Opstipacija, zatvor u trudnoći – Šta može pomoći?

zatvor u trudnoći

Sadržaj

Opstipacija, zatvor u trudnoći je čest gastrointestinalni simptom, posebno učestao problem trudnice u prvom tromesečju trudnoće. Kako rešiti ovu neugodnost ali i zdravstveni problem?

Zašto dolazi do opstipacije, zatvora u trudnoći?

Zatvor nastaje iz više razloga: smanjeni motilitet tankog i debelog creva, povećana apsorpcija vode, često korišćenje preparata gvožđa… Opstipacija predstavlja kašnjenje u prolazu ostataka hrane koji je često praćen nelagodom u trbuhu i bolnim pražnjenjem. Ono što doprinosi mogućnosti nastanku opstipacije jeste unos hrane koja je siromašna u  dijetnim vlakanima, ali i primena preparata gvožđa takođe može biti povezana sa nastankom opstipacije. Prvi korak koji se sprovodi kako u tretmanu rešavanja problema sa opstipacijom , tako i u njenoj prevencije, jeste savetovanje o povećanju unosa dijetnih vlakana i tečnosti.

zatvor u trudnoći
Zatvor u trudnoći i posle porođaja je česta neprijatnost. Donosi niz neugodnosti.

Šta pomaže za zatvor u trudnoći?

Pod biljnim vlaknima podrazumevaju se sastavni delovi biljnih ćelija koji uneti hranom ne podležu procesu varenja u tankom crevu, a samo se delimično razgrađuju u debelom crevu pod dejstvom prisutnih bakterija. Prema tome se unos dijetnih vlakana može povećati kroz unos namirnica bogatih vlaknima kao što su proizvodi od celog zrna žitarica (takozvani integralni proizvodi), voće (pre svega jezgrasto voće, kao što su badem, orasi, lešnici ali i drugo voće, uključujući i suvo voće kao što su suve šljive i suve smokve) i povrće. Najbolje izvore predstavljaju svakako integralne žitarice i njihovi proizvodi (hleb i pecivo), a posebno pšenične sušene mekinje koje se mogu dodavati u jogurt, voćne sokove, čorbe, musli i dr. Hrana bogata vlaknima povećava zapreminu crevnog sadržaja upijajući i zadržavajući vodu i tako stvara mekšu stolicu.

Šta se sve može koristiti u ishrani i dodacima ishrane?

Kao izvori vlakana u svakodnevnoj ishrani se mogu koristi i dodaci ishrani koji sadrže prečišćena vlakna iz pojedinih biljnih izvora, a koji su  prisutni i  na tržištu Srbije. Kod primene ovih proizvoda važno je da se pridržava propisanog upustva za njihovu primenu i preporuka za povećan unos tečnosti, pre svega vode kako bi se smanjila pojava nadimanja, gasova i bolova u trbuhu koja prati naglim unos veće količine vlakana.

zatvor u trudnoći
Dovoljan unos vode i voćnih sokova (ceđenih prirodnih) može pomoći.

Dovoljan unos vode pomaže u rešavanju problema opstipacije?

Da,  unos 6-8 čaša vode (oko 2-2,5l) može pomoći u ublažavanju, ali i prevenciji nastanka opstipacije. Naime, unosom 6-8 čaša vode uz povećan unos biljih vlakana, stolica postaje mekša, potpomaže se pokretljivost creva i samim tim sprečava pojava opstipacije. Napominjemo da je voda uvek najbolji izvor tečnosti jer dovodi do hidracija organizma, a  bez unosa dodatne energije. Ostala napici  poput prirodnih (ceđenih) voćnih sokova mogu biti izvor određenih nutrijenata (vitaminima, antioksidansima) u ishrani, ali svakako unos napitaka koji sadrže dodate šećere treba ograničiti ili potpuno izbegavati, naročito ako postoji rizik za pojavu gestacionog dijabetesa.

zatvor u trudnoći
Salate od svežeg povrća su preporučene u zdravoj ishrani a mogu pomoći i kod ove tegobe.

Šta trudnica sme da koristi za rešavanje problema opstipacije?

Konstipaciju povezanu sa blokadom fecesa treba lečiti sredstvima koja deluju lokalno. Delovanjem efervescentnog stimulansa. Bitno je da se ne resorbuju i da ne sadrže laksativne sastojke koji, ukoliko ih organizam resorbuje, mogu dovesti do neželjenih sporednih dejstava. Kao što su ozbiljna dehidratacija, disbalans elektrolita, kolitis indukovan laksansima itd. U grupu laksativa koje trudnica sme da koristi se ubraja i psilijum koji na našem tržištu postoji kao dodatak ishrani. Potrebno je nekoliko dana da ispolje dejstvo.

zatvor u trudnoći
Laksativi nisu preporučeni a ako korigovana ishrana i hidracija ne pomažu, postoje sredstva koja ne sadrže laksative.

Šta se preporučuje za zatvor u trudnoći?

  • Za problem zatvora u trudnoći, preporučuju se više  dodaci ishrani (ljuskice indijskog oraha ili sirup šljiva-smokva) nego lekovi. Takođe i čepići koji ne sadrže laksativne sastojke.
  • I na kraju, za prevenciju nastanka opstipacije pored adekvatne ishrane i unosa tečnosti važna je i  svakodnevna umerena fizička aktivnost. Pre svega šetnja, čiji je intezitet i trajanje prilagođena  zdravstvenom stanju trudnice i  periodu trudnoće.
avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...