Jutarnja Mučnina i Trudnoća

0

Jutarnja mučnina nam često kivari radosti trudnoće. Kako se izboriti sa tom nelagodnošću? Šta se savetuje u ishrani za ublažavanje jutarnje mučnine trudnica?

Jutarnja mučnina u drugom mesecu trudnoće može biti rezultat rastućeg nivoa estrogena, blage dehidratacije ili nižeg šećera u krvi koji je karakteristika rane trudnoće. Ishrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može biti od pomoći.

Jutarnja mučnina u trudnoći nam pravi problem!

Šta se savetuje za ublažavanje jutarnje mučnine trudnica?

  • koštunjavi plodovi, jogurt, tvrdo kuvana jaja, mršavo meso – kao dobar izvor proteina i pečeni krompir, pirinač, povrće, žitarice – kao izvor složenih ugljenih hidrata. Složeni ugljeni hidrati i unos proteina sprečavaju snižen nivo šećera u krvi, hipoglikemijska stanja, koja mogu da pospeše mučninu.
  • Savetuje se dovoljan unos tečnosti, posebno ako je mučnina praćena i povraćanjem.
  • Zbog jutarnjih mučnina savetuje se čaj od đumbira, kamilice i nane. Čaj od lista maline takođe se koristi da pomogne kod jutarnje mučnine ali ne više od jedne šolje dnevno. Mnoge žene ga piju u dozama koje povećavaju u kasnoj trudnoći da bi olakšale porođaj jer ona usklađuje rad mišića materice.
  • Izbegavajte prženu, masnu hranu koja obično izaziva i pogoršava mučninu.
  • Nemojte jesti vruću hranu, rashladite je.

Šta još pomaže?

U nekim istraživanjima žene koje su  uzimale  vitamin B6 smanjile su mučninu i povraćanje povezane sa trudnoćom. Treba znati da je 10 mg gornja bezbedna granica za vitamin B6 i zajedničko mu je i sa drugim vitaminima da, ako ste trudni ne treba da ga uzimate bez konsultacije sa svojim lekarom.

Mame blizanaca

Statistika kaže da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine. Takođe, u velikom broju slučajeva, one će prestati nakon 12.nedelje, tj. ulaska u 3. mesec. Kao što ni jedan organizam nije isti, niti je ijedna trudnoća ista, ne može se sa sigurnošću znati da li ćete vi biti jedna od 25% žena koje u potpunosti izbegnu mučnine, ali uz pomoć naših malih saveta možete ih drastično smanjiti.

Share.

About Author

Comments are closed.