Redovne kontrole kod ginekologa – 1. godina posle porođaja

redovne kontrole kod ginekologa

Redovne kontrole kod ginekologa treba sprpovoditi kada prodje godinu dana od porodjaja, ako ne doji dete.

Redovne kontrole kod ginekologa

U slučaju da nije imala nikakve druge probleme pre trudnoće i u trudnoći dovoljno je da dolazi na svakih 6 meseci, naravno ako ima neki problem javiće se lekaru odmah.Ako je pre trudnoće postojao razlog za češćim kontrolama onda ginekolog ordinira na koliko je potrebno da dolazi.

redovne kontrole kod ginekologa
Redovne kontrole zdravlja žene su od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja.

Koje ginekološke kontrole treba raditi godišnje?

Jednom godišnje se radi sistematski ginekološki pregled koji ubuhvata : kolposkopiju, PA bris, vaginalni sekret, bimanuelni ginekološki pregled i palaptorni pregled dojki kod žena starijih od 40 godina. Kada prodje šest meseci od ovog pregleda radi se kontrolni ginekološki pregled koji obuhvata: vaginalni sekret i bimanuelni ginekološki pregled. Jednom godišnje se radi UZ-ni pregled u slučaju normalnog nalaza.

Ovakav redosled ginekoloških pregleda se radi sve do menopauze, nakon čega je dovoljno jednom godišnje da se radi gore opisani sistematski ginekološki pregled, i UZ- ni pregled jednom u godinu do dve godine od prethodnog.

Ukoliko ste prošli ginekološku operaciju

U slučaju kada je pacijentkinja operisana ginekološki iz bilo kog razloga učestalost kontrola odredjuje izabrani ginekolog jer nikada nisu uklonjeni svi ginekološki organi.  Većina žena misli da kada im je izvađena materica i jajnici  nemaju šta da kontrolišu, medjutim i karcinomi vagine i vulve postoje, te je stoga potrebno dolaziti kod ginekologa. Period od prve menstruacije ( menarha ) do poslednje ( menopauza) je reproduktivni period za žene i tada je radi prevencije potrebno dolaziti na 6 meseci.

redovne kontrole kod ginekologa
Neke promene se mogu uočiti samo uz pomoć ultrazvučnog ginekološkog pregleda.

Zašto godišnja ginekološka kontrola?

Godinu dana je dugačak period kada može doći do velikih promena kod žena koje mogu na vreme da se dijagnostikuju i preveniraju. Nakon poslednje menstruacije takve promene su značajno redje i sporije napreduju stoga se smatra da je učestalost kontrola na godinu dana dovoljna.

Mnoge žene zbunjuje skrining na karcinom grlića materice i sistematski ginekološki pregled, šta je bolje i koliko se često radi. Svi skrining programi su napravljeni da se u odredjenom vremenskom periodu rade kod na izgled zdrave populacije kako bi se otkrili sumjivi nalazi i uputili na dalju dijagnostiku. Tako i skrining na karcinom grlića materice podrazumeva da se uradi PA bris, i po propozicijama skrining se radi od 25-64 godine života jednom u tri godine ako je prethodne dve uzastopne godine nalaz PA brisa bio normalan.

Iskustva

To je ustanovljeno za razvijene zemlje. Srbija spada u zemlju koja sa Rumunijom beleži najveću incidencu obolevanja od ovog karcinoma i stoga se kod nas po nomenklaturi zdravstvenih usluga sistematski ginekološki pregled ( koji obuhvata i PA bris pored ostalih analiza) radi jednom godišnje nakon 25 god života do kraja. Bitno je da žene dolaze na vreme na preglede kako im njihov ginekolog kaže, a šta će se sve uraditi o tome vodi računa lekar. Kada Vam nije jasno pitajte svog lekara obajsniće Vam.

Samopregled dojke

Napominjemo da je potrebno da se nauči samopregled dojki i potrebno ga je raditi jednom mesečno, najbolje nakon tuširanja u ležećem ili stojećem položaju i to može se početi od adolescentnog uzrasta. Obratite se svom ginekologu kako bi Vam pokazo kako se radi, takodje ako postoji pozitivna porodična anamneza za karcinom dojke uputiće Vas lekar na učestalost i vrstu kontrola.

sistematski ginekološki pregled
Naučite samopregled dojke

Posle 40. godine žene

Posle četrdesete godine u slučaju da žena do tada nije imala tegobe, u okviru sistematskog ginekološkog pregleda se radi palaptorni pregled dojki, a ako ginekolog odredi i UZ-ni pregled dojki (u zavisnosti od nalaza i anamneze kako lične tako i prodične). U pedesetoj godini se radi inicijalna skrining mamografija (prva ), i ako je nalaz uredan svakih dve godine se ponavlja sve do 69 godine života.Izmedju mamografskih pregleda je potrebno raditi svake godine i UZ-ni pregled dojki (što izlazi da se i on radi na dve godine).

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…