Koje su Najčešće Vaginalne Infekcije?

O čemu žene posle porođaja treba da vode računa?

Posle porodjaja i u godinama koje slede, žena treba da vodi računa o svom zdravlju. Koje su najčešće vaginalne infekcije?

Najčešći razlog dolaskakod ginekologa su vaginalne infekcije u životu žene. Ima žena koje retko imaju problem sa vaginalnim infekcijama, a postoje žene koje često imaju ovaj problem.

Koje su najčešće vaginalne infekcije?

Smatra se da su najčešće vaginalne infekcije uzrokovane bakterijama i gljivicama oko 90%, a mogu biti i mešovite.

Kako dolazi do vaginalnih infekcija?

Infekcije ne moraju da budu prenete pri seksualnom odnosu kada se ne koristi mehanička zaštita (kondom). Često su infekcije problem da dodje do trudnoće.

Ima slučajeva kada žene dodju kod ginekologa da započnu isptivanje zašto ne dolazi do trudnoće, a već godinu dana kako pokušavaju. Uradimo prvo bakteriološki cervikalni i vaginalni  bris i otkrijemo infekciju, damo terapiju i posle lečenja dodje do izostanka menstruacije i ustanovimo trudnoću. Nekada infekcija bude upornija i potrebno je duže lečenje različitim antibioticima prema antbiogramu, ponekad i do godinu dana i nakon toga često dodje do trudnoće. Važno je napomenuti ženi da mora da bude uporna i da svaki put nakon terapije uradi kontrolni bris, a sve vreme terapije da nema odnose, a kada završi terapiju dok čeka da uradi briseve može da ima odnose ali samo sa kondomom.

O čemu žene posle porođaja treba da vode računa (2)

Naročito je važno da se i partner leči istovremeno ili uradi briseve i vidi da li treba terapija. Ako se leči i partner kontrolne briseve rade oba partnera iz razloga što može da se jedan partner izleči a drugi ne.

Gljivične vaginalne infekcije

Dokazano je da 75 % žena ima makar jednom u životu gljivičnu infekciju, a čak 50% ima dva ili više puta. Najčešći simptomi su svrab, crvenilo, pojačan beličast vaginalni sekret bez mirisa, ponekad i peckanje a kod duže i upornije infekcije mogu se javiti i ranice praćene bolom.

Ranije je najčešće gljivične infekcije uzrokovala Candida albicans, a sada se češće izoluju drugi sojevi Candide kao što su Candida glabrata, crusei i dr. To je i razlog što nekome pomogne jedna vrsta vaginalete za gljivice a drugom ne. Retko se radi kultivacija sojeva kod gljivične infekcije, već se terapija ordinira na osnovu kliničkog nalaza na pregledu i anamnestičkih podataka. Treba svakako doći na kontrolu nakon terapije, da ne bi nakon nekog vremena došlo do rekurentne (ponovne) infekcije, ako  infekcija nije izlečena u potpunosti već je došlo do zalečenja.

O čemu žene posle porođaja treba da vode računa (1)

Bakterijske vaginalne  infekcije

Bakterijske infekcije su raznovrsne: mogu biti uzrokovane bakterijama iz digestivnog trakta, sa kože, kao i entitet poznat kao bakterijska vaginoza. Izi digestivnog trakta najčešće vaginalne infekcije izazivaju Escherihia collii Enterococus, jedan od razloga može biti problem sa hemoroidima, niska medjica, problem sa stolicom u smislu dijareje ili zatvora. Od bakterija sa kože česti uzročnici vaginalnih infekcija su razni sojevi Streptococusa i Staphylococusa. Bakterijska vaginoza je bakterijska infekcija uzrokovana anaerobnim bakterijama i 25% žena ima barem jednom ovu vrstu infekcije. Anaerobne bakterije kao i gljivice se zovu komensali genitalnog trakta žena i postoje normalno u maloj-dozvoljenoj koncentraciji i  tada se ne registruje infekcija. Kada se iz nekog razloga poremeti odnos i njihov broj poraste dolazi do infekcije.

Koji su simptomi bakterijskih vaginalnih infekcija?

Karatkeristični simptomi bakterijske vaginoze su pečenje, crvenilo, miris na trulu ribu, beličasto-sivkast vodenast sekret. Lečenje bakterijskih infekcija se sprovodi prema uradjenom brisu i antibiogramu, izuzev kod bakterijske vaginoze, kod koje se zna da je lek izbora metronidazol, redje klindamicin. Dešava se da nakon uradjene kontrole posle terapije u brisu se izoluje druga vrsta bakterije, jedno obajšnjenje može biti da je bila infekcija sa dve ili više bakterija, ali je u prvom brisu i svakom narednom izolovana ona koje ima najviše i ordinirana terapija, a da je ostala druga koje je bilo znatno manje  i terapija nije za nju bila odgovarajuća. Radjena je 2010g. studija na Pasterovom institutu u Parizu koja je pokazala da postoji signifikatna razlika kod terapije samo antimikoticima i antibioticima infekcije, u odnosu na davanje probiotika nakon konvencionalne terapije uzročnika. Stoga je  važno koristiti lokalno probiotike nakon terapije infekcije.

Kako se možemo još zaštititi?

Takodje postoje kreme i gelovi koji pomažu očuvanju normalnog nivoa ph vagine koji je neophodan da bi  se normalne-saprofitne bakterije kao što su laktobacili (probitoske bakterije) razmnožavale i sprečavale da dodje do infekcije (to je normalan odbrambeni mehanizam vagine).

Razni sojevi laktobacila-poznatih kao dobre bakterije vagine su normalni stanovnici vagine i štite je od infekcija, kada se njihov broj smanji lakše dolazi do infekcije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…