Đumbir – Lekoviti začin

djumbir

Sadržaj

Zašto je đumbir  jedan od najzastupljenijih začina u svetu? Koriste ga kao čaj, kao začin u hrani, kao specijalni sastojak brojnih poslastica,,, Kapsuliraju đumbir kao pomoć kod tegoba mučnina.

Đumbir je lekoviti začin?

Lekovita svojstva đumbira su brojna, a zbog svoje specifične arome, kulinarima je nezaobilazan začin u mnogim jelima. Đumbir se koristio u medicinske svrhe još u doba stare Indije, Kine i Rima. Koristi se, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, poboljšanje cirkulacije i sprečavanja nastajanja ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa…

Šta sadrži đumbir?

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su vitamin B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum… Ljuta jedinjenja se sastoje od gingerola i shogaola  koja predstavljaju veoma jak antioksidant i imaju protivzapaljensko sredstvo.

djumbir
Čaj od đumbira je preporučen kod prehlada i u periodu oporavka od mnogih bolesti. Redovno konzumiranje čaja od đumbira je podrška vašem imunitetu, i probavi (olakšava varenje).

Đumbir se koristi svež, u prahu, kao ulje, kao čaj, kandiran

  • Svežeg đumbira ima u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane. Od njega možete praviti čaj, dodavati ga u smutije, izrendan đumbir možete dodati i ponekoj kompleksnoj salati a možete I u zdravstvene svrhe pogrickati parčence sirovog đumbira.
  • Đumbir u prahu je najkorišćeniji, koristi se u pripremi hrane (supe, čorbe, jela sa piletinom, salate, kolači, peciva i hleb sa dodatkom đumbira…).
  • Ulje đumbira je najbolji vid đumbira kao leka jer u sebi sadrži visok procenat gingerola. Pazite na propisanu količinu kapi koja se dnevno koristi (2-3kapi), zbog vrlo aktivih supstanci.
  • Čajevi, suplementi i dodaci ishrani – đumbira ima u kapsulama kompleksnih suplemenata ili posebno, postoje i bombone sa đumbirom kao i čajevi.
  • Kandirani đumbir kao sjajna zdrava poslastica.
djumbir
Đumbir je poznato sredstvo za umanjenje mučnina, koje su čest pratilac trudnoće.

Trudnice koriste čaj od đumbira za ublažavanje jutarnje mučnine ili povraćanje, ali se pre upotrebe đumbira trebaju konsultovati sa svojim lekarom! Ne preterujte u dnevnoj količini!

Kako se priprema čaj od đumbira?

Čaj od đumbira pripremate tako što narežete sveži koren đumbira na tanke kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuvajte desetak minuta, a zatim procedite. U čaj možete dodati med, limun, cimet, ili ako želite kardamom i klinčić.

đumbir
Kandirani đumbir je omiljena poslastica pobornika zdrave ishrane i zdravih stilova života. Oni su upoznati sa izvrsnostima đumbira.

Đumbir u kulinarstvu i za slatka i za slana jela

Savremena jela u kojima se đumbir koristi kao pikantan začin gotovo su nezaobilazna. Đumbir se kao začin koristi već vekovima u Indiji.

djumbir
Koristi se kao sastojak za pripremu mnogih specijaliteta sa mesom, povrćem, ili kompleksnih jela…

Bez obzira da li pravite čaj ili smuti, ako želite da iskoristite lekovitu moć đumbira, morate koristiti bar santimetar  korena, znajte da se rendanjem otpuštaju aktivni sastojci (više nego rezanjem ili seckanjem). Lekovita svojstva ima i kašičica đumbira u prahu, kao 1-2 komada ušećerenog đumbira ili šoljica čaja.

djumbir
Đumbir je od davnina začin koji se koristi u pripremi poslastica. Jedna od najvećih dečijih poslastica tokom sezone novogodišnjih praznika su kolačići sa đumbirom. Deca vole i keksiće sa đumbirom.

Ko ne bi trebalo da konzumira đumbir?

Osobe koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče da konzumiraju đumbir. Đumbir može povećati telesnu temperaturu, pa se ne preporučuje osobama sa povišenom temperaturom. Ne postoje tačne informacije da li se đumbir sme koristiti tokom dojenja, pa je onda bolje izbegavati ga u ovom periodu.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....