Kontrole Godinu Dana Posle Porođaja

Smatra se da kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete, žena ulazi u redovne kontrole kao i kada nije bila u drugom stanju.

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

 

Koje kontrole treba raditi godišnje?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata :kolposkopiju, PA bris, vaginalni sekret, bimanuelni ginekološki pregled i palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina. Kada prodje šest meseci od ovog pregleda radi se kontrolni ginekološki pregled koji obuhvata: vaginalni sekret i bimanuelni ginekološki pregled. Jednom godišnje se radi UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.

Nenaslovljeni dizajn 83

Sve do menopauze!

Ovakav redosled ginekoloških pregleda se radi sve do menopauze, nakon čega je dovoljno jednom godišnje da se radi gore opisani sistematski ginekološki pregled, i UZ- ni pregled jednom u godinu do dve godine od prethodnog.

Ukoliko ste prošli operaciju?

U slučaju kada je pacijentkinja operisana ginekološki iz bilo kog razloga učestalost kontrola odredjuje izabrani ginekolog jer nikada nisu uklonjeni svi ginekološki organi.  Većina žena misli da kada im je izvadjena materica i jajnici  nemaju šta da kontrolišu, medjutim i karcinom vagine i vulve postoje te je stoga potrebno dolaziti kod ginekologa.

 

Period od prve menstruacije ( menarha ) do poslednje ( menopauza) je reproduktivni period za žene i tada je radi prevencije potrebno dolaziti na 6 meseci.

Zašto godišnja kontrola?

Godinu dana je dugačak period kada može doći do velikih promena kod žena koje mogu na vreme da se dijagnostikuju i preveniraju. Nakon poslednje menstruacije takve promene su značajno redje i sporije napreduju stoga se smatra da je učestalost kontrola na godinu dana dovoljna.

Mnoge žene zbunjuje skrining na karcinom grlića materice i sistematski ginekološki pregled, šta je bolje i koliko se često radi. Svi skrining programi su napravljeni da se u odredjenom vremenskom periodu rade kod na izgled zdrave populacije kako bi se otkrili sumjivi nalazi i uputili na dalju dijagnostiku. Tako i skrining na karcinom grlića materice podrazumeva da se uradi PA bris, i po propozicijama skrining se radi od 25-64 godine života jednom u tri godine ako je prethodne dve uzastopne godine nalaz PA brisa bio normalan.

Iskustva

To je ustanovljeno za razvijene zemlje. Srbija spada u zemlju koja sa Rumunijom beleži najveću incidencu obolevanja od ovog karcinoma i stoga se kod nas po nomenklaturi zdravstvenih usluga sistematski ginekološki pregled ( koji obuhvata i PA bris pored ostalih analiza) radi jednom godišnje nakon 25 god života do kraja. Bitno je da žene dolaze na vreme na preglede kako im njihov ginekolog kaže, a šta će se sve uraditi o tome vodi računa lekar. Kada Vam nije jasno pitajte svog lekara obajsniće Vam.

 

Samopregled dojke

Napominjemo da je potrebno da se nauči samopregled dojki i potrebno ga je raditi jednom mesečno, najbolje nakon tuširanja u ležećem ili stojećem položaju i to može se početi od adolescentnog uzrasta. Obratite se svom ginekologu kako bi Vam pokazo kako se radi, takodje ako postoji pozitivna porodična anamneza za karcinom dojke uputiće Vas lekar na učestalost i vrstu kontrola.

Posle 40. godine?

Posle četrdesete godine u slučaju da žena do tada nije imala tegobe, u okviru sistematskog ginekološkog pregleda se radi palaptorni pregled dojki, a ako ginekolog odredi i UZ-ni pregled dojki ( u zavisnosti od nalaza i anamneze kako lične tako i prodične). U pedesetoj godini se radi inicijalna skrining mamografija ( prva ), i ako je nalaz uredan svakih dve godine se ponavlja sve do 69 godine života.Izmedju mamografskih pregleda je potrebno raditi svake godine i UZ-ni pregled dojki ( što izlazi da se i on radi na dve godine).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…