Simptomi trudnoće, Kako da znam da sam trudna?

Simptomi trudnoce Kako da znam da sam trudna

Sadržaj

Simptomi trudnoće mogu biti rani znaci trudnoće ali i nesigurni znaci trudnoće… Najoptimalnije je kada ženi kasni ciklus i posumnja da je u drugom stanju da se javi ginekologu.  On će na osnovu ginekološkog pregleda ustanoviti da li je u pitanju trudnoća. Ako jeste, kolika je trudnoća i kada treba uraditi UZ-ni pregled. I šta još treba uraditi i kojom dinamikom. Ako žena konstatuje izmenjeno stanje, a ne može da pretpostavi o čemu se radi, najsigurnije je da odmah potraži ginekologa kako bi moglo da se reaguje na vreme.

Znaci rane trudnoće / simptomi trudnoće? 

Postoje sigurni i nesigurni pokazatelji ( znaci i simptomi trudnoće)  rane trudnoće.  Misli se na trudnoću u prvih do tri meseca.

Koje je najčešće pitanje?

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u lekarskoj ordinaciji i van nje, kada žena želi trudnoću je, kako da posumnja da je u drugom stanju?

Simptomi trudnoce Kako da znam da sam trudna

Kada je najbolje uraditi test za trudnoću?

Najoptimalnije je uraditi ih 5 do 7 dana nakon kašnjenja menstruacije.

Najsigurnije je otići kod ginekologa da se utvrdi postojanje trudnoće. Jedan deo žena je dobro informisan i prvo ode u laboratoriju da uradi nalaz krvi na betaHCG . Nivo hormona betaHCG-a  prvo raste u krvi a tek nakon nekog vremena u urinu. Zato je ovo pouzdanije utvrdđivanje trudnoće i ranije od urinarnih testova. Ovaj test se može uraditi već trećeg dana nakon izostanka menstruacije.

Vreme ovulacije je različito kod žena?

Većina žena bi da prepozna u prvih mesec dana da li je u drugom stanju.  Ali to zavisi kada je bila ovulacija i kada je došlo do začeća. Nije kod svih žena ovulacija u isto vreme menstrucionog ciklusa. Ovulacija zavisi od dužine ciklusa. Kod žena koje imaju na 28 dana bi trebalo da bude 14.dana ciklusa računajući od prvog dana. Kod  žena koje imaju ciklus na manje ili više od 28 dana, ovulacija bi trebalo da se dobije računicom kada se od dužine trajanja menstruacionog ciklusa oduzme 14 dana.  Primer ciklus je na 35 dana, minus 14 dobija se 21. dana, kao dan kada je ovulacija.

Ovulacija se dešava pucanjem folikula u jednom jajniku.  Postoji i ovulacija u istom ciklusu iz oba jajnika koja ne mora biti istog dana. Takodje, može doći do začeća i u toku trajanja menstruacije. Kao i dva meseca nakon poslednje menstruacije. I da izostanak mesntruacije bude četiri meseca a trudnoća stara dva meseca.

Sve što ćemo navesti se odnosi na ovulaciju kada su ciklusi na 28 dana.

Simptomi trudnoce Kako da znam da sam trudna

Koji su nesigurni znaci trudnoće?

Nesiguni znaci  rane trudnoće su oni koje sama žena prepoznaje.  Oni, ako ih je više, prilično tačno mogu da ukažu na postojanje rane trudnoće. To su: mučnina, gađenje, povraćanje, nabreklost u dojkama, učestalo mokrenje, pospanost, kašnjenje menstruacionog ciklusa. Zatim, zatvor, porast telesne temperature do 37,5 steperni Celzijusa,  kao i sam osećaj da je u organizmu nešto drugačnije od ranije kako se osećala. Najčešće mučnina, koja je uglavnom jutarnja ali može biti i bilo kada u toku dana, kao i uveče, nabreklost dojki i učestalo mokrenje, prvi registruju.  I ovi simptomi dovedu ženu kod ginekologa.

Da li je povraćanje siguran znak da sam u drugom stanju?

Kod nekih žena može povraćanje biti prvi simptom rane trudnoće bez ostalih znakova. Ima i slučajeva kada nemaju navedene simptome, već im samo kasni menstruacija.  Neke žene  pomisle da su ušle u prerani klimaks i dodju sa strahom da li je to u pitanju, a da nisu ni pretpostavile da su u drugom stanju. Postoje i slučajevi kada žene imaju  redovne menstruacione cikluse i dodju kada osete mučninu, ili počnu da povraćaju a da su već treći ili ćetvrti mesec trudnoće.

Da li su testovi trudnoće iz apoteka pouzdani?

Većina žena kada primete neki od nesigurnih pokazatelja trudnoće ode u apoteku i uradi test urina na trudnoću.  Svi ovi testovi detektuju određen porast vrednosti hormona koji se zove betaHCG u urinu.  Njegova koncentracija je najveća u prvom jutarnjem urinu. I tek nakon toga dođe kod ginekologa. Testovi urina na trudnoću koji sada postoje u apotekama su dosta pouzdani ali dešava se i da nisu tačni.

Simptomi trudnoce Kako da znam da sam trudna

Pokazatelj trudnoće – Da li je BetaHCG dovoljan pokazatelj trudnoće 

Moram da napomenem iz prakse jedan jako važan detalj za žene koje urade analizu krvi ( određivanje vrednosti betaHCG). Uglavnom na svim nalazima iz laboratorija piše i koja apsolutna vrednost beta HCG-a odgovara kojoj nedelji trudnoće.  Kao i da iznad određene vrednosti nivoa hormona je test pozitivan.  To se zove –  referentne  vrednosti, i u većini laboratorija su i veće od 1 ili veće od 5.

Apsolutna vrednost nivoa hormona nije dovoljan pokazatelj da je žena sigurno trudna, ima vrednosti koje su veće od referentnih ali ne znače trudnoću, ili mogu da prilično pouzdano postave sumnju na vanmateričnu trudnoću. Iz navedenih razloga je najbolje i najsigurnije za ženu da ode kod ginekologa na pregled i ustanovi da li je u drugom stanju.

Koji su sigurni znaci trudnoće?

Sigurni znaci rane trudnoće su oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su: Ginekološki pregled i pregled ultra zvukom. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije.  Pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda. Takođe, i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje.  Tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Simptomi trudnoce Kako da znam da sam trudna

Osećam da sam trudna – Mnoge žene znaju?

Na osnovu iskustva, kod žena koje planiraju trudnoću, uglavnom same prilično tačno prepoznaju da im se dešavaju neke promene u organizmu koje ih upute da se jave ginekologu.

Šta je lažna trudnoća?

Ima i slučajeva kada iz prevelike želje za trudnoćom, u slučaju da im kasni menstruacioni ciklus misle da su trudne, čak i imaju nesigurne znake trudnoće a da nije u pitanju trudnoća. U stručnoj literaturi je to umišljena trudnoća, koja ide dotle da počne da im raste stomak, imaju sve simptome trudnoće.

U svakom slučaju trudnoća je najlepše stanje u kome može žena da se nadje i zato treba da shvati da je to normalno drugo stanje i da se posavetuje sa svojim ginekologom o svemu i sve promene koje primeti da saopšti i slobodno pita šta je interesuje.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....