Vitamin C i istraživanja o podmlađivanju spermatozoida

istraživanja o podmlađivanju spermatozoida

Istraživanja o podmlađivanju spermatozoida su pokazala da vitamin C  podmlađuje  spermatozoide. Antioksidans vitamin C štiti spermatozoide i povećavapokretljivost!

Kako vitamin C podmlađuje spermatozoide, šta kažu istraživanja o podmlađivanju spermatozoida?

Unošenje dovoljne količine vitamina C može da poboljša kvalitet spermatozoida, dajući im nov život i pokretljivost. Na Univerzitetu u Teksasu je dokazano da primena 1000 mg vitamina C tokom 60 dana povećala  broj spermatozoida za 60 odsto, pokretljivost je bila bolja za 30 odsto, procenat abnormalnih spermatozoida se smanjio i svi muškarci na kraju dvomesečnog perioda oplodili su svoje žene. U kontrolnoj grupi koja nije uzimala vitamin C nije bilo uspešne oplodnje.

istraživanja o podmlađivanju spermatozoida

Vitamin C štiti spermatozoide kao antioksidans?

Postoje razmatranja da je razlog neplodnosti oksidativno oštećenje a da vitamin C kao antioksidans štiti spermatozoide od razarajućih molekula kiseoničnih slobodnih radikala. Naučnici su pokazali da u spermi postoji supstanca zvana nespecifični aglutinin koja štiti spermatozoide  prianjajući na njihovu površinu. Ako se ova supstanca oksidiše slobodnim radikalima, ne može se više vezati za spermatozoide, koji se tada grupišu i otežano je njihovo kretanje.

Koji štetni uticaji utiču na mušku neplodnost?

Antioksidantna zaštita smanjena je kod muškaraca izloženih drugim štetnim  agensima kao što su zagađivači vazduha, teški metali, hemikalije iz naftne industrije, duvanski dim i drugi. Ovo taloženje štetnih materija u tkivu testisa, gde se stvaraju spermatozoidi objašnjava zašto s godinama muškarci postaju neplodni.

istraživanja o podmlađivanju spermatozoida

Šta ako ne unose dovoljno ovog značajnog vitamina?

Značajan procenat muškaraca ima aglutinaciju spermatozoida, što ukazuje na nedostatak vitamina C i neplodnost. Muškarci koji ne unose dovoljno vitamina C imaju veće izglede da proizvode genetski oštećene spermatozoide, što može da uzrokuje urođene nedostatke kod dece. Unošenje svežeg voća i povrća može da nadoknadi vitamin C i spreči oštećenje spermatozoida.

 

istraživanja o podmlađivanju spermatozoida

Koliko vitamina C dnevno je poželjno za pušače i za nepušače?

Jedna pomorandža na dan mogla bi da obezbedi dovoljno vitamina C kod većine muškaraca i zaštiti spermatozoide od genetskih oštećenja. Istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji su pokazala, da su getnetska oštećenja nastajala kad su nivoi vitamina C bili sasvim malo ispod propisane doze za ovaj vitamin (60mg). Jedna pomorandža sadrži 70mg vitamina C, što je dovoljno da se suprotstavi oštećenju. Pušačima je potrebna najmanje dvostruka količina vitamina C, jer duvanski dim poništava veliki deo antioksidantne zaštite vitamina C.

U zelenom lisnatom povrću, špargli i avokadu nalazi se značajan antioksidans  glutation. Ishranom kao što je mediteranska lako se može uneti doza vitamina C potrebna za bolju funkciju spermatozoida, a pokazalo se da 200 mg vitamina C vraća normalnu funkciju.

Šta je od namirnica preporučeno i u kojoj količini dnevno?

Tu dozu obezbeđuju sledeće namirnice: jedna i po crvena paprika (212 mg), dve šolje kuvanog brokolija (196 mg), tri kivija (222 mg), jedna dinja (226 mg), tri pomorandže (210 mg), dve čaše soka od pomorandže (208 mg), dve i po šolje svežih jagoda (210 mg). Dobri izvori vitamina C su šipak, slatka paprika, papričica i potočarka.

istrazivanja o podmladjivanju spermatozoida

I drugi minerali i vitamini…

Pored vitamina C, nedostatak vitamina B može da smanji broj i gustinu spermatozoida. Broj spermatozoida po mililitru semene tečnosti. Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija. I to srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Nedostatak cinka utiče na smanjenje broja spermatozoida. Njihovo usporeno kretanje ka materici, smanjenje količine semene tečnosti i neplodnost. Neki lekari savetuju 100 mg cinka dnevno za neplodne muškarce ili 50 mg dnevno u dužem periodu. Ne treba uzimati dozu veću od 40 mg bez prethodnog savetovanja s lekarom. Aminokiselina arginin je značajna za muškarce sa malim brojem spermatozoida. Potrebna količina arginina od četiri grama dnevno.  Nalazi se u 60 g suncokretovih semenki.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…