Jezgro suncokreta za zdravlje

Jezgro suncokreta

Jezgro suncokreta prava je „zdrava hrana“. Otadžbina suncokreta je Meksiko. Stari Meksikanci su ga smatrali svetom biljkom, izlivali su njegov oblik u čistom zlatu i stavljali ga u hramove.

Šta sadrži jezgro suncokreta?

Jezgro suncokreta sadrži: ulje (30-50% ), veću količinu proteina koji po biološkoj vrednosti nisu zanemarljivi (16-20%), biljna vlakna, vitamine (A, D, E – snažni antioksidans, K), vitamine B grupe ( B1, B2, niacin…), mineralne materije (cink, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum…), enzime (lipaze, proteolitičke enzime…) U ulju semenki preovlađuju nezasićene masne kiseline iz grupe omega-6 (linolna) esencijalna masna kiselina ali su prisutne oleinska i u malim količinama linolenska masna kiselina.

 

Jezgro suncokreta
Hleb oplemenjen jezgrom suncokreta

Kako kupovati jezgro suncokreta?

Kupujte samo sirovo jezgro suncokreta. Možete ga dodati u smuti sa povrćem i voćem . Kao grickalicu (jedna do dve supene kašike) sušiti u rerni na 50°C ili par sekundi propržiti „nasuvo“ u tiganju (da bi sačuvali lipaze). Odličan je dodatak u kasicama (od žitarica) za doručak, i sastojak hleba i peciva.

Kako ga čuvati?

Čuvajte jezgro u tegli van domašaja toplote i izvora sunčevih zraka.

Jezgro suncokreta
Pločice suncokreta – ako su sa medom to je prava poslastica!

Lekovita svojstva jezgra sunockreta

I narodna medicina i savremena medicina slažu se oko toga da jezgro suncokreta ima lekovito dejstvo. Konzumiranje suncokreta je korisno za funkcije nervnog sistema a u narodnoj medicini se preporučuje u lečenju reume, usporavanju starenja, za bolji vid i artritis. Seme suncokreta sadrži selen, snažan antioksidans i borac protiv slobodnih radikala.

Jezgro suncokreta
Suncokreovo jezgro je dobrodošao sastojak  svežih salata

Zdrave navike u ishrani

Suncokretom možemo obogatiti sendvič namazom od jezgra suncokreta (sameljite ili blendirajte sirovo seme u količini koja je za jednu upotrebu i dodajte par kapi limuna) i svežeg povrća. Svaka salata od svežeg povrća ili voća može da sadrži ovo jezgro. Ove kombinacije možete koristiti za doručak, kada je inače najveće lučenje enzima za varenje masti (lipaza), a suncokret ih sadrži. Da bi se dobio umak (sos) u blendirano jezgro (puter) dodati hladnu vodu. Umak se koristi za prelivanje pirinča, heljde, prosa i drugih žitarica, krompira i testa.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…