Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Gestacijski dijabetes i ishrana su u sprezi. Dijabetes u trudnoći tj gestacijski dijabetes je povišenje nivoa šećera u krvi koji se prvi put pojavljuje tokom trudnoće i tada treba regulisati ishranu.

Kako da se hranim ako imam gestacijski dijabetes?

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes  se često  javlja bez simptoma i može vrlo lako da se zanemari.  Kod većina žena se nakon trudnoće nivo šećera vraća u normalu. Faktori rizika za nastanak su: pozitivna porodična anamneza za dijabetes, trudnoća nakon 35 godina, gojaznost, visok krvni pritisak.

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Pravilna ishrana kao metoda terpije

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Treba voditi računa o izboru ugljenih hidrata, izbegavati proizvode od šećera i belog brašna, a ishranu obogatiti ugljenim hidrtatima bogatim vlaknima poput integralnih žitarica u celom zrnu, mahunarkama, svežem voću.

Najbitnije je da tokom trudniće imate raznovrsnu i izbalansiranu ishranu kroz podjednak unos svih mikro i makro nutrijenta. Pored izbora ugljenih hidrata, neophodno je da kotistite u ishrani nezasićene biljne masti, i što više omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Proteinske potrebe su povećane na 0.9g/kg telesne mase, jer se koriste za izgradnju tkiva posteljice i samog ploda.

Tokom trudnoće bitan je unos folne kiselinezbog razvoja neuralne cevi i to 400 mcg dnevno u prvom trimestru, do 600 mcg u druga dva. Treba povećati unos kalcijuma sa preporučenih 800 mg na 1000 mg, kao i gvožđa sa 18 mg na 27 mg.

Kalorijski unos i gestacijski dijabetes

Na kraju trudnoće očekuje se  da trudnica dobije10 do 16 kg, a ukoliko je na početku trudnoće imala višak kilograma, ne bi trebalo da se ugoji više od 10 kg. Dobijanje kilaže treba da bude postepeno i najviše se dobija u trećem trimestru. Unos u kalorijskom smislu ne bi trebala da se menja u prvom trimestru, dok u drugom i trećem je dozvoljen povećan unos 300 kcal dnevni u      drugom , odnosno 450kcal dnevno u trećem trimestru.

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Broj obroka je važan ako imam gestacijski dijabetes?

Da, imajte do 6 manjih obroka dnevno ! Manji, a češći obroci održavaju nivo šećera u krvi i smanjuju mogućnost varijacije istog. Bitno je da obroci budu u približno slično vreme. Trudnice koje imaju češće, a manje obroke ređe imaju simptome mučnine.

Unos tečnosti i gestacijski dijabetes

Tokom trudnoće se savetuje povećan unos tečnosti na do 2,5 litara dnevno. Prednost se daje vodi i nezaslađenoj limunadi. Voćni sokovi, čak i prirodni, sadrže veliku količinu fruktoze i najbolje je da se ili izbegavaju ili razblaže sa običnom vodom.

Izbegavati puno slatkiša 

Pored toga što se šećer nalazi u čokoladi, marmeladi i bombonama, može se naći i u raznim sosovima poput kečapa, soja sosa i sl. Fruktoza ne treba da bude alternativni zaslađivač, osim ako nije u samom voću.

Voće i povrće u ishrani

Dnevne poreporuke su četiri do pet porcija povrća i voća dnevno. Ne postoji zabranjeno voće, ali se savetuje upotreba  voća sa manjem sadržajem šećera. Na primer grožđe sadrži dva puta više šećera u odnosu na bobičasto voće. Najbolji izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom poput: citrusnog voća, jabuka, šljiva.

VOĆE I DIJABETES PROČITAJTE OVDE 

Fizička aktivnost je od značaja kod gestacijskog dijabetesa?

Da, kod većina trudnica pravilna ishrana i fizička aktivnost je dovoljna da održava normalan nivo šećera u krvi. Međutim, u retkim slučajevima neophodno je uvesti insulin kao terspijsku meru, za koju se odlučuje doktor koji vodi trudnoću. Posavetujte se sa svojim lekarom o fizičkoj aktivnosti koja je primerena za vaše opšte zdravstveno stanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor medicine i klinički nutricionista. Sa više od 10 godina iskustva u izradi individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…