Jezgro suncokreta za zdravlje

Jezgro suncokreta

Jezgro suncokreta prava je „zdrava hrana“. Otadžbina suncokreta je Meksiko. Stari Meksikanci su ga smatrali svetom biljkom, izlivali su njegov oblik u čistom zlatu i stavljali ga u hramove.

Šta sadrži jezgro suncokreta?

Jezgro suncokreta sadrži: ulje (30-50% ), veću količinu proteina koji po biološkoj vrednosti nisu zanemarljivi (16-20%), biljna vlakna, vitamine (A, D, E – snažni antioksidans, K), vitamine B grupe ( B1, B2, niacin…), mineralne materije (cink, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum…), enzime (lipaze, proteolitičke enzime…) U ulju semenki preovlađuju nezasićene masne kiseline iz grupe omega-6 (linolna) esencijalna masna kiselina ali su prisutne oleinska i u malim količinama linolenska masna kiselina.

 

Jezgro suncokreta
Hleb oplemenjen jezgrom suncokreta

Kako kupovati jezgro suncokreta?

Kupujte samo sirovo jezgro suncokreta. Možete ga dodati u smuti sa povrćem i voćem . Kao grickalicu (jedna do dve supene kašike) sušiti u rerni na 50°C ili par sekundi propržiti „nasuvo“ u tiganju (da bi sačuvali lipaze). Odličan je dodatak u kasicama (od žitarica) za doručak, i sastojak hleba i peciva.

Kako ga čuvati?

Čuvajte jezgro u tegli van domašaja toplote i izvora sunčevih zraka.

Jezgro suncokreta
Pločice suncokreta – ako su sa medom to je prava poslastica!

Lekovita svojstva jezgra sunockreta

I narodna medicina i savremena medicina slažu se oko toga da jezgro suncokreta ima lekovito dejstvo. Konzumiranje suncokreta je korisno za funkcije nervnog sistema a u narodnoj medicini se preporučuje u lečenju reume, usporavanju starenja, za bolji vid i artritis. Seme suncokreta sadrži selen, snažan antioksidans i borac protiv slobodnih radikala.

Jezgro suncokreta
Suncokreovo jezgro je dobrodošao sastojak  svežih salata

Zdrave navike u ishrani

Suncokretom možemo obogatiti sendvič namazom od jezgra suncokreta (sameljite ili blendirajte sirovo seme u količini koja je za jednu upotrebu i dodajte par kapi limuna) i svežeg povrća. Svaka salata od svežeg povrća ili voća može da sadrži ovo jezgro. Ove kombinacije možete koristiti za doručak, kada je inače najveće lučenje enzima za varenje masti (lipaza), a suncokret ih sadrži. Da bi se dobio umak (sos) u blendirano jezgro (puter) dodati hladnu vodu. Umak se koristi za prelivanje pirinča, heljde, prosa i drugih žitarica, krompira i testa.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...