Jutarnja mučnina u trudnoći

Jutarnja mučnina u trudnoći

Sadržaj

Jutarnja mučnina u trudnoći nam često kvari radosti trudnoće. Kako se izboriti sa tom nelagodnošću? Šta se savetuje u ishrani za ublažavanje jutarnje mučnine trudnica? Često je jutarnja mučnina jedan od simptoma trudnoće. Jutarnja mučnina u drugom mesecu trudnoće može biti rezultat rastućeg nivoa estrogena, blage dehidratacije ili nižeg šećera u krvi koji je karakteristika rane trudnoće. Ishrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može biti od pomoći.

Jutarnja mučnina u trudnoći
Ovaj problem se uspešno može regulisati i homeopatijom (homeopatski preparat nux vomica) i akupunkturom. Adekvatna suplementacija u dogovoru sa lekarom je takođe važna.

Jutarnja mučnina u  trudnoći – Šta se savetuje za ublažavanje tegoba mučnine

  • Koštunjavi plodovi, jogurt, tvrdo kuvana jaja, mršavo meso – kao dobar izvor proteina i pečeni krompir, pirinač, povrće, žitarice – kao izvor složenih ugljenih hidrata. Složeni ugljeni hidrati i unos proteina sprečavaju snižen nivo šećera u krvi, hipoglikemijska stanja, koja mogu da pospeše mučninu.
  • Savetuje se dovoljan unos tečnosti, posebno ako je mučnina praćena i povraćanjem.
  • Zbog jutarnjih mučnina savetuje se čaj od đumbira, kamilice i nane. Čaj od lista maline takođe se koristi da pomogne kod jutarnje mučnine ali ne više od jedne šolje dnevno. Mnoge žene ga piju u dozama koje povećavaju u kasnoj trudnoći da bi olakšale porođaj jer ona usklađuje rad mišića materice.
  • Izbegavajte prženu, masnu hranu koja obično izaziva i pogoršava mučninu.
  • Nemojte jesti vruću hranu, rashladite je.
Jutarnja mučnina u trudnoći
Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija. Da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja. Ova ulja ublažavaju nagon za povraćanjem. Đumbir je odličan i za imunitet.

Šta još pomaže?

U nekim istraživanjima žene koje su  uzimale  vitamin B6 smanjile su mučninu i povraćanje povezane sa trudnoćom. Treba znati da je 10 mg gornja bezbedna granica za vitamin B6.  Zajedničko mu je i sa drugim vitaminima da, ako ste trudni ne treba da ga uzimate bez konsultacije sa svojim lekarom.

Jutarnja mučnina u trudnoći
Kod određenog broja trudnica, pomaže grickanje badema i drugog koštunjavog voća. Simptomi jutarnje mučnine mogu se ublažiti ako ujutru pojedete nekoliko suvih krekera pre nego što ustanete, izbegavate hranu i mirise koji izazivaju mučninu, pijete puno tečnosti i birate hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima.

Mame blizanaca imaju jutarnje mučnine?

Statistika kaže da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine. Takođe, u velikom broju slučajeva, one će prestati nakon 12.nedelje, tj. ulaska u 3. mesec. Kao što ni jedan organizam nije isti, niti je ijedna trudnoća ista, ne može se sa sigurnošću znati da li ćete vi biti jedna od 25% žena koje u potpunosti izbegnu mučnine, ali uz pomoć naših malih saveta možete ih drastično smanjiti.

Hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice. Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...