Dijabetes u trudnoći – Gestacijski dijabetes i pravilna ishrana

gestacijski dijabetes

Sadržaj

Dijabetes u trudnoći tj gestacijski dijabetes je povišenje nivoa šećera u krvi koji se prvi put pojavljuje tokom trudnoće. Tada treba prilagoditi ishranu.

KOJE VOĆE JE DOBRODOŠLO A KOJE IZBEGAVATI PROČITAJTE OVDE

Kako da se hranim ako imam gestacijski dijabetes?

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes  se često  javlja bez simptoma i može vrlo lako da se zanemari.  Kod većina žena se nakon trudnoće nivo šećera vraća u normalu. Faktori rizika za nastanak su: pozitivna porodična anamneza za dijabetes, trudnoća nakon 35 godina, gojaznost, visok krvni pritisak.

gestacijski dijabetes
Ako su prisutni faktori rizika, posebno vodite računa i kontrolišite se češće.

Gestacijski dijabetes – pravilna ishrana kao metoda terpije

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Treba voditi računa o izboru ugljenih hidrata, izbegavati proizvode od šećera i belog brašna, a ishranu obogatiti ugljenim hidrtatima bogatim vlaknima poput integralnih žitarica u celom zrnu, mahunarkama, svežem voću.

Najbitnije je da tokom trudniće imate raznovrsnu i izbalansiranu ishranu kroz podjednak unos svih mikro i makro nutrijenta. Pored izbora ugljenih hidrata, neophodno je da kotistite u ishrani nezasićene biljne masti, i što više omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Proteinske potrebe su povećane na 0.9g/kg telesne mase, jer se koriste za izgradnju tkiva posteljice i samog ploda.

Tokom trudnoće bitan je unos folne kiseline zbog razvoja neuralne cevi i to 400 mcg dnevno u prvom trimestru, do 600 mcg u druga dva. Treba povećati unos kalcijuma sa preporučenih 800 mg na 1000 mg, kao i gvožđa sa 18 mg na 27 mg.

gestacijski dijabetes
Broj obroka i količina hrane u obroku su važni.

Kalorijski unos i gestacijski dijabetes

Na kraju trudnoće očekuje se  da trudnica dobije10 do 16 kg, a ukoliko je na početku trudnoće imala višak kilograma, ne bi trebalo da se ugoji više od 10 kg. Dobijanje kilaže treba da bude postepeno i najviše se dobija u trećem trimestru. Unos u kalorijskom smislu ne bi trebala da se menja u prvom trimestru. Dok u drugom i trećem je dozvoljen povećan unos 300 kcal dnevni u drugom, odnosno 450kcal dnevno u trećem trimestru.

Broj obroka je važan ako imam gestacijski dijabetes?

Da, imajte do 6 manjih obroka dnevno ! Manji, a češći obroci održavaju nivo šećera u krvi i smanjuju mogućnost varijacije istog. Bitno je da obroci budu u približno slično vreme. Trudnice koje imaju češće, a manje obroke ređe imaju simptome mučnine.

Unos tečnosti i gestacijski dijabetes

Tokom trudnoće se savetuje povećan unos tečnosti na do 2,5 litara dnevno. Prednost se daje vodi i nezaslađenoj limunadi. Voćni sokovi, čak i prirodni, sadrže veliku količinu fruktoze i najbolje je da se ili izbegavaju ili razblaže sa običnom vodom.

Izbegavati puno slatkiša 

Pored toga što se šećer nalazi u čokoladi, marmeladi i bombonama, može se naći i u raznim sosovima poput kečapa, soja sosa i sl. Fruktoza ne treba da bude alternativni zaslađivač, osim ako nije u samom voću.

gestacijski dijabetes
Voće i povrće su važni ali koje?

Voće i povrće u ishrani

Dnevne poreporuke su četiri do pet porcija povrća i voća dnevno. Ne postoji zabranjeno voće, ali se savetuje upotreba  voća sa manjem sadržajem šećera. Na primer grožđe sadrži dva puta više šećera u odnosu na bobičasto voće. Najbolji izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom poput: citrusnog voća, jabuka, šljiva.

Fizička aktivnost kod gestacijskog dijabetesa

Da, kod većina trudnica pravilna ishrana i fizička aktivnost je dovoljna da održava normalan nivo šećera u krvi. Međutim, u retkim slučajevima neophodno je uvesti insulin kao terspijsku meru, za koju se odlučuje doktor koji vodi trudnoću. Posavetujte se sa svojim lekarom o fizičkoj aktivnosti koja je primerena za vaše opšte zdravstveno stanje.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...