Zelena salata – Zdrava ishrana

Zelena salata u zdravoj ishrani

Zelena salata je svakako na trpezama pobornika pravilne i zdrave ishrane, pripremljena sama sa začinima ili u kompleksnim salatama sa više sastojaka.

Za ishranu se koristi zeleno lišće, odnosno glavica, različitih sorti.

zelena salata i zdrava ishrana (1)

Šta sve sadrži zelena salata?

Zelena salata je niske energetske vrednosti, sadrži dosta vode, a značajan je izvor neophodne folne kisleine  i antioksidanata (naročito prisutan beta-karoten tamnijim listovima, lutein, folna kiselina i vitamin C. Takođe,  sadrži i vitamine B grupe (B1, B2, B6…), od mineralnih materija sadrži najviše kalijuma, a ima malo kalcijuma, gvožđa, bakra…), malo ugljenih hidrata, dosta biljnih vlakana, malo proteina i vrlo malo masti, sadrži enzime i značajni hlorofil.

Kako kupovati zelenu salatu?

Treba je dnevno kupovati, da izgleda sveže, čvrsto (jedro), čisto, bez mrlja i uvelih delova.

Kako skladištiti/čuvati zelenu salatu?

Salatu za dnevnu upotrebu treba očistiti (ukloniti lisno korenje, naročito ako je krupno, oprati više puta, dobro iscediti, uviti u čist ubrus (papirni) pa u plastičnu kesu. Tako pripremljena salata može da stoji 2-3 dana, ali s vremenom se smanjuje sadržaj vitamina C (možete ga nadoknaditi limunovim sokom).

zelena salata i zdrava ishrana (3)

Važno: salata ima i umirujuće dejstvo – sadrži laktin!

Dresing za salate treba da se duže muti kako bi se masti dobro svarile (maslinovo ulje mutate sa limunovim sokom da se promeni boja i prozirnost).

Razne vrste i sorte salata

Zelene salate ima veliki broj različitih sorti i može se kupiti tokom cele godine. Zbog svoje biološke vrednosti, osvežavajućeg ukusa i često su na trpezi. Zelena salata je bogata vlaknima pa koja olakšavaju rad creva ali i prisutna u mnogim dijetama jer usporavaju asorpciju šećera i time omogućavaju njihovo postupno iskorišćavanje.

  • Iceberg (ajzberg) zelena salata je vrlo ukusna i hrskava i omiljena za pravljenje kompleksnih salata obroka ili mešanih salata od raznih vrsta zelenih salata.
  • Romana, vrsta zelene salate koja ima malo slađi ukus i često se koristi  za pripremu Cezar salate, kao prilog uz meso a može se čak i kuvati u supi.
  • Puterica, kao što i naziv kogori vrlo meka i sočna zelena salata(mada postoje i sorte crvene puterice). Sadrži najviše gvožđa od svih zelenih salata.
  • Hrastov list, zelena salata ( u zelenoj i crvenoj boji) veoma ukusna , odličan dodatak sendviču ili samostalno kao salata uz obrok.
  •  Kineska zelena salata, veoma hrskava i ukusna. Treba znati kako se koristi, jer jede se samo njena stabljika. Stabljiku ogulite, skinite tvrdi sloj a unutrašnji deo stabljike je mekan i podseća na konzistenciju krastavca. Može biti odličan deo kompleksne salate, možete je kuvati i u čorbama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…