Čajevi koje mogu da piju trudnice i koji nisu preporučeni?

Čajevi koje mogu da piju trudnice

Sadržaj

Čajevi koje mogu da piju trudnice su sjajan napitak za okrepljenje trudnice. Česta su pitanja koje čajeve sme da pije trudnica? Koji čajevi nisu preporučeni u trudnoći?

Možda ste već stekli dobru naviku da redovno pijete čajeve, i u periodu trudnoće možete da nastavite da uživate u ispijanju nekih čajeva. Ali, neki čajevi nisu više preporučeni u ovom periodu i treba ih ostaviti za neke dane u budućnosti.

Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste. U čaju se krije hranljivost, lekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete  koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, u malim količinama.

Čajevi koje mogu da piju trudnice

Koje čajeve ne treba piti u trudnoći?

Trudnice svakako ne treba da piju “prave” čajeve: zeleni čaj, crni čaj  i oolong čaj  (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.).Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve.

Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva,  obavezno proverite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva,  koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa!

Kod čajeva od svežih ili osušenih trava sigurni ste od koje biljke ste pripremili čaj. Važno je prilikom pripreme voditi računa o količini bilja, čaj preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru.

Čajevi koje mogu da piju trudnice posle trećeg meseca tudnoće?

Čajevi koje mogu da piju trudnice

  • Nana se koristi protiv nadimanja i pije se ujutru pre jela;
  • Matičnjak se pije uveče pre spavanja;
  • Čaj od đumbira umanjiće problem jutarnje mučnine;
  • Čaj od koprive preporučen je za trudnice koje imaju problem anemije;
  • Ako trudnica ima problem sa opscipacijom, pije čaj od divlje nane posle jela;
  • Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.

Koje čajeve trudnica ne treba da piju?

Čajevi koje mogu da piju trudnice

Koliko čajeva piti u trudnoći?

Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nismo oprezni ili preterujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.

Zato bi preporuka bila sledeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu trudnoće. Menjajte vrste čajeva. Uživajte.

Koliko čajeva piti u trudnoći

Ledeni čajevi

U letnjem periodu , ali i u zimskom, preporučljivi su  i ledeni čajevi, koje možete sami pripremiti od voća ali i domaćih čajeva koji su vam dozvoljeni. Ledeni čaj se može začiniti cimetom u prahu, đumbirom u prahu  ili pivarskim kvascem, i tada ćemo dobiti biološki vredan napitak. Ukoliko kupujete gotove proizvode obratite pažnju na sadržaj šećera ali i tačan sastav. Najbolje je da se pre upotrebe bilo kog čaja, konsultujete  sa svojim  lekarom.

Blagotvorna umerena količina čaja od kamilice za trudnice i dojilje?

Kamilica je jedan od čajeva koji se najčešće konzumira. Ono što je zaključak ovih zvaničnih dokumenata jeste da je umerena primena čaja od kamilice bezbedna tokom trudnoće i dojenja.

Primenu čaja od kamilice može pratiti i pojava neželjenih reakcija. Primena proizvoda na bazi cveta kamilice može da izazove alergijske reakcije.  Primena cveta kamilice kontraindikovana kod pacijenata sa poznatom istorijom preosetljivosti na ambroziju .

Ne preporučuje se česta primena čaja od kamilice ali i drugih biljnih čajeva kod osoba sa deficitom gvožđa i anemijama. Tanini iz čaja mogu sprečiti resopciju gvožđa iz obroka ali iz preparata gvožđa. Posebno je potrebno voditi računa da se biljni čajevi ne konzumiraju uz obroke koji su bogati izvor gvožđa. Kao što su crvena i bela mesa, ali ni istovremena primena sa preparatima gvožđa.

Postoje zvanične monografije za kamilicu izdate od strane Svetske zdravstvene organizacije. I od Evropske agencije za lekove  i  Komisije E (engl. Commission E). Ove monografije propisuju jasne indikacije, doziranje, ali i ograničenja. Takođe, mere opreza i kontraindikacije za primenu kamilice ali i drugih lekovitih biljaka.

avatar
U svojoj bogatoj karijeri najviše pažnje posvetila je lekovitom bilju i narodnoj medicini.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...