Simptomi trudnoće – Kako da znam da sam trudna

Simptomi trudnoće

Najoptimalnije je kada ženi kasni ciklus i posumnja da je u drugom stanju da se javi ginekologu.  On će na osnovu ginekološkog pregleda ustanoviti da li je u pitanju trudnoća. Ako jeste, kolika je trudnoća i kada treba uraditi UZ-ni pregled. I šta još treba uraditi i kojom dinamikom. Ako žena konstatuje izmenjeno stanje, a ne može da pretpostavi o čemu se radi, najsigurnije je da odmah potraži ginekologa kako bi moglo da se reaguje na vreme.

Koji su znaci rane trudnoće / simptomi trudnoće? 

Postoje sigurni i nesigurni pokazatelji ( znaci i simptomi trudnoće)  rane trudnoće.  Misli se na trudnoću u prvih do tri meseca.

Koje je najčešće pitanje?

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u lekarskoj ordinaciji i van nje, kada žena želi trudnoću je, kako da posumnja da je u drugom stanju?

Sigurni i nesigurni znaci trudnoće

Kada je najbolje uraditi test za trudnoću?

Najoptimalnije je uraditi ih 5 do 7 dana nakon kašnjenja menstruacije.

Najsigurnije je otići kod ginekologa da se utvrdi postojanje trudnoće. Jedan deo žena je dobro informisan i prvo ode u laboratoriju da uradi nalaz krvi na betaHCG . Nivo hormona betaHCG-a  prvo raste u krvi a tek nakon nekog vremena u urinu. Zato je ovo pouzdanije utvrdđivanje trudnoće i ranije od urinarnih testova. Ovaj test se može uraditi već trećeg dana nakon izostanka menstruacije.

Vreme ovulacije je različito kod žena?

Većina žena bi da prepozna u prvih mesec dana da li je u drugom stanju.  Ali to zavisi kada je bila ovulacija i kada je došlo do začeća. Nije kod svih žena ovulacija u isto vreme menstrucionog ciklusa. Ovulacija zavisi od dužine ciklusa. Kod žena koje imaju na 28 dana bi trebalo da bude 14.dana ciklusa računajući od prvog dana. Kod  žena koje imaju ciklus na manje ili više od 28 dana, ovulacija bi trebalo da se dobije računicom kada se od dužine trajanja menstruacionog ciklusa oduzme 14 dana.  Primer ciklus je na 35 dana, minus 14 dobija se 21. dana, kao dan kada je ovulacija.

Ovulacija se dešava pucanjem folikula u jednom jajniku.  Postoji i ovulacija u istom ciklusu iz oba jajnika koja ne mora biti istog dana. Takodje, može doći do začeća i u toku trajanja menstruacije. Kao i dva meseca nakon poslednje menstruacije. I da izostanak mesntruacije bude četiri meseca a trudnoća stara dva meseca.

Sve što ćemo navesti se odnosi na ovulaciju kada su ciklusi na 28 dana.

Koji su nesigurni znaci trudnoće?

Nesiguni znaci  rane trudnoće su oni koje sama žena prepoznaje.  Oni, ako ih je više, prilično tačno mogu da ukažu na postojanje rane trudnoće.

To su: mučnina, gađenje, povraćanje, nabreklost u dojkama, učestalo mokrenje, pospanost, kašnjenje menstruacionog ciklusa. Zatim, zatvor, porast telesne temperature do 37,5 steperni Celzijusa,  kao i sam osećaj da je u organizmu nešto drugačnije od ranije kako se osećala. Najčešće mučnina, koja je uglavnom jutarnja ali može biti i bilo kada u toku dana, kao i uveče, nabreklost dojki i učestalo mokrenje, prvi registruju.  I ovi simptomi dovedu ženu kod ginekologa.

Da li je povraćanje siguran znak da sam u drugom stanju?

Kod nekih žena može povraćanje biti prvi simptom rane trudnoće bez ostalih znakova. Ima i slučajeva kada nemaju navedene simptome, već im samo kasni menstruacija.  Neke žene  pomisle da su ušle u prerani klimaks i dodju sa strahom da li je to u pitanju, a da nisu ni pretpostavile da su u drugom stanju. Postoje i slučajevi kada žene imaju  redovne menstruacione cikluse i dodju kada osete mučninu, ili počnu da povraćaju a da su već treći ili ćetvrti mesec trudnoće.

Kako da znam da sam trudna?

Da li su testovi trudnoće iz apoteka pouzdani?

Većina žena kada primete neki od nesigurnih pokazatelja trudnoće ode u apoteku i uradi test urina na trudnoću.  Svi ovi testovi detektuju određen porast vrednosti hormona koji se zove betaHCG u urinu.  Njegova koncentracija je najveća u prvom jutarnjem urinu. I tek nakon toga dođe kod ginekologa. Testovi urina na trudnoću koji sada postoje u apotekama su dosta pouzdani ali dešava se i da nisu tačni.

Da li je BetaHCG dovoljan pokazatelj trudnoće?

Moram da napomenem iz prakse jedan jako važan detalj za žene koje urade analizu krvi ( određivanje vrednosti betaHCG). Uglavnom na svim nalazima iz laboratorija piše i koja apsolutna vrednost beta HCG-a odgovara kojoj nedelji trudnoće.  Kao i da iznad određene vrednosti nivoa hormona je test pozitivan.  To se zove –  referentne  vrednosti, i u većini laboratorija su i veće od 1 ili veće od 5.

Apsolutna vrednost nivoa hormona nije dovoljan pokazatelj da je žena sigurno trudna, ima vrednosti koje su veće od referentnih ali ne znače trudnoću, ili mogu da prilično pouzdano postave sumnju na vanmateričnu trudnoću.Iz navedenih razloga je najbolje i najsigurnije za ženu da ode kod ginekologa na pregled i ustanovi da li je u drugom stanju.

Koji su sigurni znaci trudnoće?

Sigurni znaci rane trudnoće su oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su:

Ginekološki pregled i pregled ultra zvukom. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije.  Pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda. Takođe, i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje.  Tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Mnoge žene znaju?

Na osnovu iskustva, kod žena koje planiraju trudnoću, uglavnom same prilično tačno prepoznaju da im se dešavaju neke promene u organizmu koje ih upute da se jave ginekologu.

Šta je lažna trudnoća?

Ima i slučajeva kada iz prevelike želje za trudnoćom, u slučaju da im kasni menstruacioni ciklus misle da su trudne, čak i imaju nesigurne znake trudnoće a da nije u pitanju trudnoća. U stručnoj literaturi je to umišljena trudnoća, koja ide dotle da počne da im raste stomak, imaju sve simptome trudnoće.

U svakom slučaju trudnoća je najlepše stanje u kome može žena da se nadje i zato treba da shvati da je to normalno drugo stanje i da se posavetuje sa svojim ginekologom o svemu i sve promene koje primeti da saopšti i slobodno pita šta je interesuje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…
Jod je potreban svima ali trudnice posebno treba da vode računa o potrebnom unosu joda.
Trudnicama je Posebno Potreban Jod
Jod je potreban svima, ali trudnicamaje jod posebno potreban. Postoje li preporuke za suplementaciju?Jod esencijalni mikronutrijent koji se u ljudskom organizmu skoro u potpunosti nalazi u štitastoj žlezdi. Jod je neophodan za sintezu hormona štitaste žlezde koji su uključeni u metaboličke procese skoro svih ćelija u organizmu. A samim tim…