Suplementacija gvožđem u trudnoći i ishrana – 7 promena

suplementacija gvožđem u trudnoći

Sadržaj

Suplementacija gvožđem u trudnoći je veoma česta. Potrebe za gvožđem naglo rastu posle 20. nedelje trudnoće, kada naglo rastu i zahtevi majke i fetusa.

Preporučeni dnevni unos je 27 mg/dan što je značajno više od uobičajenih potreba koje iznose 18 mg/dan.

Suplementacija gvožđem u trudnoći  – Preporučeni unos gvožđa u trudnoći

Studije u kojima je praćen uticaj suplementacije gvožđem u trudnoći ukazuju da suplementacija gvožđem u trudnoći ima pozitivan ishod na masu i dužinu novorođenčadi. Takođe, smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Američki institut za medicinu potvrđuje da se jedino potrebe za gvožđem u trudnoći ne mogu postići balansiranom ishranom.

Suplementacija gvožđem u trudnoći 
Potrebe za gvožđem se povećavaju u periodu trudnoće i laktacije.

Preporučuje unos od 30 mg gvožđa dnevno u toku drugog i trećeg trimestra. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 60 mg gvožđa svim ženama tokom čitave trudnoće i tri meseca nakon porođaja. Stav Nacionalnog vodiča iz 2004. je da se preparati gvožđa ne daju svim ženama, jer nema dokaza o korisnom dejstvu na zdravlje majke i ploda. Indikacija za primenu preparata gvožđa je nivo hemoglobina <110 mg/l u drugom trimestru i <105 mg/l u trećem trimestru. Prema našoj regulativi, pod suplementacijom se podrazumeva unos elementarnog gvožđa do 20 mg dnevno.

Gvožđe se u namirnicama nalazi u dva oblika?

Da. Gvožđe u hem obliku koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla i ne-hem obliku koji se nalazi u namirnicama biljnog porekla. Raspoloživost hem gvožđa, odnosno gvožđa iz namirnice životinskog porekla  je 5 puta veća nego iz namirnica biljnog porekla.

Suplementacija gvožđem u trudnoći 
Potrebna je suplementacija gvožđem u lečenju anemije.

Koje su namirnice bogat izvor visokoraspoloživog gvožđa?

Svinjska džigerica (7-17 mg Fe/ 100 g), govedina (3,5 mg Fe / 100g), jagnjetina (2,7 mg Fe / 100 g), riba (0,4-4,1 mg FE / 100g) i piletina (0,8 mg Fe/ 100g).

Koje su namirnice bogat izvor gvožđa manje iskoristivosti (ne-hem gvožđe)?

Zeleno lisnato povrće (0,7-2,2 mg Fe/ 100 g), koštunjavo voće (orasi, lešnici) (0,9-6,2 mg Fe / 100 g). I kakao (2 mg Fe /100 g). Biljka kopriva, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo…).  Iznutrice (možemo preporučiti  isključivo iznutrice ogranski hranjenih životinja). Integralne žitarice, povrće tamnih listova, sušeno voće, semenke, orašasti plodovi…

 Zašto još anemiju treba obavezno lečiti u trudnoći?

U toku trudnoće, teba voditi računa o zdravlju, i tako se pripremati za porođaj. Obavezno lečiti anemiju, ako se registruje u trudnoći. Porođajje prirodni fenomen, ali uprocesu porođaja moguće su komplikacije.  Pri porođaju može doći do  iznenadnog krvarenja. Ovo stanje uvek ugrožava život majke i deteta, te stoga zahteva obaveznu hitnu medicinsku pomoć. Glavni zadatak lekara u prvoj fazi je da odredi izvor krvarenja. Često je jedini način da se zaustavi gubitak krvi operacija.

Suplementacija gvožđem u trudnoći 
Zdrave grickalice.

Kako se ispoljava razvoj anemije tokom trudnoće – 7 promena

  • Metaboličkim promenama koje se dešavaju u telu pacijenta tokom trudnoće.
  • Manjenjem koncentracije brojnih vitamina i mikroelemenata – kobalta, mangana, cinka, nikla.
  • Promenama hormonskog balansa tokom trudnoće, naročito povećanje količine estradiola koji uzrokuje inhibiciju eritropoeze.
  • Nedostatkom vitamina B12 u telu, folne kiseline i proteina.
  • Nedostatkom kiseonika, čime nastaje povreda redoks procesa u telu žene.
  • Imunološkim promene u telu trudne žene, koje se javljaju usled stalne antigenske stimulacije organizma majke iz tkiva fetusa koji se razvija.
  • Konzumiranje gvožđa iz depoa majčinog tela, neophodnih za pravilan razvoj fetusa.

Tokom trudnoće može doći do takozvane fiziološke ili „lažne“ anemije

Pojava ovog oblika nastaje zbog neujednačenog porasta pojedinačnih komponenti krvi. Činjenica je da tokom trudnoće, kao kompenzaciona reakcija, dolazi do povećanja obima krvi majke za 30-50%, ali uglavnom zbog plazme (tečnog dela krvi). Shodno tome, odnos zapremine krvnih ćelija (uključujući i crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin) i tečnog dela krvi (plazme) pomera se ka drugom. Ovaj oblik anemije ne zahteva lečenje.

Suplementacija gvožđem u trudnoći 
U barenu jagnjetinu (čorbu) možete dodati i zelje. Preporučena hrana kod anemije.

Kakve su potrebe za gvožđem tokom laktacije?

Kasnije, tokom laktacije, oko 200 mg gvožđa više. Tako se oko 800-950 mg gvožđa konzumira iz majčinog depoa tokom trudnoće i postpartalnog perioda.  Telo je u stanju da obnovi zalihe gvožđa za 4-5 godina. Ako žena planira trudnoću ranije od ove, neizbježno će razviti anemiju. Nedostatak gvožđa ne može se ne pojaviti kod žena sa višestrukim porođajima.

avatar
Profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...