Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Gestacijski dijabetes i ishrana su u sprezi. Dijabetes u trudnoći tj gestacijski dijabetes je povišenje nivoa šećera u krvi koji se prvi put pojavljuje tokom trudnoće i tada treba regulisati ishranu.

Kako da se hranim ako imam gestacijski dijabetes?

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes  se često  javlja bez simptoma i može vrlo lako da se zanemari.  Kod većina žena se nakon trudnoće nivo šećera vraća u normalu. Faktori rizika za nastanak su: pozitivna porodična anamneza za dijabetes, trudnoća nakon 35 godina, gojaznost, visok krvni pritisak.

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Gestacijski dijabetes – pravilna ishrana kao metoda terpije

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Treba voditi računa o izboru ugljenih hidrata, izbegavati proizvode od šećera i belog brašna, a ishranu obogatiti ugljenim hidrtatima bogatim vlaknima poput integralnih žitarica u celom zrnu, mahunarkama, svežem voću.

Najbitnije je da tokom trudniće imate raznovrsnu i izbalansiranu ishranu kroz podjednak unos svih mikro i makro nutrijenta. Pored izbora ugljenih hidrata, neophodno je da kotistite u ishrani nezasićene biljne masti, i što više omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Proteinske potrebe su povećane na 0.9g/kg telesne mase, jer se koriste za izgradnju tkiva posteljice i samog ploda.

Tokom trudnoće bitan je unos folne kiselinezbog razvoja neuralne cevi i to 400 mcg dnevno u prvom trimestru, do 600 mcg u druga dva. Treba povećati unos kalcijuma sa preporučenih 800 mg na 1000 mg, kao i gvožđa sa 18 mg na 27 mg.

Kalorijski unos i gestacijski dijabetes

Na kraju trudnoće očekuje se  da trudnica dobije10 do 16 kg, a ukoliko je na početku trudnoće imala višak kilograma, ne bi trebalo da se ugoji više od 10 kg. Dobijanje kilaže treba da bude postepeno i najviše se dobija u trećem trimestru. Unos u kalorijskom smislu ne bi trebala da se menja u prvom trimestru, dok u drugom i trećem je dozvoljen povećan unos 300 kcal dnevni u      drugom , odnosno 450kcal dnevno u trećem trimestru.

Gestacijski Dijabetes i Ishrana

Broj obroka je važan ako imam gestacijski dijabetes?

Da, imajte do 6 manjih obroka dnevno ! Manji, a češći obroci održavaju nivo šećera u krvi i smanjuju mogućnost varijacije istog. Bitno je da obroci budu u približno slično vreme. Trudnice koje imaju češće, a manje obroke ređe imaju simptome mučnine.

Unos tečnosti i gestacijski dijabetes

Tokom trudnoće se savetuje povećan unos tečnosti na do 2,5 litara dnevno. Prednost se daje vodi i nezaslađenoj limunadi. Voćni sokovi, čak i prirodni, sadrže veliku količinu fruktoze i najbolje je da se ili izbegavaju ili razblaže sa običnom vodom.

Izbegavati puno slatkiša 

Pored toga što se šećer nalazi u čokoladi, marmeladi i bombonama, može se naći i u raznim sosovima poput kečapa, soja sosa i sl. Fruktoza ne treba da bude alternativni zaslađivač, osim ako nije u samom voću.

Voće i povrće u ishrani

Dnevne poreporuke su četiri do pet porcija povrća i voća dnevno. Ne postoji zabranjeno voće, ali se savetuje upotreba  voća sa manjem sadržajem šećera. Na primer grožđe sadrži dva puta više šećera u odnosu na bobičasto voće. Najbolji izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom poput: citrusnog voća, jabuka, šljiva.

VOĆE I DIJABETES PROČITAJTE OVDE 

Fizička aktivnost je od značaja kod gestacijskog dijabetesa?

Da, kod većina trudnica pravilna ishrana i fizička aktivnost je dovoljna da održava normalan nivo šećera u krvi. Međutim, u retkim slučajevima neophodno je uvesti insulin kao terspijsku meru, za koju se odlučuje doktor koji vodi trudnoću. Posavetujte se sa svojim lekarom o fizičkoj aktivnosti koja je primerena za vaše opšte zdravstveno stanje.

Doktor medicine i klinički nutricionista. Sa više od 10 godina iskustva u izradi individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Autor knjige „Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života“.
Preporučujemo vam...