Prohodnost jajovoda – 2 Metode ispitivanja prohodnosti jajovoda

Prohodnost jajovoda

Sadržaj

Prohodnost jajovoda je jedan od uslova za prirodno začeće. Koje metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda se sprovode?

Ukoliko Vi i vaš partner imate redovne, nezaštićene polne odnose duže od godinu dana, a do trudnoće ne dolazi, vreme je da odete na konsultativni pregled. Važno je znati da uzroci neplodnosti opterećuju podjednako i muškarca i ženu.

Prohodnost jajovoda
Preporuka da oba partnera istovremeno krenu u ispitivanje uzroka neplodnosti.

Prohodnost jajovoda je uslov za prirodno začeće

Ukoliko ste stariji od 35 godina nemojte čekati, već se obratite ginekologu nakon 6 meseci. Više od polovine parova koji se na vreme jave ginekologu i urologu ostvare trudnoću u narednih godinu dana. Učestalost neplodnosti raste sa godinama oba partnera. Treba znati da se kod 14% slučajeva uzrok nikada ne utvrdi.

Uzroci neplodnosti mogu biti različiti ali su među najčešćim neprohodnost jajovoda, izostanak ovulacije, endometrioza, hormosnki poremećaji, loš spermogram partnera, imunološki faktori …

Neprohodnost jajovoda – Koji su uzroci neprohodnosti jajovoda?

Prohodnost jajovoda je neophodna da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje stigne do materice. Najčešći uzrok poremećaja funkcije i neprohodnosti jajovoda su infekcije uzrokovane seksulano prenosivim bolestima. Zatim endometrioza, prethodna vanmatericna trudnoca ili priraslice nastale kao posledica neke operacije u abdomenu.

Prohodnost jajovoda
Velika većina parova koji potraže pomoć uspešno dođu do potomstva bilo prirodno bilo uz medicinsku pomoć.

Anatomija jajovoda

Da bi shvatili zašto je prohodnost jajovoda jedan od najbitnijih faktora detaljnije ćemo objasniti anatomiju jajovoda.

Jajovodi su mišićno sluzokožni organi duguljastog oblika, dužine 8-14cm koji povezuju matericu sa jajnikom. Sastoje se od 4 anatomska dela infundibuluma, ampule, suženja i materičnog dela jajovoda. Jajovodi služe kao tuneli kojima se do materice dopremaju jajne ćelije iz jajnika, a isto tako se njima kreću i spermatozoidi. Jajovod je mesto u kom najčešće nastaje oplodnja – spajanje jajne ćelije i spermatozoida. Nakon ovulacije zrela jajna ćelija uz pomoć fimbrija dospeva u lumen jajovoda gde dolazi do oplodnje. Oplođena jajna ćelija pod delovanjem peristaltičkih pokreta jajovoda dospeva do šupljine materice gde dolazi do implantacije. Ukoliko je bilo koji deo jajovoda neprohodan može doći do različitih komplikacija.

Prohodnost jajovoda
Neprohodnost jajovoda može biti delimična ili potpuna.

Delimična i  potpuna neprohodnost jajovoda

Neprohodnost jajovoda može biti delimična ili potpuna. Kod delimične neprohodnosti spermatozoid dolazi do jajne ćelije. Međutim oplođena jajna ćelija ne može da dođe do materice i ne može se implantirati unutar nje. Oplođena jajna ćelija ostaje zaglavljena u jajovodu i kako raste može doći do pucanja jajovoda. Ovo stanje je poznato pod nazivom Ektopična – Vanmaterična trudnoća. Vanmaterična trudnoća predstavlja jedno od najhitnijih stanja u ginekologiji i najčešće zahteva odstranjivanje zahvaćenog jajovoda.

U različitim patološkim procesima kao što su infekcije Hlamidijom ili drugim seksualno prenosivim bakterijama koje se šire preko grlića do materice može doći do potpune opstrukcije jajovoda. U ovom slučaju tečnost koja se normalno luči u jajovodu sada nema gde da ode i nakuplja se u jajovodu dovodeći do stanja koje je poznato kao hidrosalpinks.

Prohodnost jajovoda
Koja će se metoda za ispitivanje prohodnosti jajovoda koristiti zavisi od procene vašeg ginekologa.

Metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda

Postoje razne metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda koje određuje lekar individualno prema svakoj pacijentkinji.

  • Najčešće se radi HSG- Histerosalpingografija. Tokom ove metode se pacijentkinji ubrizgava kontrastni rastvor kroz grlić nakon čega se radi Rtg snimak. Nakon aplikacije kontrasta na snimku mozemo videti da li je ceo jajovod prohodan i gde je suženje ili zapusenje jajovoda.
  • Druga mogućnost je HyCoSy – histerosalpingo-kontrastna sonografija. U matericu se ubacuje vrlo tanak kateterkroz koji se ubrizgava sterilni fiziološki rastvog, zagrejan na temperaturu tela. Pod kontrolom ultrazvuka prati se tok tečnosti kroz šupljinu materice i jajovoda. Prednost ove metode nad HSG-om je što nema Rtg zračenja. Važno je napomenuti da su sterilni cervikalni i vaginalni bris neophodan uslov da bi se ova intervencija izvela.

Šta kada se utvrdi neprohodnost jajovoda?

Kod neprohodnosti jajovoda najčešće se odlučujemo da pacijentkinju i njenog partnera podvrgnemo postupku vantelesne oplodnje.

Na osnovu svega navedenog dolazimo do zaključka da je od neizmerne važnosti preventivno ponašanje:

  • Češće testiranje na seksualno prenosive bolesti i pravovremena terapija.
  • Manji broj partnera.
  • Korišćenje kontracepcije – prezervativ.

Ne zaboravite da velika većina parova koji potraže pomoć uspešno dođu do potomstva bilo prirodno bilo uz medicinsku pomoć.

avatar
Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...