Kontrole Godinu Dana Posle Porođaja

Smatra se da kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete, žena ulazi u redovne kontrole kao i kada nije bila u drugom stanju.

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

 

Koje kontrole treba raditi godišnje?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata :kolposkopiju, PA bris, vaginalni sekret, bimanuelni ginekološki pregled i palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina. Kada prodje šest meseci od ovog pregleda radi se kontrolni ginekološki pregled koji obuhvata: vaginalni sekret i bimanuelni ginekološki pregled. Jednom godišnje se radi UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.

Nenaslovljeni dizajn 83

Sve do menopauze!

Ovakav redosled ginekoloških pregleda se radi sve do menopauze, nakon čega je dovoljno jednom godišnje da se radi gore opisani sistematski ginekološki pregled, i UZ- ni pregled jednom u godinu do dve godine od prethodnog.

Ukoliko ste prošli operaciju?

U slučaju kada je pacijentkinja operisana ginekološki iz bilo kog razloga učestalost kontrola odredjuje izabrani ginekolog jer nikada nisu uklonjeni svi ginekološki organi.  Većina žena misli da kada im je izvadjena materica i jajnici  nemaju šta da kontrolišu, medjutim i karcinom vagine i vulve postoje te je stoga potrebno dolaziti kod ginekologa.

 

Period od prve menstruacije ( menarha ) do poslednje ( menopauza) je reproduktivni period za žene i tada je radi prevencije potrebno dolaziti na 6 meseci.

Zašto godišnja kontrola?

Godinu dana je dugačak period kada može doći do velikih promena kod žena koje mogu na vreme da se dijagnostikuju i preveniraju. Nakon poslednje menstruacije takve promene su značajno redje i sporije napreduju stoga se smatra da je učestalost kontrola na godinu dana dovoljna.

Mnoge žene zbunjuje skrining na karcinom grlića materice i sistematski ginekološki pregled, šta je bolje i koliko se često radi. Svi skrining programi su napravljeni da se u odredjenom vremenskom periodu rade kod na izgled zdrave populacije kako bi se otkrili sumjivi nalazi i uputili na dalju dijagnostiku. Tako i skrining na karcinom grlića materice podrazumeva da se uradi PA bris, i po propozicijama skrining se radi od 25-64 godine života jednom u tri godine ako je prethodne dve uzastopne godine nalaz PA brisa bio normalan.

Iskustva

To je ustanovljeno za razvijene zemlje. Srbija spada u zemlju koja sa Rumunijom beleži najveću incidencu obolevanja od ovog karcinoma i stoga se kod nas po nomenklaturi zdravstvenih usluga sistematski ginekološki pregled ( koji obuhvata i PA bris pored ostalih analiza) radi jednom godišnje nakon 25 god života do kraja. Bitno je da žene dolaze na vreme na preglede kako im njihov ginekolog kaže, a šta će se sve uraditi o tome vodi računa lekar. Kada Vam nije jasno pitajte svog lekara obajsniće Vam.

 

Samopregled dojke

Napominjemo da je potrebno da se nauči samopregled dojki i potrebno ga je raditi jednom mesečno, najbolje nakon tuširanja u ležećem ili stojećem položaju i to može se početi od adolescentnog uzrasta. Obratite se svom ginekologu kako bi Vam pokazo kako se radi, takodje ako postoji pozitivna porodična anamneza za karcinom dojke uputiće Vas lekar na učestalost i vrstu kontrola.

Posle 40. godine?

Posle četrdesete godine u slučaju da žena do tada nije imala tegobe, u okviru sistematskog ginekološkog pregleda se radi palaptorni pregled dojki, a ako ginekolog odredi i UZ-ni pregled dojki ( u zavisnosti od nalaza i anamneze kako lične tako i prodične). U pedesetoj godini se radi inicijalna skrining mamografija ( prva ), i ako je nalaz uredan svakih dve godine se ponavlja sve do 69 godine života.Izmedju mamografskih pregleda je potrebno raditi svake godine i UZ-ni pregled dojki ( što izlazi da se i on radi na dve godine).

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…