Čajevi Koje Mogu da Piju Trudnice i Čajevi Koji Nisu Preporučeni

Možda ste već stekli dobru naviku da redovno pijete čajeve, i u periodu trudnoće možete da nastavite da uživate u ispijanju nekih čajeva. Ali, neki čajevi nisu više preporučeni u ovom periodu i treba ih ostaviti za neke dane u budućnosti.

Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste. U čaju se krije hranljivost, lekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete  koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, u malim količinama.

Koje čajeve ne treba piti u trudnoći?

Trudnice svakako ne treba da piju “prave” čajeve: zeleni čaj, crni čaj  i oolong čaj  (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.).Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve.

Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva,  obavezno proverite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva,  koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa!

Kod čajeva od svežih ili osušenih trava sigurni ste od koje biljke ste pripremili čaj. Važno je prilikom pripreme voditi računa o količini bilja, čaj preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru.

Koje čajeve trudnice mogu da piju posle trećeg meseca tudnoće?

Cajevi Koje Mogu da Piju Trudnice i Cajevi Koji Nisu Preporuceni

  • Nana se koristi protiv nadimanja i pije se ujutru pre jela;
  • Matičnjak se pije uveče pre spavanja;
  • Čaj od đumbira umanjiće problem jutarnje mučnine;
  • Čaj od koprive preporučen je za trudnice koje imaju problem anemije;
  • Ako trudnica ima problem sa opscipacijom, pije čaj od divlje nane posle jela;
  • Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.

Koje čajeve trudnica ne treba da piju?

Čajevi Koji Su Preporučeni i Koji Nisu Preporučeni Trudnicama

 

Savet za konzumaciju čajeva

Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nismo oprezni ili preterujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.

Zato bi preporuka bila sledeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu trudnoće, i menjajte vrste čajeva. Uživajte.

Ledeni čajevi

U letnjem periodu , ali i u zimskom, preporučljivi su  i ledeni čajevi, koje možete sami pripremiti od voća ali i domaćih čajeva koji su vam dozvoljeni. Ledeni čaj se može začiniti cimetom u prahu, đumbirom u prahu  ili pivarskim kvascem, i tada ćemo dobiti biološki vredan napitak. Ukoliko kupujete gotove proizvode obratite pažnju na sadržaj šećera ali i tačan sastav. Najbolje je da se pre upotrebe bilo kog čaja, konsultujete  sa svojim  lekarom.

U svojoj bogatoj karijeri najviše pažnje posvetila je lekovitom bilju i narodnoj medicini.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…