Zašto ne dolazi do trudnoće – 4 koraka ispitivanja

Zašto ne dolazi do trudnoće

Sadržaj

Sve je  češće pitanje zašto ne dolazi do trudnoće. Koliko treba pokušavati, kada zapoćeti i koja ispitivanja i naći uzrok?

Šta se ispituje i preduzima kako bi se saznao uzrok i rešio problem?

Ovo su neka od pitanja sa kojima se susreću mnogi parovi u današnje vreme. Pokušaćemo da objasnimo do kada treba sačekati. U odnosu na period od pre 10 godina i kriterijumi su promenjeni za započitanje ispitivanja infertiliteta ( neplodnosti ). Nekada je granica  posle koje  treba ispitivati zašto ne dolazi do trudnoće bila dve godine, a sada je godinu dana.

Zašto ne dolazi do trudnoće

Kada treba otpočeti sa ispitivanjima uzroka neplodnosti?

Smatra se da je potrebno upražnjavati seksualne odnose 2 do 3 puta nedeljno.  U periodu ovulacije je dovoljno na drugi dan.  Ovo se odnosu na parove kod kojih je žena mladja od 35 godina starosti.  Ako ima više od 35 god. može se i nakon šest meseci pokušavanja započeti sa ispitivanjem razloga neplodnosti.

Koji su razlozi neplodnosti?

Mnogo je razloga neplodnosti, mogu biti od strane žene, muškarca ili oboje. Smatra se da je podjednaka zastupljenost muškaraca i žene kao  uzročnika. I nakon ispitivanja razloga neplodnosti 20% ostaje bez pronadjenog uzroka.  To se smatra idiopatskim infertilitetom ( neko zove i sterilitetom). Moram da napomenem razliku infertiliteta i steriliteta.

Zašto ne dolazi do trudnoće

Šta je infertilitet a šta je sterilitet?

Pod infertilitetom se podrazumeva nemogućnost ostajanja u drugom stanju koja je priveremena.  Pod sterilitetom koja je trajna- znači da ne postoji mogučnost da dodje do trudnoće.

Obzirom da znate primere gde i nakon dugogodišnjeg isptivanja i lečenja neplodnosti dodje do spontane trudnoće kada se i sam par više ne nada da je moguće mi nikada ne govorimo  o sterilitetu već o infertilitetu.

Zašto ne dolazi do trudnoće

Prvi korak u ispitivanju

Prvi korak kod ispitivanja neplodnosti je isti za sve parove i one koji imaju jedno ili više dece. A to je: kod žene se radi HSG ( histerosalpingografija-snimanje prohodnosti jajovoda i izgleda materice). A kod muškarca spermogram sa spermokulturom. Mnogi parovi smatraju da ako imaju jedno dete ili neko do partnera ima iz prethodnog braka dete nije potrebno da se počinje sa ispitivanjem kao i da nemaju dece. Uvek je potrebno započeti kako smo naveli iz raloga što par nema godine kao u prethodnoj trudnoći, moglo je doći do pojave bolesti koje mogu da utiču na smanjenje plodnosti nekog od partnera i drugo. Moramo da navedemo da snimanje HSG nije „produvavanje jajovoda“ kako neki misle. Treba takodje naglasiti da nakon HSG-a treba imati seksualne odnose jer za 16% češće dolazi do trudnoće. Kao pripremu za HSG snimanje potrebno je uraditi briseve, a u sklopu ispitivanja neplodnosti rade se i brisevi na chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu.

Zašto ne dolazi do trudnoće

Drugi korak u ispitivanju zašto ne dolazi do trudnoće

Na osnovu nalaza HSG-a i spermograma i spermokulture se dalje ispitivanje razlikuje. Tumaćenje nalaza HSG-a kao i spermograma i spermokulture obavlja ginekolog u domu zdravlja a ako smatra da treba dalje ispitivanje upućuju par gde je potrebno. Ako su prvi nalazi uredni može se raditi UZ-na folikulometrija ( praćenje ovulacije ultrazvukom)  u prirodnom ili stimulisanom ciklusu  i odrediti kada par treba da ima odnose kako bi verovatnoća za trudnoćom bila veća.

Treći korak

Kada nakon nekoliko stimulisanih ciklusa ne dolazi do trudnoće treba nastaviti ispitivanje. Potrebno je uraditi test opterećenja šećerom kod žene, hormone štitaste žlezde kao i bazični hormonski status i rezerve jajnika.

Četvrti  korak

Sledeći korak je ispitivanje antispermatozoidnih antitela koja se radi kod oba partnera. Nakon toga i analiza na trombofilije i koagulacionog statusa. Kod postojanja problema u nalazu spermograma i spermokulture ili briseva kod partnera u ispitivanje se uključuje i urolog.

Zašto ne dolazi do trudnoće

Postoje li psihički uzroci neplodnosti?

Da! Ako smo sve ispitali pripremamo par za vantelesnu oplodnju. Ima mnogo parova kod kojih je došlo do trudnoće dok  su čekali da ih pozovu na vantelesnu oplodnju, to je onda psihički uzrok neplodnosti.

Takodje ima parova kod kojih nakon vantelesne oplodnje posle koje dobiju dete dolazi do sponatane trudnoće, oni su rasterećeni jer imaju dete  i ne misle stalno na trudnoću. Zato ponekad kada uradimo ispitivanja  kažemo paru da napravi pauzu i da ne misli stalno na trudnoću a da nastavi normalan život sa svakodnevnim aktivnostima.

Najbolje je otići kod izabranog ginekologa i posavetovati se sa njim o daljim koracima kada par želi trudnoću.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...

Muška plodnost se suočava sa tihom krizom. Koji su izazovi muške plodnosti je veoma aktuelna tema. Zapanjujući je pad koncentracije sperme za 51% od 1973. do 2018. godine. Slučajevi muške...