Zelena salata i 4 Recepta za dresing

zelena salata

Sadržaj

Zelena salata je svakako na trpezama pobornika pravilne i zdrave ishrane.  Pripremljena sama sa začinima ili u kompleksnim salatama sa više sastojaka.

zelena salata

Šta sve sadrži zelena salata?

Za ishranu se koristi zeleno lišće, odnosno glavica, različitih sorti. Zelena salata je niske energetske vrednosti, sadrži dosta vode, a značajan je izvor neophodne folne kisleine  i antioksidanata (naročito prisutan beta-karoten tamnijim listovima, lutein, folna kiselina i vitamin C. Takođe,  sadrži i vitamine B grupe (B1, B2, B6…), od mineralnih materija sadrži najviše kalijuma, a ima malo kalcijuma, gvožđa, bakra, malo ugljenih hidrata, dosta biljnih vlakana, malo proteina i vrlo malo masti, sadrži enzime i značajni hlorofil. Salata ima i umirujuće dejstvo – sadrži laktin.

zelena salata

Kako kupovati zelenu salatu?

Treba je dnevno kupovati, da izgleda sveže, čvrsto (jedro), čisto, bez mrlja i uvelih delova.

Kako čuvati zelenu salatu?

Salatu za dnevnu upotrebu treba očistiti (ukloniti lisno korenje, naročito ako je krupno, oprati više puta, dobro iscediti, uviti u čist ubrus (papirni) pa u plastičnu kesu. Tako pripremljena salata može da stoji 2-3 dana, ali s vremenom se smanjuje sadržaj vitamina C (možete ga nadoknaditi limunovim sokom).

Zelena salata i 4 Recepta za dresing - zelena salata 6

Razne vrste i sorte salata

Zelene salate ima veliki broj različitih sorti i može se kupiti tokom cele godine. Zbog svoje biološke vrednosti, osvežavajućeg ukusa i često su na trpezi. Zelena salata je bogata vlaknima pa koja olakšavaju rad creva ali i prisutna u mnogim dijetama jer usporavaju asorpciju šećera i time omogućavaju njihovo postupno iskorišćavanje.

  • Iceberg (ajzberg) zelena salata je vrlo ukusna i hrskava i omiljena za pravljenje kompleksnih salata obroka ili mešanih salata od raznih vrsta zelenih salata.
  • Romana, vrsta zelene salate koja ima malo slađi ukus i često se koristi  za pripremu Cezar salate, kao prilog uz meso a može se čak i kuvati u supi.
  • Puterica, kao što i naziv kogori vrlo meka i sočna zelena salata(mada postoje i sorte crvene puterice). Sadrži najviše gvožđa od svih zelenih salata.
  • Hrastov list, zelena salata ( u zelenoj i crvenoj boji) veoma ukusna , odličan dodatak sendviču ili samostalno kao salata uz obrok.
  •  Kineska zelena salata, veoma hrskava i ukusna. Treba znati kako se koristi, jer jede se samo njena stabljika. Stabljiku ogulite, skinite tvrdi sloj a unutrašnji deo stabljike je mekan i podseća na konzistenciju krastavca. Može biti odličan deo kompleksne salate, možete je kuvati i u čorbama.

Recepti dresing za salatu

Dresing za salate treba da se duže muti kako bi se masti dobro svarile (maslinovo ulje mutate sa limunovim sokom da se promeni boja i prozirnost).

Medeni dresing za mešanu zelenu salatu

Pomešajte više vrsta zelene salate i napravite dresing kojim ćete preliti salatu: 1 kašika meda, 1 kašičica senfa, 3 kašike ceđenog limuna, 3 kašike devičanskog maslinovog ulja, morska so (po ukusu). Dobro umutiti i preliti pred posluženje.

Beli dresing za zelenu salatu

Beli dresing za zelenu salatu

Beli dresing za zelenu salatu (možete u salatu dodati komadiće pečene piletine ili ćuretine i dobićete kompletan obrok). 200 ml jogurta i 3 kašike kisele pavlake umutiti, dodati 3 kašičice majoneza, 1 kašičicu senfa, 1 kašičica limunovog soka, morsu so, malo mlevenog šarenog bibera.

Pikantni dresing sa parmezanom za zelenu salatu

Možete koristiti jednu ili viševrsta zelenih salata za ovaj divni dresing koji će salatu učiniti pravim gurmanskim doživljajem. Od sastojaka koje treba dobro umutiti potrebno je : 3 kašike maslinovog (hladno ceđenog) ulja, malo belog luka u prahu, 3 kašike balzamika, 1 kašika parmezana (kada se sve prethodno dobro umuti).

zelena salata

Dresing za zelenu salatu sa vlašcem

Ovo je dresing odličan za ljubitelje arome vlašca. Sastojci: 4 kašike maslinovog devičanskog ulja, 2 kašike limunovog soka, 1 kašika jabukovog sirćeta, morska so (po ukusu),  1 kašičica žutog šećera, 1 kašika sitno sečenog svežeg vlašca.

Svaka salata sa dobrim dresingom biće još primamljivija!

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...