi za lečenje anemije zbog nedostatka gvožđa. Ovaj tretman traje 3 meseca.

Čak i sa potpuno obnovljenim zalihama gvožđa u telu, preporučljivo je da se uzimaju male doze preparata koji sadrže gvožđe u roku od šest meseci.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...

Kakav je uticaj postporođajne depresije na majku, bebu i oca? Postpartalna depresija je najčešći oblik pogoršanja u psihičkom funkcionisanju koji može da pogodi porodilju. Nalazi 59 razmotrenih longitudinalnih studija širom...