Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).

Šta su polono prenosive bolesti?

Polno prenosive bolesti su bolesti koje se prenose kako im sama reč kaže polnim kontaktom, bilo da je u pitanju oralni, vagnalni ili analni.

Polno prenosive bolesti i polno prenosive infekcije su različite

Potrebno je napomenuti da se često u istom značenju koriste termini polno prenosive bolesti i polno prenosive infekcije. Razlika je značajna. Polno prenosive infekcije mogu postojati a da se još nije razvila polno prenosiva bolest.  Smatra se da su polno prenosive infekcije jedne od najčešćih na Zemljinoj kugli, bez obzira na kontinent. Mogu se javiti u bilo kom periodu života od rodjenja do smrti. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca, mada žene češće imaju simptome od muškaraca. Češće se javljaju u periodu intenzivnijih seksualnih odnosa i kod česte promene seksualnih partnera. Polno prenosive infekcije mogu biti izazvane: bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.

Koje vrste polno prenosivih bolesti postoje?

Bakterijske polno prenosive bolesti su: sifilis, gonoreja, bolesti izazvane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplasmom, a mogu izazvati  i druge nespecifične bakterije.

Virusne polno prenosive bolesti su: hepatitis B, hepatitis C, HIV (AIDS), Herpes simplex tip 2-genitalni, infekcija HPV virusima.

Gljivčne polno prenosive bolesti izazivaju različiti sojevi Candide,

Polno prenosive bolesti izazvane parazitima su: trihomonijaza ( triper), šuga i stidne vaši.

Koji su simptomi polno prenosivih bolesti?

Simptomi polno prenosivih bolesti su različiti, u zavisnosti od vrste infekcije, uzrasta osobe, imunog stanja, da li se odmah po nastanku simptoma osoba javila lekaru, ili je čekala i na svoju ruku koristila terapiju.

Najčešće se javljaju: svrab, bol, pojačan iscedak nekad vodenkast, nekad gust, beličast, žućkast, zelenkast, neprijatnog mirisa, otok na genitalijama sa pojavom plikova, vezikula, bradavica, ulceracija i drugih manifestacija. U cilju izlečenja infekcije potrebno je što pre se javiti lekaru.

Polno prenosive bolesti, simptomi i kako se leče? Može se koristiti i izraz seksualno prenosive bolesti (skraćeno STD-sexualy transmited desease).
Potrebno je lečenje oba partnera

Lečenje polno prenosivih bolesti

Bakterijske infekcije se mogu u potpunosti izlečiti, jedino treba napomenuti da kod sifilisa u zavisnosti od vremena dijagnostikovanja i započinjanja lečenja zavisi da li će se izlečiti bez posledica. Infekcije hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom najčešće ne daju simptome, ali mogu uzrokovati upale unutrašnjih genitalnih organa, bolove, vanmateričnu trudnoću i sterilitet. Najčešće se i otkrivaju kod ispitivanja steriliteta. Promene koje uzrokuju su reverzibilne nakon terapije.

Za bolesti koje izazivaju virusi možemo reći da mogu biti pod kontrolom-u mirnoj fazi, virus nije moguće uništiti. U slučaju pada imuniteta ili nove infekcije može doći do ponovne pojave simptoma bolesti. Kod AIDS-a može doći i do letalnog ishoda.

Virus hepatitis B I C može dovesti do promena na jetri. Genitalni herpes (tip 2) uzrokuje vezikule na genitalijama i opasan je jedino kada se infekcija javi prvi put, naročito u trudnoći, dok kod ponavljanih infekcija promene su samo lokalnog karaktera.

Humanih papilloma virusa ima preko 100 tipova, neki od njih uzrokuju genitalne bradavice a neki izazivaju karcinom grlića materice. Ne znači da se svaka infekcija himanim papilloma virusom mora ispoljiti, smatra se da u 90% slučajeva dolazi do samoizlečenja u periodu od dve godine. U nekim zemljama Evrope se koristi vakcina protiv tipova HPV koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice. Ima nekoliko različitih proizvodjača ovih vakcina, neke imaju više tipova sadržanih u vakcini. Vakcinacija se u tim zemljama sprovodi kod devojčica uzrasta od 12-14 godina tj. pre stupanja u seksulane odnose. Može se dati i kasnije. Prima se u tri doze. Takodje postoji i vakcina protiv hepatitis B.

Gljivične infekcije su najčešće od polno prenosivih infekcija i leče se (bez posledica), često recidiviraju, zato se smatra da je potrebno nakon lečenja dati i probiotske vaginalete da bi se normalizovala narušena vaginalna flora kod žena. Sada postoje i oralni probiotici za vaginalnu floru.

Takodje i polno prenosive bolesti izazvane parazitima se leče i ne ostavljaju posledice.

Važno je da se leče oba partnera?

Važno je znati i da osoba može biti zarazna a da nema simptome i prenese infekciju partneru ili partnerki koji dobiju simptome. Zato se kada se dijagnostikuje infekcija ili bolest leče oba partnera. U slučaju da pri svakom odnosu koriste kondom potrebno je drugog partnera pregledati i testirati.

Najbolja zaštita je kondom, ali nije 100%, jedino je apstinencija 100%. Dok se koristi terapija potrebno je apstinirati od seksualnih odnosa. Potrebno je da oba partnera odrade kontrolne preglede sa brisevima, dešava se da se jedan partner izleči nakon terapije a da drugi i dalje ima infekciju. Česta promena seksualnih partnera i nekorišćenje mehaničke zaštite (kondom) povećava značano rizik od polno prenosivih infekcija.

Posebno treba napomenuti da neke od polno prenosivih infekcija u trudnoći mogu izazvati pobačaj, prevremeni porodjaj, preneti se na plod i uzrokovati anomalije ploda, čak i mrtvorodjenost. Zato se preporučuje da se trudnicama uradi vaginalni bakteriološi bris u prvom trimestru trudnoće.

 

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…