4 Koraka – Ispitivanja ako Ne Dolazi do Trudnoće

Zašto ne dolazi do trudnoće?

Sve je  češće pitanje zašto ne dolazi do trudnoće. Koliko treba pokušavati, kada zapoćeti i koja ispitivanja i naći uzrok?

Šta se ispituje i preduzima kako bi se saznao uzrok i rešio problem?

Ovo su neka od pitanja sa kojima se susreću mnogi parovi u današnje vreme. Pokušaćemo da objasnimo do kada treba sačekati. U odnosu na period od pre 10 godina i kriterijumi su promenjeni za započitanje ispitivanja infertiliteta ( neplodnosti ). Nekada je granica  posle koje  treba ispitivati zašto ne dolazi do trudnoće bila dve godine, a sada je godinu dana.

zasto ne dolazi do trudnoce, sta se ispituje

Kada treba otpočeti sa ispitivanjima uzroka neplodnosti?

Smatra se da je potrebno upražnjavati seksualne odnose 2 do 3 puta nedeljno.  U periodu ovulacije je dovoljno na drugi dan.  Ovo se odnosu na parove kod kojih je žena mladja od 35 godina starosti.  Ako ima više od 35 god. može se i nakon šest meseci pokušavanja započeti sa ispitivanjem razloga neplodnosti.

Koji su razlozi neplodnosti?

Mnogo je razloga neplodnosti, mogu biti od strane žene, muškarca ili oboje. Smatra se da je podjednaka zastupljenost muškaraca i žene kao  uzročnika. I nakon ispitivanja razloga neplodnosti 20% ostaje bez pronadjenog uzroka.  To se smatra idiopatskim infertilitetom ( neko zove i sterilitetom). Moram da napomenem razliku infertiliteta i steriliteta.

Šta je infertilitet a šta sterilitet?

Pod infertilitetom se podrazumeva nemogućnost ostajanja u drugom stanju koja je priveremena.  Pod sterilitetom koja je trajna- znači da ne postoji mogučnost da dodje do trudnoće. Obzirom da znate primere gde i nakon dugogodišnjeg isptivanja i lečenja neplodnosti dodje do spontane trudnoće kada se i sam par više ne nada da je moguće mi nikada ne govorimo  o sterilitetu već o infertilitetu.

Prvi korak u ispitivanju

Prvi korak kod ispitivanja neplodnosti je isti za sve parove i one koji imaju jedno ili više dece a to je: kod žene se radi HSG ( histerosalpingografija-snimanje prohodnosti jajovoda i izgleda materice), a kod muškarca spermogram sa spermokulturom. Mnogi parovi smatraju da ako imaju jedno dete ili neko do partnera ima iz prethodnog braka dete nije potrebno da se počinje sa ispitivanjem kao i da nemaju dece. Uvek je potrebno započeti kako smo naveli iz raloga što par nema godine kao u prethodnoj trudnoći, moglo je doći do pojave bolesti koje mogu da utiču na smanjenje plodnosti nekog od partnera i drugo. Moramo da navedemo da snimanje HSG nije „produvavanje jajovoda“ kako neki misle. Treba takodje naglasiti da nakon HSG-a treba imati seksualne odnose jer za 16% češće dolazi do trudnoće. Kao pripremu za HSG snimanje potrebno je uraditi briseve, a u sklopu ispitivanja neplodnosti rade se i brisevi na chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu.

Drugi korak u ispitivanju zašto ne dolazi do trudnoće

Na osnovu nalaza HSG-a i spermograma i spermokulture se dalje ispitivanje razlikuje. Tumaćenje nalaza HSG-a kao i spermograma i spermokulture obavlja ginekolog u domu zdravlja a ako smatra da treba dalje ispitivanje upućuju par gde je potrebno. Ako su prvi nalazi uredni može se raditi UZ-na folikulometrija ( praćenje ovulacije ultrazvukom)  u prirodnom ili stimulisanom ciklusu  i odrediti kada par treba da ima odnose kako bi verovatnoća za trudnoćom bila veća.

Treći korak

Kada nakon nekoliko stimulisanih ciklusa ne dolazi do trudnoće treba nastaviti ispitivanje. Potrebno je uraditi test opterećenja šećerom kod žene, hormone štitaste žlezde kao i bazični hormonski status i rezerve jajnika.

Četvrti  korak

Sledeći korak je ispitivanje antispermatozoidnih antitela koja se radi kod oba partnera, a nakon toga i analiza na trombofilije i koagulacionog statusa. Kod postojanja problema u nalazu spermograma i spermokulture ili briseva kod partnera u ispitivanje se uključuje i urolog.

zasto ne dolazi do trudnoce, sta se ispituje

Postoje li psihički uzroci neplodnosti?

Da! Ako smo sve ispitali pripremamo par za vantelesnu oplodnju. Ima mnogo parova kod kojih je došlo do trudnoće dok  su čekali da ih pozovu na vantelesnu oplodnju, to je onda psihički uzrok neplodnosti.

Takodje ima parova kod kojih nakon vantelesne oplodnje posle koje dobiju dete dolazi do sponatane trudnoće, oni su rasterećeni jer imaju dete  i ne misle stalno na trudnoću. Zato ponekad kada uradimo ispitivanja  kažemo paru da napravi pauzu i da ne misli stalno na trudnoću a da nastavi normalan život sa svakodnevnim aktivnostima.

Najbolje je otići kod izabranog ginekologa i posavetovati se sa njim o daljim koracima kada par želi trudnoću.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…