Suplementacija Gvožđem u Trudnoći?

0

Potrebe za gvožđem naglo rastu posle 20. nedelje trudnoće, kada naglo rastu i zahtevi majke i fetusa.

Preporučeni dnevni unos je 27 mg/dan što je značajno više od uobičajenih potreba koje iznose 18 mg/dan.

Koliko je gvožđe važno za zdravlje mame i bebei koji unos gvožđa je optimalan?

Studije u kojima je praćen uticaj suplementacije gvožđem u trudnoći ukazuju da suplementacija gvožđem u trudnoći ima pozitivan ishod na masu i dužinu novorođenčadi i smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Američki institut za medicinu potvrđuje da se jedino potrebe za gvožđem u trudnoći ne mogu postići balansiranom ishranom i preporučuje unos od 30 mg gvožđa dnevno u toku drugog i trećeg trimestra. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 60 mg gvožđa svim ženama tokom čitave trudnoće i tri meseca nakon porođaja. Stav Nacionalnog vodiča iz 2004. je da se preparati gvožđa ne daju svim ženama, jer nema dokaza o korisnom dejstvu na zdravlje majke i ploda. Indikacija za primenu preparata gvožđa je nivo hemoglobina <110 mg/l u drugom trimestru i <105 mg/l u trećem trimestru. Prema našoj regulativi, pod suplementacijom se podrazumeva unos elementarnog gvožđa do 20 mg dnevno.

Gvožđe se u namirnicama nalazi u dva oblika:

Gvožđe u hem obliku koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla i ne-hem obliku koji se nalazi u namirnicama biljnog porekla. Raspoloživost hem gvožđa, odnosno gvožđa iz namirnice životinskog porekla, je 5 puta veća nego iz namirnica biljnog porekla.

Namirnice koje su bogat izvor visokoraspoloživog gvožđa su:

svinjska džigerica (7-17 mg Fe/ 100 g), govedina (3,5 mg Fe / 100g), jagnjetina (2,7 mg Fe / 100 g), riba (0,4-4,1 mg FE / 100g) i piletina (0,8 mg Fe/ 100g).

Namirnice koje su bogat izvor gvožđa manje iskoristivosti (ne-hem gvožđe) su:

zeleno lisnato povrće (0,7-2,2 mg Fe/ 100 g), koštunjavo voće (orasi, lešnici) (0,9-6,2 mg Fe / 100 g) i kakao (2 mg Fe /100 g). Biljka kopriva, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo…), iznutrice (možemo preporučiti  isključivo iznutrice ogranski hranjenih životinja), integralne žitarice, povrće tamnih listova, sušeno voće, semenke, orašasti plodovi…

U toku trudnoće, teba voditi računa o zdravlju, i tako se pripremati za porođaj. Obavezno lečiti anemiju, ako se registruje u trudnoći.  Porođaj je prirodni fenomen, ali u procesu porođaja moguće su komplikacije.  Pri porođaju može doći do  iznenadnog krvarenja. Ovo stanje uvek ugrožava život majke i deteta, te stoga zahteva obaveznu hitnu medicinsku pomoć. Glavni zadatak lekara u prvoj fazi je da odredi izvor krvarenja. Često je jedini način da se zaustavi gubitak krvi operacija.  

Share.

About Author

Comments are closed.