Šta povećava verovatnoću za trudnoću – Važno za plodnost

sta povecava verovatnocu za trudnocu

Sadržaj

Šta povećava verovatnoću za trudnoću? Parovi se sve češće javljaju kod ginekologa da vide da li mogu da rade na trudnoći, i šta bi mogli da uzimaju ili rade da povećaju verovatnoću? Nestrpljivi da što pre dodje do trudnoće, često dolaze već posle nekoliko meseci pokušavnja da vide šta mogu da ispitaju. Vrlo često situacija je još delikatnija zbog godina starosti žene kada se javlja lekaru.

Šta povećava verovatnoću za trudnoću? – Kada je optimalno vreme za trudnoću?

Smatra se da je optimalno da je prva trudnoća ženi izmedju 25-30 godine starosti. A druga 2-3 godine nakon prve a bolje do 35 godine starosti. Sve više nam dolaze žene starije od 35 godina sa željom za prvom trudnoćom.

Šta povećava verovatnoću za trudnoću

Zašto su godine važne za ostvarenje trudnoće?

Potrebno je izneti podatak da se žena rađa sa određenim brojem folikula.  Što je individualno, i taj broj se ne povećava, već smanjuje kako počnu menstrualni ciklusi i iz godine u godinu. Mišljenje da ako žena dobije ranije menstruaciju, će kasnije i da izgubi, i da može i kasnije da ostane u drugom stanju nije tačna. Neke žene imaju sa rodjenjem veći broj folikula u jajnicima (neko to naziva i rezervom jajnika za trudnoćom), a neke manji i ranije ulaze u menopauzu. Tendencija ranijeg ulaska u menopauzu je sve veća. Vrlo je važno pri posetama ginekologu pitati ženu da li planira trudnoću, i ako ne, a ima preko 30 godina objasniti joj važnost godina starosti za mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Kako utvrditi rezerve jajnika?

Postoji analiza jednog hormona iz krvi koja dosta pouzdano može da predvidi kolike su rezerve jajnika. To je AMH ( antiMilerov hormon), da napomenemo da nije idealno pouzdan ali je  trenutno je najbolji pokazatelj rezerve jajnika.

Ima i žena koje se interesuju da zamrznu jajne ćelije, što postoji i kod nas u zemlji. Ima i žena koje dolaze kod ginekologa sa željom da se UZ-no prati ovulacija. Međutim, nije svaki ciklus ovulatoran, i da može da se desi da i nekoliko ciklusa za redom nemaju ovulaciju, i da baš od rezerve jajnika zavisi koliko često će neka žena imati ovulaciju.

Šta povećava verovatnoću za trudnoću

Da bi došlo do ovulacije (sazrevanja i izbacivanja jajne ćelije iz folikula u jajanicima), potrebno je da u toku menstrualnog ciklusa folikul poraste do odredjene veličine i da se u njemu napravi takav medijum da izazove pucanje folikula i izlazak kvalitetne i zrele jajne ćelije. Folikularna tećnost ima odredjen sastav, koji se menja u toku menstrualnog ciklusa i ishranjuje jajnu ćeliju kako bi dostigla pravu veličinu i kvalitet.

PROHODNOST JAJOVODA I METODE ISPITIVANJA PROČITAJTE OVDE

Šta je važno za plodnost?

  • Sve više se shvata koliki je značaj ishrane i načina života žene, za kvalitet folikularne tečnosti i same jajne ćelije, a time i veće verovatnoće da dodje do trudnoće.
  • Takodje je važan i kvalitet semene tečnosti muškarca, kako bi se uspostavila kvalitetna spermatogeneza. Zna se da proces sazrevanja spermatozoida ( spermatogeneza) traje do 90 dana, što je važno kada se uzima terapije, na koje vreme treba raditi kontrolu. Sada se terapija infertiiteta kod muškarca koji imaju sterilne briseve započinje sa suplementima koji već za tri meseca značajno poboljšaju spermogram.
  • Takodje se sve više govori o ishrani sa neadekvatnim unosom važnih mikro i makroelemenata i vitamina, koji su neophodni za sazrevanje polnih ćelija (jajnih i spermatozoida). Iznose se činjenice kako ista količina namirnica pre 20 godina i sada nema isti sastav minerala i vitamina, i da je potrebno uneti ih u vidu suplemenata.

Šta povećava verovatnoću za trudnoću

Šta je još važno za bolju plodnost oba pola?

Naročito je važno spomenuti da su mikroelementi izuzetno važni za kvalitetnu ovulaciju, spermatogenezu, oplodnju, pripremu endometrijuma, nidaciju (vezivanje oplodjene jajne ćelije u matericu)  i rani razvoj trudnoće.

Koliko je bitno da jajna ćelija i spermatozoidi budu kvalitetni, ne manje je važno da se i endometrijum materice pripremi za implantaciju oplodjene jajne ćelije, jer ako nije adekvatno pripremljena oplodjena jajna ćelija se izbaci iz organizma žene i da ni ne zna da je došlo do oplodjenja.

Zna se da su mnogi minerali i vitamini neophodni u adekvatnim koncentracijama za sve pomenute procese, a to su: folna kiselina, inozitol, L-arginin, cink, selen i drugi.

Šta povećava verovatnoću za trudnoću

Šta je zaključak?

Planiranje trudnoće u optimalnim godinama starosti žene, pravilna i raznovrsna ishrana, zdrav način života uz dodavanje suplemenata je nešto  što može svako može da uradi, uz savet lekara.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...