Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).

Sadržaj

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).

Šta su polono prenosive bolesti?

Polno prenosive bolesti su bolesti koje se prenose kako im sama reč kaže polnim kontaktom, bilo da je u pitanju oralni, vagnalni ili analni.

Polno prenosive bolesti i polno prenosive infekcije su različite

Potrebno je napomenuti da se često u istom značenju koriste termini polno prenosive bolesti i polno prenosive infekcije. Razlika je značajna. Polno prenosive infekcije mogu postojati a da se još nije razvila polno prenosiva bolest.  Smatra se da su polno prenosive infekcije jedne od najčešćih na Zemljinoj kugli, bez obzira na kontinent. Mogu se javiti u bilo kom periodu života od rodjenja do smrti. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca, mada žene češće imaju simptome od muškaraca. Češće se javljaju u periodu intenzivnijih seksualnih odnosa i kod česte promene seksualnih partnera. Polno prenosive infekcije mogu biti izazvane: bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.

Koje vrste polno prenosivih bolesti postoje?

Bakterijske polno prenosive bolesti su: sifilis, gonoreja, bolesti izazvane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplasmom, a mogu izazvati  i druge nespecifične bakterije.

Virusne polno prenosive bolesti su: hepatitis B, hepatitis C, HIV (AIDS), Herpes simplex tip 2-genitalni, infekcija HPV virusima.

Gljivčne polno prenosive bolesti izazivaju različiti sojevi Candide,

Polno prenosive bolesti izazvane parazitima su: trihomonijaza ( triper), šuga i stidne vaši.

Koji su simptomi polno prenosivih bolesti?

Simptomi polno prenosivih bolesti su različiti, u zavisnosti od vrste infekcije, uzrasta osobe, imunog stanja, da li se odmah po nastanku simptoma osoba javila lekaru, ili je čekala i na svoju ruku koristila terapiju.

Najčešće se javljaju: svrab, bol, pojačan iscedak nekad vodenkast, nekad gust, beličast, žućkast, zelenkast, neprijatnog mirisa, otok na genitalijama sa pojavom plikova, vezikula, bradavica, ulceracija i drugih manifestacija. U cilju izlečenja infekcije potrebno je što pre se javiti lekaru.

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).
Lečenje je neophodno.

Lečenje polno prenosivih bolesti

Bakterijske infekcije se mogu u potpunosti izlečiti, jedino treba napomenuti da kod sifilisa u zavisnosti od vremena dijagnostikovanja i započinjanja lečenja zavisi da li će se izlečiti bez posledica. Infekcije hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom najčešće ne daju simptome, ali mogu uzrokovati upale unutrašnjih genitalnih organa, bolove, vanmateričnu trudnoću i sterilitet. Najčešće se i otkrivaju kod ispitivanja steriliteta. Promene koje uzrokuju su reverzibilne nakon terapije.

Za bolesti koje izazivaju virusi možemo reći da mogu biti pod kontrolom-u mirnoj fazi, virus nije moguće uništiti. U slučaju pada imuniteta ili nove infekcije može doći do ponovne pojave simptoma bolesti. Kod AIDS-a može doći i do letalnog ishoda.

polno prenosive bolesti
Redovne kontrole su važne.

Virus hepatitis B I C može dovesti do promena na jetri. Genitalni herpes (tip 2) uzrokuje vezikule na genitalijama i opasan je jedino kada se infekcija javi prvi put, naročito u trudnoći, dok kod ponavljanih infekcija promene su samo lokalnog karaktera.

Humanih papilloma virusa ima preko 100 tipova, neki od njih uzrokuju genitalne bradavice a neki izazivaju karcinom grlića materice. Ne znači da se svaka infekcija himanim papilloma virusom mora ispoljiti, smatra se da u 90% slučajeva dolazi do samoizlečenja u periodu od dve godine. U nekim zemljama Evrope se koristi vakcina protiv tipova HPV koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice. Ima nekoliko različitih proizvodjača ovih vakcina, neke imaju više tipova sadržanih u vakcini. Vakcinacija se u tim zemljama sprovodi kod devojčica uzrasta od 12-14 godina tj. pre stupanja u seksulane odnose. Može se dati i kasnije. Prima se u tri doze. Takodje postoji i vakcina protiv hepatitis B.

Gljivične infekcije su najčešće od polno prenosivih infekcija i leče se (bez posledica), često recidiviraju, zato se smatra da je potrebno nakon lečenja dati i probiotske vaginalete da bi se normalizovala narušena vaginalna flora kod žena. Sada postoje i oralni probiotici za vaginalnu floru.

Takodje i polno prenosive bolesti izazvane parazitima se leče i ne ostavljaju posledice.

polno prenosive bolesti
Leče se oba partnera.

Važno je – leče se oba partnera?

Važno je znati i da osoba može biti zarazna a da nema simptome i prenese infekciju partneru ili partnerki koji dobiju simptome. Zato se kada se dijagnostikuje infekcija ili bolest leče oba partnera. U slučaju da pri svakom odnosu koriste kondom potrebno je drugog partnera pregledati i testirati.

Najbolja zaštita je kondom, ali nije 100%, jedino je apstinencija 100%. Dok se koristi terapija potrebno je apstinirati od seksualnih odnosa. Potrebno je da oba partnera odrade kontrolne preglede sa brisevima, dešava se da se jedan partner izleči nakon terapije a da drugi i dalje ima infekciju. Česta promena seksualnih partnera i nekorišćenje mehaničke zaštite (kondom) povećava značano rizik od polno prenosivih infekcija.

Polno prenosive bolesti u trudnoći

Posebno treba napomenuti da neke od polno prenosivih infekcija u trudnoći mogu izazvati pobačaj, prevremeni porodjaj. Takođe preneti se na plod i uzrokovati anomalije ploda, čak i mrtvorodjenost. Zato se preporučuje da se trudnicama uradi vaginalni bakteriološi bris u prvom trimestru trudnoće.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...