Čajevi Koje Mogu da Piju Trudnice i Čajevi Koji Nisu Preporučeni

0

Možda ste već stekli dobru naviku da redovno pijete čajeve, i u periodu trudnoće možete da nastavite da uživate u ispijanju čaja, ali, neki čajevi nisu više preporučeni u ovom periodu i treba ih ostaviti za neke dane u budućnosti.

Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste. U čaju se krije hranljivost, lekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete  koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, u malim količinama.

Važno:
Trudnice svakako ne treba da piju “prave” čajeve: zeleni čaj, crni čaj  i oolong čaj  (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.).Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve.

Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva,  obavezno proverite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva,  koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa!

Kod čajeva od svežih ili osušenih trava sigurni ste od koje biljke ste pripremili čaj. Važno je prilikom pripreme voditi računa o količini bilja, čaj preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru.

Čajevi Koje Mogu da Piju Trudnice

Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.

Čajevi Koji Nisu Preporučeni u Periodu Trudnoće

Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nismo oprezni ili preterujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.

Zato bi preporuka bila sledeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu trudnoće, i menjajte vrste čajeva. Uživajte.

Kamilica, kada je preporučena a kada nije (1)

 

U letnjem periodu , ali i u zimskom, preporučljivi su  i ledeni čajevi, koje možete sami pripremiti od voća ali i domaćih čajeva koji su vam dozvoljeni. Ledeni čaj se može začiniti cimetom u prahu, đumbirom u prahu  ili pivarskim kvascem, i tada ćemo dobiti biološki vredan napitak. Ukoliko kupujete gotove proizvode obratite pažnju na sadržaj šećera ali i tačan sastav. Najbolje je da se pre upotrebe bilo kog čaja, konsultujete  sa svojim  lekarom.

Share.

About Author

Comments are closed.