Šta je endometrioza – 9 Simptoma endometrioze – Kako se leči?

Endometrioza

Sadržaj

Endometrioza je problem čiji uzrok još uvek nije potpuno poznat. Takođe, simptomi endometrioze variraju od toga da pojedine žene nemaju nikakve simptome, do toga da su vrlo primetni i osetni. Međutim, odsustvo ili prisustvo simptoma ne ukazuje na stepen stanja endometrioze. Treba je lečiti zbog ukupnog zdravlja žene. Endometrioza svakako otežava i put ka materinstvu, što je još jedan od razloga da se što pre otkrije problem i potom rešava.

Šta je endometrioza?

Endometrioza se definiše kao prisustvo tkiva nalik endometrijumu (unutrašnje tkivo materice) izvan materice, koje dovodi do hronične inflamatorne reakcije tkiva, bola i neplodnosti. Endometrioza je oboljenje koje se javlja kod 15 % ženske populacije između 25 i 40 godine, a čak 20 – 50 % žena koje se leče od steriliteta ima endometriozu.

U pitanju je bolno upalno stanje koje se najčešće se nalazi na: jajnicima, jajovodima, tkivu koje drži matericu na mestu (ligamenti), spoljašnjoj površini uterusa. Ali se ređe može naći i na vagini, grliću materice, crveima, bešici, rektumu… Relativno je česta dijagnoza, ali neprepoznata.

Endometrioza

Kao što endometrijum unutar materice ima mesečni ciklus, tako i endometrijum van materice prolazi kroz iste faze.

Endometrijum van materične šupljine krvari unutar organa na kome se nalazi, dajući iritaciju, zapaljenje i kasnije priraslice. Priraslice slepljuju okolno tkivo sa matericom smanjujući njenu funkciju.

Endometriotične ciste na jajniku su poznate kao čokoladne ciste.

Šta je uzrok nastanka endometrioze?

Uzrok njenog nastanka i dalje nije u potpunosti poznat. Spada u nasledna stanje na koje mogu da utiču genetski i faktori okruženja:

 1. Ćerke i sestre žena koje imaju endometriozu imaju 6 puta veći rizik.
 2. Žene uzrasta 25-40 godina.
 3. Žene sa niskim nivoima progesterone.
 4. Produžena izloženost estrogenu: npr. kasna menopauza ili rana menstruacija
 5. Istorija komplikacija menstruacije (tj. dugi menstrualni ciklusi, česti periodi).
 6. Ukoliko žena nije rađala.
 7. Visok unos crvenog mesa i masti.
 8. Visok unos alkohola.

Endometrioza

Koji su simptomi endometrioze?

Simptomi endometrioze variraju od toga da pojedine žene nemaju nikakve simptome, do toga da su vrlo primetni i osetni. Opet, odsustvo ili prisustvo simptoma ne ukazuje na stepen stanja endometrioze. Simptomi uključuju:

 • Hroničan bol u karlici.
 • Bolne menstruacije (dismenoreja).
 • Obilne menstruacije.
 • Hronična fizička iscrpljenost.
 • Bol tokom seksualnog odnosa.
 • Bol tokom ovulacije.
 • Bol pri peristaltičkim pokretima creva (pokretanje hrane u crevima) ili tokom mokrenja.
 • Bol u leđima.

Kako da posumnjamo na endometriozu?

Sumnja na endometriozu postoji ukoliko je prisutan 1 od navedenih simptoma ili znakova:

 • Hroničan bol u karlici.
 • Bol povezan sa menstruacijom (dismenorejom) koji utiče na dnevne aktivnosti i kvalitet života.
 • Dubok bol tokom ili nakon seksualnog odnosa.
 • Gastrointestinalni simptomi ciklični ili povezani sa menstruacijom, naročito bol pri peristaltčkim pokretima creva.
 • Urinarni simptomi povezani sa menstruacijom, naročito krv u urinu ili bol tokom mokrenja.
 • Neplodnost koja je povezana sa jednim ili više navedenih simptoma.

Mnoge žene sa endometriozom nemaju nikakve simptome i stanje jako često ostaje nedijagnostikovano dok ne uznapreduje. Redovne posete ginekologu i UZ kontrole svakako će pomoći u uspostavljanju dijagnoze.

Endometrioza

Kako se leči endometrioza?

Endometrioza se leči lekovima, operativno i kombinovano. Izbor načina lečenja zavisi od stadijuma endometrioze, njene lokalizacije, životne dobi žene i postojanja neplodnosti.

 • Hormonska terapija ima za cilj da se prekine hormonska stimulacija endometriotičnih žarišta, da se stimuliše njihova atrofija i prekine krvarenje.
 • Operacija endometrioze je najčešći način lečenja i ona može biti klasična ili laparoskopska. Ako u trbušnoj duplji postoje masivne priraslice koje veziju creva, najčešći izbor je klasična operacija.Ali, ovo su ređi slučajevi. U većini slučajeva endometrioza se danas operiše laparoskopski. To znači da nema velikog reza na stomaku, sama operacija se izvodi kroz ubodnu ranicu od svega tri-četiri milimetra. Optičkim instrumentom, kroz taj rez se ulazi u trbušnu duplju, posmatraju se i otklanjaju promene koje se dalje šalju na histološku analizu. Prednosti laparaskopske operacije su brojne. Zbog bržeg postoperativnog oporavka, manjeg krvarenja, manje boli, krajnje smanjen rizik infekjcije, manjeg rizika stvaranja novih priraslica.  Iz tih razloga se ova metoda koristi u brojnim slučajevima.
 • Definitivno izlečenje endometrioze postiže se isključivo radikalnom operacijom. Kompletnim otklanjanjem materice i jajnika. Ova operacija radi se ženama kod kojih je bolest uznapredovala, a koje su starije od 40 godina i koje više neće rađati.
 • Najčešće lečenje je kombinovano. Nakon operativnog lečenja jedno vreme se sprovodi hormonska terapija, a zatim se preporučuje trudnoća.
 • Određeni prirodni preparati mogu da se koriste nakon hirurškog zahvata. U cilju smanjenja mogućnosti ponovnog pojavljivanja simptoma.
avatar
Doktor medicine, znanje i veštine je posvetila približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda i ginekoloških preparata.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...